BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Pytania vol.3

Pytania vol.3 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: darkonza

This Post:
00
115487.897 in reply to 115487.892
Date: 3/7/2010 12:09:25 PM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
Teraz każda kontuzja, nawet tygodniowa to katastrofa bo forma leci, znaczy w moim przypadku akurat, bo kontuzję można mieć we wtorek, w czwartek jak już minuty są, no ale po co? Lepiej mieć w sobotę na poczatku meczu (ten sam zawodnik w pierwszej minucie, a teraz w 7min i na koniec tygodnia od razu forma wiadomo leży....Mozna złapać kontuzje na różnych pozycjach...no ale po co? Jak mam dwóch PF-w w zespole to akurat oni dwaj do piachu

Pewnie że lekarz pomaga, ale w 5 lidze miałem lekarza 1 i nie było kontuzji, znaczy nie pamiętam widac nie przeszkadzały, sezon temu już było mnie stać na 3, a później pod koniec na 4 i jak go zatrudniłem to się zaczeło przed play-off
No to teraz po transferach myślę, trzeba mieć polisę na życie, wezmę 6 żeby sie nie powtórzyło to co sezon temu...no i %$#%^&%%$!!!!

This Post:
00
115487.898 in reply to 115487.893
Date: 3/7/2010 12:18:50 PM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
Dzięki za słowa otuchy, ale moja konfa to makabra jak na czwartą ligę i szanse ma kilka zespołów.
Może miałem lekką przewagę kadrową ale już nie mam. Już w pierwszej rundzie mam przeciwnika z centrem który przed sezonem zarabiał 66kiloi i cały sezon trenował zbiórkę która bywa sprawna w podsumowaniu meczowym
Pewnie na koniec sezonu center mocno przebije 100kilo w pensji ...
W ostatnim meczu miał ten jeden zawodnik 16 zbiorek w ataku czyli prawie tyle ile miała cała drużyna przeciwna (19) zbiórek w obronie
A jego kolega na PF jest równie mocny na desce...
I pomyśleć że to "teoretycznie" najsłabszy zespół startujący w play-off w konfie...

Last edited by darkonza at 3/7/2010 12:40:14 PM

This Post:
00
115487.899 in reply to 115487.898
Date: 3/7/2010 3:19:28 PM
Overall Posts Rated:
7272
No fakt.
Nasza liga jak na 4 to jest jakaś żyleta.
Centrzy po 40.000 do 66.000 reszta tez coś tam gra od 15.000 - 20.000 itp. na SG czy PG.
We wszystkich lepszych zespołach PG oraz SG z minimum rewelacyjnym, czy świetnym rzutem z wyskoku i tak można by mnożyć. Jak na IV ligę to faktycznie mała niespodzianka.

Ale wiesz co - ja mam świetną propozycję dla ciebie :)))

Skoro tak narzekasz i jest ci źle to odpuść sobie ten awans w tym sezonie.
Niech awansuje Funka.

A my zagramy uczciwie w kolejnym sezonie w finale play - off.

Skoro ma być sprawiedliwie to ja się zgadzam na taki uczciwy układ.

Jak walka to tylko honorowa :))))
Co ty na to?
Przyjmujesz propozycję...

This Post:
00
115487.900 in reply to 115487.899
Date: 3/7/2010 4:17:23 PM
Overall Posts Rated:
00
co to za ukladanie sie?:P walczyc do samego konca :D:D pozdro i powo

This Post:
00
115487.901 in reply to 115487.900
Date: 3/7/2010 4:31:13 PM
Overall Posts Rated:
7272
I tak zrobimy skoro nie ma odpowiedzi :))))

This Post:
00
115487.902 in reply to 115487.900
Date: 3/7/2010 5:41:32 PM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
Kolega żartuje, bo wie że się nigdy nie układam, nawet ...z bratem - to było jeszcze bardziej nieprawdopodobne niż te notoryczne kontuzje na koniec sezonu, awansując do 4 ligi trafiłem na brata, a przecież jednak 4 lig trochę jest, a tu ta sama liga, ta sama konfa i jeszcze zostałem rywalem

This Post:
00
115487.903 in reply to 115487.902
Date: 3/8/2010 8:23:40 AM
Overall Posts Rated:
00
Witam serdecznie,
Jestem nowym menadzerem w towarzystwie, gram od kilku dni. Nie ukrywam ze w ostatnim czasie troche poczytalem na temat zasad itp. Ale im wiecej przeczytam postow z informacjami tym wiecej pytan rodzi sie w mojej glowie. bardzo prosze o odpowiedzi na kilka pytan, które zapewne ulatwia mi zrozumienie tej gry.
1.
Czy mozecie mi po krotce wytlumaczyc jak duze znaczenie ma dobor zawodnikow do obranej takyki, chodzi tu o zawodnikow ktorzy teoretycznie powinni wykonywac mniej rzutow w danej taktyce, tzn jesli gram do srodka to jakie umiejetnosci powinni miec moi zawodnicy obwodowi napewno dobre podanie, ale jak wykorzystuja oni wejscia na kosz i rzut z bliska czy jest sens inwestowac w takich zawodnikow czy jednak wieksze znaczenie nadal ma rzut z wyskoku i zasieg rzutu. Wiadome ze najlepszym rozwiazaniem sa multiskilowcy ale na poczatku gry przy budrzecie 300k nie moge sobie na nich pozwolic.
2.
Mam zawodnikow obwodowych ktorzy maja dobre wejscia pod kosz ale rzut z blska na poziomie 1/2. Czy tacy zawodnicy sa wogole przydatni w takytych Look inside, Low post,?
3
Czy taktyka Princeton jest dobra gdy wszyscy zawodnicy maja dobrze wyszkolona pelna game rzutow(multiskilowcy) czy raczej podkoszowi rzut z bliska a obwodowi dystans??
4
Czy na poziomie 5 ligi jest sens grania taktykami ofensywnymi ze znmiejsoznym tempem w celu osiagniecia korzystnego wyniku?? Ne jestem w (jak narazie) stanie osiagnac przewagi zarowno w ataku jak i obronie jedynie zauwazalem nieznaczna przewage w plynnosci atakow poniewaz postawilem na dobre podania moich obwodowych
Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

This Post:
00
115487.904 in reply to 115487.903
Date: 3/8/2010 4:38:09 PM
Overall Posts Rated:
7272
I to mi się podoba :))))
Zadałeś sobie trud poczytania, poanalizowałeś sobie to i owo.
Zuch chłopak z ciebie...
Wróżę ci spore sukcesy w BB z takim nastawieniem...
Witaj zatem w BB i poczekaj chwilkę, a niebawem ktoś ci rzeczowo odpowie na zadane pytania.
Jakby co - pisz na mojego BB - maila.Chętnie odpowiem młodym zdolnym i chętnym do ciężkiej pracy umysłowej.
Leserom mówię stanowcze NIE, ale ty mi zaimponowałeś.
Wal śmiało jakby co...
Teraz jem kolacje z martwych węży, więc wybacz, ale nie odpowiem ci w tym momencie...znajdą się inni.
Zuch chłopak - przykład do naśladowania...

This Post:
00
115487.905 in reply to 115487.903
Date: 3/9/2010 1:35:13 AM
Overall Posts Rated:
146146
Widzę, że nikt się nie kwapi z odpowiedziami, więc może ja przedstawię swoją wersję.
Najpierw jednak muszę powiedzieć - "Tak przygotowanym do zadawania pytań nowym userom mówimy stanowcze TAK" :)
Widać, że się przygotowałeś i sporo już na początku rozumiesz. Przeczytałeś co było do przeczytania, przemyślałeś co było do przemyślenia - teraz świat BB stoi przed Tobą otworem :)

Ale wracając do tematu:
1. Dobór zawodników do obranej taktyki - cóż, ciężko Ci będzie stworzyć taką ekipę, abyś miał wszystkich zawodników na podobnym poziomie, żebyś mógł dowolnie nimi rotować w zależności od taktyki. W kadrach mniej więcej się to udaje, ale w drużynach, raczej nie często. Weź pod uwagę, że to jest koszykówka, więc istotne są starcia poszczególnych zawodników (prawdopodobnie modyfikowana przez siłę całej drużyny). A to oznacza, że np. Twój C nie musi mieć rewelacyjnego rzutu z dystansu. Może wystarczyć nieco lepszy niż u większości podkoszowych, a ponieważ C rywala może nie mieć obrony na dystansie, to przy taktyce obwodowej Twój C może trafić raz czy dwa. Może się jednak zdarzyć, że akurat będzie go pilnować SF, i nic z tych rzutów nie będzie. Ale i tak większość rzutów będą oddawać obwodowi, więc jest to raczej dodatek. Analogicznie z grą pod kosz. I tak większość akcji będzie szła przez podkoszowych, choć obwodowi z przyzwoitym wejściem pod kosz mogą minąć rywala i rzucić z bliższej odległości. Weź jednak pod uwagę, że granie np. Low Post nie oznacza, że wszystkie próby mają miejsce w pomalowanym. Sporo rzutów oddawanych jest z półdystansu (głównie przez obwodowych), więc odpowiednio wysoki rzut z wyskoku i zasięg jest niezbędny. A im lepszy i bogatszy będziesz miał klub, tym większą ilość multiskillowców będziesz mógł do niego ściągać. Ale na początek bym z tym nie szalał. Fajnie byłoby, jakby mieli jakiś tam poziom cech niekoniecznie ważnych dla ich pozycji, ale nie muszą to być nie wiadomo jak dobre poziomy.
2. Ja bym takich zawodników trzymał i specjalnie się tym nie przejmował. Tym bardziej, że mając niezłe wejścia pod kosz mogą rzucać z lepszej pozycji i dzięki temu z większą skutecznością.
3. Przy Princeton podobno bardzo ważne są podania u C, żeby mógł wycofywać piłkę na obwód. A poza tym niech podkoszowi rzucają z bliska, a obwodowi z dystansu :)
4. Powiem tak - ja często grałem zwalniającymi taktykami w IV i III lidze. I przynosiło to efekty. Przy bardzo niskiej płynności ataków. Ale w Twoim przypadku... myślę, że zależy to od umiejętności graczy i rywali, więc trudno powiedzieć mi tutaj coś konkretnego. Uważam jednak, że każda taktyka jest dobra, o ile jest odpowiednio zastosowana, czyli najlepiej w sytuacji, kiedy rywal się nie spodziewa, lub też kiedy trafiasz w jego słaby punkt.

This Post:
00
115487.906 in reply to 115487.905
Date: 3/9/2010 7:29:49 AM
Overall Posts Rated:
00
Dziekuje bardzo za odpowiedz;]
Nawiazując jeszcze do plynnosci atakow.. to ze wzgledu ze to jak narazie jedyny element, w ktorym widze pewna przewage swojej druzyny jak moge go wykorzystac?? Czy sa takyki ofensywne w ktorych ma ona wieksze zastosowanie? Zastanawialem sie nad tym wydaje mi sie ze w rzeczywistosci to taktyki szybkie powinny miec wieksza skutecznosc powodzenia jesli plynnosc ataku jest wyzsza. Ale jak sie to ma w BB??

Pozdrawiam

From: Aric

This Post:
00
115487.907 in reply to 115487.906
Date: 3/10/2010 2:43:08 AM
Overall Posts Rated:
2626
płynność ataku jest bardzo niedoceniona w bb i próbowałem ją zgłebić przez 2 sezony, analizując swoje mecze przy treningu podań i kozłowania u swoich PG.

zauważyłem jedynie, że ilośc punktów na 100 jest zawsze w przewadze, aczkolwiek jest ona determinowana taktyka obronną przeciwnika.

znaczy to, że zwiększa celność rzutów, ze względu na lepiej wypracowane prze głownie PG sytuacje i zmniejsza jak mniemam ilość strat zespołu. nie mylić z ilością oddawanych rzutów.

Advertisement