Po prostu uważam, że mając trochę oleju w głowie nie są to bzdury i wcale nie często. ;)
I masz do tego prawo, ale ja i tak będę się upierał przy swoim ;) Naturalnie można by tu rzucać przykładami na potwierdzenie każdej z opinii (a przecież nie o to chodzi), ale zobacz na coś takiego:
Rzut z wyskoku: sprawny (9) Zasięg rzutu: słaby (5)
Obr. na dystansie: sprawny (9) Kozłowanie: porządny (7)
Wejście pod kosz: sprawny ↑ (9) Podania: sprawny (9)
Rzut z bliska: okropny (1) Obr. pod koszem: okropny (1)
Zbieranie: słaby (5) Blokowanie: słaby (5)
Kondycja: przeciętny (6) Rzuty osobiste: przeciętny (6)
Potencjał - 4 (podstawowy zawodnik)
Wiek - 21 lat. Obecna pozycja - PG
Pensja - 8.752 (z początku sezonu, a miał parę strzałeczek).
Długo już pewnie nie potrenuje, ale myślę, że ma jeszcze szansę na parę skoków. Spokojnie powinien podnieść wszystkie górne umiejętności o jeden poziom, jeżeli będą trenowane w odpowiedniej kolejności (mam nadzieję, bo to mój gracz :)).
Szacunkowa Wartość Rynkowa: Ostatnio miało miejsce
8 transferów zawodników w wieku 21-22 lat, grających na
pozycji PG, z umiejętnościami
podań na poziomie "sprawny" i
potencjałem na poziomie "podstawowy zawodnik". ... jest prawdopodobnie lepszy niż większość z tych
8 zawodników, ale za kilku o najbardziej zbliżonych umiejętnościach osiągnięto ceny z zakresu
od $ 500 000 do $ 500 000.
8 zawodników i wszyscy schodzili po 500 tys.? Bez jaj ;) Cały czas mam wrażenie że SWR ma sens wyłącznie w przypadkach zawodników, którzy mają jedną/dwie rozwinięte ponad przeciętną umiejętności, bo tyle bierze pod uwagę. A co z zawodnikami, którzy są bardziej równomiernie ukształtowani?
Ostatnio całkiem głośno było o transferze
(12203017), który został sprzedany za 12,8 mln. Naturalnie sprawa jest już dawno wyjaśniona, choć sprzedający nie jest z jej wyniku zadowolony (rozumiem go i w znacznej mierze z nim się zgadzam :). Ponieważ jego obecny właściciel kończy przygodę z BB, więc chyba nie będzie nietaktem umieszczeni tu skili tego gracza (niestety mam to po włosku):
Stipendio settimanale: $ 8 257
DMI: 31700
Altezza: 6'4" / 193 cm
Potenziale: stella
Forma: rispettabile
Tiro in sosp.: 8 Distanza di tiro: 8
Dif. perimetrale: 6 Palleggio: 8
Penetrazione: 8 Passaggio: 4
Tiro da sotto: 3 Difesa in area: 8
Rimbalzo: 8 Stoppata: 4
Resistenza: 6 Tiri liberi: 7
Esperienza: 1
Valore di mercato: Nelle ultime settimane sono stati
venduti 16 ali piccole di 19 anni, con tiro in
sospensione forte e potenziale stella. Probabilmente nessuno era forte quanto Marian Jędrasik, ma i giocatori più simili a lui sono stati venduti per cifre comprese tra
$ 300 000 e $ 750 000.
Myślę, że był wart więcej, niż to pokazuje wartość szacunkowa. Ile? A ile dacie? :)
Jak dobrze pójdzie to zawodnik trafi na TL od 1$. Dobrze by się stało, bo wtedy rynek oceni ile faktycznie jest wart. Mnie interesuje także to, jaką będzie miał podaną wartość szacunkową. Biorąc pod uwagę, że zapłacono za niego prawie 13 mln, to ta wartość pewnie znacznie się zwiększy a "widełki" będą wyglądać wręcz śmiesznie. Do tego stopnia, że nawet łapanie z nich jakiejkolwiek średniej może nie mieć sensu :)
Na koniec powiem więc tak - dla mnie wciąż są to bardzo często bzdury (choć czasami mają sens). A osoba mająca trochę oleju w głowie (jak np. Ty) wcale ich nie potrzebuje, bo i tak jest w stanie odpowiednio wycenić danego gracza :) A widełki przydają się do czegoś innego - polowania na jelenie :D