Malku podocna, no bi sakal i jas da ponudam eden odgovor. Eden od moite BB prijateli ima obicaj (ponekogas) panicno da mi pise na chat:
- Sto mislis za krilovo? (i ke mi pusti link).
- Pa, ubav e - odgovaram.
- Ne se zezaj. Da go kupuvam? - me prasuva.
- A za sto ke ti e? - mu odgovaram.
- Pa mi fali krilo. Nemam krilo.
- A za sto ke go koristis? Za protiv kogo (rival) ke ti se ofajdi da imas takov igrac? Za koga ti treba?.
Poentata na ovoj dialog e deka vo kupuvanjeto na igraci (gradenjeto na tim) treba da se vodi smetka na nivnata upotreblivost vo timot. Toa e sustinata na menagiranjeto. Nekolku raboti se bitni:
1. Komplementarnost. Dobra ideja e igracite vo eden sostav da se nadopolnuvaat eden so drug. Vo najgruba forma, toa bi znacelo deka imanjeto na 2 identicni igraci vo timot e beskorisno. Takvite ne se nadopolnuvaat, tuku prepokrivaat eden so drug (ili si smetaat). Zemete primer so eden NBA tim i razmislete za nivnata petorka. Zosto na primer LA nema dvajca Bryant-i? Zosto na centarskite pozicii imaat eden igrac sto znae da pogodi i od distanca/poludistanca kako i da razigra (Gasol), a drugiot e pretezno za skokovi, odbrana i poeni mnogu blisku do reketot (Bynum).... i zamenite vo timot treba da imaat pricina zosto se vo timot. Seto ova e vo funkcija so taktickata upotreblivost (vo slednata tocka).
2. Takticka raznovidnost. Timot treba da ima kapacitet da moze da igra poveke razlicni taktiki. Dosega nemam sretnato tim sto moze podednakvo dobro da gi igra site taktiki so negoviot momentalen sostav, no poveketo silni menageri imaat sostav koj moze odlicno da odigra vo najmalku 3 taktiki. Ovaa tocka moze da se smeta i kako prodolzenie na tockata za komplementarnost. Kako sto spomnav, komplementarnost podrazbira nadopolnuvanje na igracite eden so drug. Primer, vo vnatresna napagacka taktika, koga fokusot na napadot e blisku do kosot, ocekuvano e deka najmnogu obidi za poentiranje ke imaat centrite/krilnite centri. Od golema vaznost e ovie trosaci na topki da ja dobijat topkata vo svoi race, a za toa se zadolzeni bekovite, i vo vakva takta osobeno se vrednuva vestinata dodavanje kaj niv (posebno plejmejkerite). No vie sekako ne sakate da stanete predvidliv za vasite rivali, tuku naprotiv, vasiot protivnik da ne znae od kade ke go udrite. Zatoa vi se potrebni razlicni tipovi na igraci, pa ako zememe sprotivno na gornot primer, ako resite vo sledniot natprevar da odigrate Trcaj i sutiraj, mozebi na pozicijata plejmejker ke postavite da igra nekoj sto e posuterski raspolozen mesto dodavacki (sepak, ne smee ovoj igrac voopsto da ne znae da dodava ... sepak e plejmejker).
3. Zavisnost od protivnikot. Ova e mnogu bitno. Vo NBA redovno se gledaat razmeni na igraci i obid na generalniot menager na timot da izgradi sostav koj ne samo sto e komplementaren, tuku i e vo funkcija na protivnikot. Na primer, se znaese zosto 76ers go donesoa Mutombo vo sezonata koga bea NBA Finalisti. Vo gorniot dijalog "Za protiv kogo (rival) ke ti se ofajdi da imas takov igrac?" ... toa bi bilo prasanjeto da se odgovori. Sega, protivnicite isto taka ne spijat, taka sto bidete budni i vie i sledete gi potezite.
4. Timot postojano se gradi. Nikogas nema da postignete moment koga ke kazete "go izgradiv timot, sega mi ostanuva da mlatam se pred mene". Vo istiot moment vasiot rival ke kupi dva novi igraci i se paga vo voda. Nema opustanje i celo vreme treba da se menagira. I ne zaboravajte, vo gradenjeto na timot centralno mesto zafakaat igracite koi gi trenirate. Primer, na start na sezona mozebi vas vi treba super nadvoresen suter, no niz nedelite i treningot sut od dalecina za mladite momci, pred plejofot tie go dostignale ovoj igrac, pa toj poveke ne vi treba. Plejof e, pa shokirajte gi rivalite so izmena na sostavot.
I uste mnogu drugi tocki koi znacat menagiranje ;)