Nie może dojść do sytuacji by GM miał władzę wyceniać graczy. Już nawet nie chce wyciągać że GM też człek i błędy robić możę. Gorzej, może być zawistny i wpływać na grę. Może GM nie powinni mieć własnych zespołów??:)
No to żeś pojechał. Zwłaszcza ten "zawistny" mi się podoba :)
Nie powinno być wyrównywania transferów tylko jak już coś anulacja całej transakcji.
Ciekawe, do czego by to doprowadziło. Dopiero GM byłby świnia, jakby cofnął 3-4 transfery tego samego zawodnika w sytuacji, gdy sprzedający bardzo potrzebuje gotówki. A co, jeżeli zdążył już ją zainwestować, a tu GM zabiera mu wszystko i oddaje zawodnika? To by się dopiero działo...
Kolejna sprawa, zawodnicy pokroju JW, jak wycenić? Skille by wskazywały że wart jest jakies 30-50 baniek, a tak na prawdę to ile jest wart? W mojej ocenie prawie nic przez jego pensje.
Tyle, że GM wycenia nie tylko po skillach, ale także biorąc pod uwagę takie cechy jak wiek, potencjał, pensja, oceny meczowe itp.
Rynek powinien pozostać wolny od ingerencji z zewnątrz, jedyna ingerencja może być w wałki inaczej sprawiedliwie na TLu nie będzie nigdy.
To pytam jeszcze raz - jak określić, który transfer był wałkiem, a który nie. Ostatni przykład Jędrasika - kupiec zapłacił za niego 12,8 mln. Nie jest tyle wart. Ale to nie był wałek, kolesie się nie dogadali, nie znają się itp. Więc twierdzisz, że tę kasę należy sprzedającemu zostawić? Od razu widać, że nie jesteś z nim w jednej lidze. :) Bo gdybyś był i walczył o awans do wyższej klasy rozgrywkowej, a tu nagle taki zastrzyk gotówki dla Twojego rywala, który przez to by Cię zdeklasował (załóżmy), to wmawiałbyś GM'om, że to wałek i że musimy z tym coś zrobić. A GM wtedy by grzecznie odpowiedział - Przykro mi, jesteśmy na 100% pewni, że przekrętu nie było, kasa zostaje u szczęściarza. I co wtedy? Dużo sprawiedliwiej jest po prostu wyrównywać zawyżone transfery. Bez względu na to, czy transfer ma jakiś podtekst czy też nie. Maglowałem to już dziesiątki razy.
Oszustami zajmują się wszyscy, cała społeczność uczciwych bbowców, a GM mają wyższą władzę i egzekwować sprawiedliwość powinni, a nie ją tworzyć:)
I to właśnie robimy - egzekwujemy sprawiedliwość. A zarazem czasem chuchamy na zimne :)
Last edited by Khazaad at 5/27/2010 2:21:05 AM