Vo prva liga TV dogovor sega e $ 280 474. Jas imam prosek 575-585k od sala. Gledam imas deca sto gi treniras, taka da trenerite ti se super. Jas bi zemal doktor so nivo 6, plata od 15 do 18k (mozes da najdes za mnogu eftino). Portparol ne ti treba, bidejki imas pomala sala i ja polnis do max sekako. Jas imam 50k plata na strucen stab, trener nivo 5, doktor nivo 6 i portparol so 2k plata. Za salata e normalno da gradis 2-3 sezoni za da stasas do 20k+, no vo prva ke ja polnis sekako so max ceni. Edinstveno sto neznam kako ke zarabotuvas se dresovite.
Jas koga bi pocnal sega od pocetok, od strucen stab bi imal trener nivo 6, doktor nivo 6 i trener za mladi nivo 6. Plata na strucen stab 60-70k max. Site drugi prihodi bi gi stavil vo sala, dodeka ne stasam barem do 15-16k. Mladi igraci so preprodavanje, trening samo eden na eden za krila edna sezona i edna sezona kombinacija eden na eden i skok sut. Bitrebalo da dobivas nad 13-14 skilovi na sezona, da zarabotuvas po 200-300k najmalku od igrac. Mozes so tie treninzi da treniras 6 igraci istovremeno, gledaj samo da ne pravat mnogu fauli.
Vo megjuvreme ke si probuvas taktiki, ke pratis treningot kako funkcionira i sl. Koga ke stasas da zarabotuvas dovolno od sala, zimas mladi igraci so 10pot (moze i 9, no ti preporacuvam 10), vlozuvas vo niv 4-5 sezoni trening, vo najlos slucaj da moze da ti bidat rezervi vo prva liga, i so ostanatite pari sto ke gi zarabotis, otprilika ti treba 6-7m, pravis odlicen tim za vo prva liga i se boris za tituli.
Napredokot vo igrava odi bavno, i zatoa ti predlagam da probas da vlezes vo prva liga, da vidis kako e ekonomijata, kakvi se timovite, kakvi taktiki se koristat. Toa iskustvo mislam deka ke ti pomogne. Inaku ovaa sezona minimalna plata e 677k vo prva liga. Razgledaj si ceni vo salite kaj drugi timovi od prva liga, kako e posetenosta, i ke si napravis gruba matematika dali ke ti se isplati da probas da vlezes.