BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol.7

Pytania i odpowiedzi vol.7 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: Dejvidd

This Post:
00
135491.871 in reply to 135491.870
Date: 5/27/2010 7:14:37 AM
Overall Posts Rated:
188188
W rzeczywistości też zdarzają się przepłaceni gracze. I to dużo przepłaceni. I co są anulowane transfery albo obcinana wysokość transferu?

Tu jest wirtualna rzeczywistość, która różni się trochę od tej prawdziwej ;)
A może są? Nie wiesz tego ;)
Powtoze wartośc zawodnika określa rynek i gość ile ma ochote za niego dać. To że ktoś będzie miał więcej kasy, ale zapominasz że z drugiej strony ktoś się jej pozbywa.

I wałek za wałkiem wałki pogania.. Pewnie, że rynek wycenia gracza. Jak ktoś da trochę więcej to nie ingerujemy, ale jak gracz pójdzie za 2-5-30x więcej niż jest wart, to chyba należałoby coś zrobić, prawda?

From: Khazaad

This Post:
00
135491.872 in reply to 135491.870
Date: 5/27/2010 7:30:21 AM
Overall Posts Rated:
146146
Powtoze wartośc zawodnika określa rynek i gość ile ma ochote za niego dać. To że ktoś będzie miał więcej kasy, ale zapominasz że z drugiej strony ktoś się jej pozbywa.

Prawdę mówiąc nie zapominam, ale niespecjalnie mnie to interesuje. Jak ktoś chce stracić zbyt dużo kasy, wydając za zawodnika np. 3 x więcej niż jest wart, to... jest to jego strata (a problem sprzedającego). Dlaczego? Bo jeżeli chce do tego stopnia osłabić swój zespół i zamiast kupić 2 czy 3 graczy kupuje jednego i wyrzuca kasę w błoto, to inni użytkownicy nie są zagrożeni, a zakładam, że ligowi rywale takiego usera nawet się cieszą.

Problem pojawia się u sprzedającego, bo on z kolei dostaje kasę, więc uzyskuje "nieuczciwą" przewagę. Zdaję sobie naturalnie sprawę, że (jeżeli nie mówimy o oszustwach) nie jest to jego wina, więc nikt go za to dodatkowymi kwotami nie ukarze, zwłaszcza jeżeli zgłosi ten transfer. Jeżeli go nie zgłosi, a np. minie tydzień, dwa a czasem i kilkanaście, to i tak będzie miał problem, bo transfer może zostać wyrównany nawet po kilku miesiącach, kiedy koleś nie ma już tej kasy. I uwierz mi, nie piszę tu o jakichś drobnych przekroczeniach wartości ale kilka/kilkanaście krotnych.

Tak czy siak - widzę, że masz swoją wizję :) I bardzo dobrze, wcale nie zamierzam na siłę Cię przekonywać, że Twój tok myślenia jest błędny, bo... masz do niego prawo. Myślę jednak, że dopiero kiedy spotkasz się z czymś takim w lidze lub pucharze, czyli uderzy w Twój zespół bezpośrednio zrozumiesz, co mam na myśli pisząc to wszystko i próbując Ci wytłumaczyć punkt widzenia BB'ków i GM'ów.

Żeby jeszcze wszystko było jasne - w BB wcale nie tak dużo transferów jest wyrównywanych, o dziwo :)

From: B.B.King

This Post:
00
135491.873 in reply to 135491.870
Date: 5/27/2010 7:31:19 AM
Overall Posts Rated:
12061206

To byłby koniec gry. Wystarczyłoby poprosić kilku znajomych (nie krewnych, żeby było zgodnie z regułami i najlepiej, żeby byli z innego miasta, żeby nie było powiązania IP) żeby założyli drużyny i przez sezon lub dwa pozarabiali trochę kasy. I w umówionym momencie kupić kilku patałachów za tysiąc i poprosić kluby satelitarne o odkupienie za bańkę. Nie do udowodnienia, że transfer jest umówiony. Dwiadzieścia takich transferów i można łatwiutko się wzbogacić o 20 baniek - normalny klub na taki zysk musi pracować ze 2 lata. I wyobraź, że zbliża się PO i grasz z takim rywalem. Przez cały sezon dzielnie walczyłeś, lepiej się ustawiałeś, lepiej kombinowałeś z treningiem, lepiej zarządzałeś kasą, jesteś lepszym prezesem, cały regularny sezon miałeś genialny, same trafione decyzje. A on nagle robi potężne wzmocnienia, kupuje zawodników z pensjami 10x większymi od Twoich i roznosi Cię w pył w PO.
Fakt, tamte 20 zespołów straciło bańkę. Ale im to wali, bo nie interesują się BB, zrobili tylko przysługę koledze. Wszystko zgodnie z regułami...
Chciałbyś grać w taką grę?

From: Khazaad

This Post:
00
135491.874 in reply to 135491.868
Date: 5/27/2010 7:31:37 AM
Overall Posts Rated:
146146
A jest coś takiego, że prezes ma np. na zgłoszenie zawyżonego transferu 0,5h odkąd dowie się, że za tyle i tyle ktoś kupił, lub licytuje jego gracza? Linijkę z aktualną licytację można by dodać na stronę główną, by nie można było licytować bez wiedzy o podejrzanym transferze, nie każdy pierwsze co robi w BB to wchodzi na finanse.
Bo chyba niedopuszczalna byłaby sytuacja, kiedy ktoś wyjeżdża na weekend, nic nie wie, wraca a tu kary itp.
Na stronie "Zarządzaj drużyną" każdego klubu, w sekcji "Aktualne oferty" widać, jak wyglądają licytacje (zarówno te na + jak i na -), więc nie trzeba sprawdzać strony z finansami lub profilu danego zawodnika.

Jeżeli reagujemy przed zakończeniem aukcji (a zdarza się to z reguły tylko przy bardzo wysokich transferach, albo przy istotnych wałkach przy których zamykamy prawie wszystkie lub wszystkie kluby), to raczej nie ma kar za niezgłoszenie transferu, bo teoretycznie dany user mógł faktycznie czekać na zakończenie aukcji (choć zdarzają się self reporty, gdzie goście piszą - "Ktoś licytuje za wysoko mojego gracza. Licytacja wciąż trwa", ale nie wymagajmy tego od wszystkich.

Jeżeli pojawiają się kary za niezgłoszenie transferu, to z reguły jest to działanie GM'a co najmniej po kilku dniach od jego zakończenia, tak aby user spokojnie miał czas zareagować. Czasem nawet specjalnie czekamy nieco dłużej zastanawiając się, czy się odezwie :)

This Post:
00
135491.875 in reply to 135491.872
Date: 5/27/2010 7:36:12 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Żeby jeszcze wszystko było jasne - w BB wcale nie tak dużo transferów jest wyrównywanych, o dziwo :)
To chyba oczywiste. Jak już klub jest zbanowany to nie trzeba wyrównywać mu transferów ;-)
Przecież pod zawodnikiem na liście transferowej jest nawet zapis:
UWAGA: Kupowanie zawodników po zawyżonych cenach jest niezgodne z zasadami BuzzerBeater. Nasze narzędzia do wyszukiwania oszustów może uznać taką czynność za próbę przelewu pieniędzy z konta na konto, co kończy się zawieszeniem OBU zespołów.
Nic tu nie ma o wyrównaniu transferów tylko od razu leci ban ;-)

From: Joker

This Post:
00
135491.876 in reply to 135491.869
Date: 5/27/2010 8:50:42 AM
TOP TEN THUNDERS
II.3
Overall Posts Rated:
194194
pomyliles mi sie z Rafalskim chyba, choc mam wrazenie ze gdzies tam sie wypowiadales jak poruszylismy ten watek na forum PLK,ale mogło mi sie pomieszac... sorry

Nie było mowy o zmowie miedzy graczami ale jakis rodzaj oszustwa jednak jezeli niby mialbym dostac kare :

"...nie zgłosiłeś zawyżonego transferu mogłeś narazić się na poważniejsze konsekwencje (karę finansową) niż tylko wyrównanie transferu. "
i sam napisales ze jakis koles chcial mi zabrać całość, a co z zawodnikiem :D

Dla mnie chora sytuacja. Stracił jeden nikt nie zyskal to wszystko jest ok
Jeszcze odrobie te drobne, większa motywacja do gry ;P

From: McReal

This Post:
00
135491.877 in reply to 135491.876
Date: 5/27/2010 10:52:17 AM
Overall Posts Rated:
3737
Przyznam ci rację, takie wyjątkowe przypadki zdarzają się rzadko i moim zdaniem GM-bóg powinien trochę zejść z tonu i spróbować dogadać się z obydwoma menadżerami. W jaki sposób? Jako przykład mogą posłużyć przepisy ze snoookera - gdzie sędzia czasami podejmuje decyzję prosząc o zdanie zawodników. Wtedy następowałaby wycena zawodnika za porozumieniem stron, a GM i tak miałby ostatnie zdanie, ale już nie tak restrykcyjnie podchodząc do sprawy. Bądźmy ludźmi nie tylko GM`ami i userami. ;)

From: Swiezy

This Post:
00
135491.878 in reply to 135491.877
Date: 5/27/2010 3:31:40 PM
Overall Posts Rated:
00
Wybaczcie że wam dyskusję przerwę, ale mam pytanie. Za ile po drafcie będą chodzić 18 latkowie z porządnym zasięgiem, rzutem i obroną na dystansie? potencjał allstar+ dzieki za odpowiedź

From: Jax

This Post:
00
135491.879 in reply to 135491.878
Date: 5/27/2010 3:35:31 PM
Overall Posts Rated:
773773
to raczej do wróżki pytanie :-) wiele rzeczy wpływa na cenę , potencjał , boczne skile , kondycha , FT .wzrost .

From: Dejvidd

To: Jax
This Post:
00
135491.880 in reply to 135491.879
Date: 5/27/2010 3:38:41 PM
Overall Posts Rated:
188188
..i aktualne upodobania społeczności. Może mi się wydaje, ale nadchodzą PO a ceny tak jakby.. niższe?

This Post:
00
135491.881 in reply to 135491.880
Date: 5/27/2010 3:43:54 PM
Baltic Strong
II.4
Overall Posts Rated:
17181718
..i aktualne upodobania społeczności. Może mi się wydaje, ale nadchodzą PO a ceny tak jakby.. niższe?

Taaa.... Jak tniecie transfery równo z parkietem, to każdy boi się wychylić ;;;)))

Advertisement