BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol.7

Pytania i odpowiedzi vol.7 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: McReal

This Post:
00
135491.840 in reply to 135491.839
Date: 5/25/2010 6:11:44 AM
Overall Posts Rated:
3737
Czytam uważnie, już prawie od 1,5 roku. ;) Jestem świadom, że uwzględniane są w tej wartości, jak to mówisz "wałki" z tym, że nadal są to kwoty, za które gracze "schodzą", a to mnie najbardziej interesuje tak? :D Wystarczy chwilę pomyśleć - jeśli "wałek" jest wysoki to zauważony zostanie od razu i przeze mnie z pewnością pominięty, jeśli niezbyt duży to i tak wartość szacunkowa niewiele się zmieni. W podanym przykładzie cienkiego gracza, który "poszedł" za 300k, będzie pod nim napisane, że podobni zawodnicy byli kupowani za wartości od np. 5000 - 300000. Tu od razu widać, że kwota jest zawyżona. Ci co dłużej grają z pewnością wiedzą też, że nie ma kwot "zaniżanych", czyli pozostaje tzw "wałek wysoki". :)

Osobiście nie zgadzam się, że te wartości szacunkowe są "kompletnie"/"w większości" bez sensu/nie potrzebne. Myślę, że przy odpowiedniej interpretacji wspaniale pokazują tajemniczą "wartość rynkową". Jeśli byłoby inaczej popełniałbym same błędy transferowe, a tak się raczej nie dzieje. ;)

This Post:
00
135491.841 in reply to 135491.840
Date: 5/25/2010 6:23:31 AM
Overall Posts Rated:
296296
a ja uważam że tu jest bardzo duże pole do poprawy dla BBków.. większośc znas gra/grała w ht, tam jes to zdcydowanie lepiej rozwiązane i fajnie jakby tutaj coś poprawiono.

From: Dejvidd

This Post:
00
135491.842 in reply to 135491.840
Date: 5/25/2010 7:02:02 AM
Overall Posts Rated:
188188
W podanym przykładzie cienkiego gracza, który "poszedł" za 300k, będzie pod nim napisane, że podobni zawodnicy byli kupowani za wartości od np. 5000 - 300000. Tu od razu widać, że kwota jest zawyżona. Ci co dłużej grają z pewnością wiedzą też, że nie ma kwot "zaniżanych", czyli pozostaje tzw "wałek wysoki". :)

Właśnie. Nowi już niekoniecznie o tym wiedzą.

Osobiście nie zgadzam się, że te wartości szacunkowe są "kompletnie"/"w większości" bez sensu/nie potrzebne. Myślę, że przy odpowiedniej interpretacji wspaniale pokazują tajemniczą "wartość rynkową". Jeśli byłoby inaczej popełniałbym same błędy transferowe, a tak się raczej nie dzieje. ;)

Napisałem przecież, że przy odrobinie rozsądku bywa przydatne :)

This Post:
00
135491.843 in reply to 135491.842
Date: 5/25/2010 4:21:30 PM
Overall Posts Rated:
3737
Wiem, że napisałeś, miałem tu bardziej na myśli zdanie innego GMa - Khazaada.

Poza tym zdaniem to wszystko pozostałe ujdzie. Jeżeli już, to musi go kupić za nie większe pieniądze, niż wynosi jego wartość rynkowa. A nie to, co jest wypisywane przy wartości szacunkowej, bo często są to bzdury, na które GM'owie i tak nie zwracają z reguły uwagi.

Po prostu uważam, że mając trochę oleju w głowie nie są to bzdury i wcale nie często. ;)

From: Khazaad

This Post:
00
135491.844 in reply to 135491.843
Date: 5/26/2010 2:44:59 AM
Overall Posts Rated:
146146
Po prostu uważam, że mając trochę oleju w głowie nie są to bzdury i wcale nie często. ;)

I masz do tego prawo, ale ja i tak będę się upierał przy swoim ;) Naturalnie można by tu rzucać przykładami na potwierdzenie każdej z opinii (a przecież nie o to chodzi), ale zobacz na coś takiego:

Rzut z wyskoku: sprawny (9) Zasięg rzutu: słaby (5)
Obr. na dystansie: sprawny (9) Kozłowanie: porządny (7)
Wejście pod kosz: sprawny ↑ (9) Podania: sprawny (9)
Rzut z bliska: okropny (1) Obr. pod koszem: okropny (1)
Zbieranie: słaby (5) Blokowanie: słaby (5)
Kondycja: przeciętny (6) Rzuty osobiste: przeciętny (6)

Potencjał - 4 (podstawowy zawodnik)
Wiek - 21 lat. Obecna pozycja - PG
Pensja - 8.752 (z początku sezonu, a miał parę strzałeczek).

Długo już pewnie nie potrenuje, ale myślę, że ma jeszcze szansę na parę skoków. Spokojnie powinien podnieść wszystkie górne umiejętności o jeden poziom, jeżeli będą trenowane w odpowiedniej kolejności (mam nadzieję, bo to mój gracz :)).

Szacunkowa Wartość Rynkowa: Ostatnio miało miejsce 8 transferów zawodników w wieku 21-22 lat, grających na pozycji PG, z umiejętnościami podań na poziomie "sprawny" i potencjałem na poziomie "podstawowy zawodnik". ... jest prawdopodobnie lepszy niż większość z tych 8 zawodników, ale za kilku o najbardziej zbliżonych umiejętnościach osiągnięto ceny z zakresu od $ 500 000 do $ 500 000.

8 zawodników i wszyscy schodzili po 500 tys.? Bez jaj ;) Cały czas mam wrażenie że SWR ma sens wyłącznie w przypadkach zawodników, którzy mają jedną/dwie rozwinięte ponad przeciętną umiejętności, bo tyle bierze pod uwagę. A co z zawodnikami, którzy są bardziej równomiernie ukształtowani?

Ostatnio całkiem głośno było o transferze (12203017), który został sprzedany za 12,8 mln. Naturalnie sprawa jest już dawno wyjaśniona, choć sprzedający nie jest z jej wyniku zadowolony (rozumiem go i w znacznej mierze z nim się zgadzam :). Ponieważ jego obecny właściciel kończy przygodę z BB, więc chyba nie będzie nietaktem umieszczeni tu skili tego gracza (niestety mam to po włosku):
Stipendio settimanale: $ 8 257

DMI: 31700
Altezza: 6'4" / 193 cm
Potenziale: stella
Forma: rispettabile

Tiro in sosp.: 8 Distanza di tiro: 8
Dif. perimetrale: 6 Palleggio: 8
Penetrazione: 8 Passaggio: 4
Tiro da sotto: 3 Difesa in area: 8
Rimbalzo: 8 Stoppata: 4
Resistenza: 6 Tiri liberi: 7

Esperienza: 1

Valore di mercato: Nelle ultime settimane sono stati venduti 16 ali piccole di 19 anni, con tiro in sospensione forte e potenziale stella. Probabilmente nessuno era forte quanto Marian Jędrasik, ma i giocatori più simili a lui sono stati venduti per cifre comprese tra $ 300 000 e $ 750 000.

Myślę, że był wart więcej, niż to pokazuje wartość szacunkowa. Ile? A ile dacie? :)
Jak dobrze pójdzie to zawodnik trafi na TL od 1$. Dobrze by się stało, bo wtedy rynek oceni ile faktycznie jest wart. Mnie interesuje także to, jaką będzie miał podaną wartość szacunkową. Biorąc pod uwagę, że zapłacono za niego prawie 13 mln, to ta wartość pewnie znacznie się zwiększy a "widełki" będą wyglądać wręcz śmiesznie. Do tego stopnia, że nawet łapanie z nich jakiejkolwiek średniej może nie mieć sensu :)

Na koniec powiem więc tak - dla mnie wciąż są to bardzo często bzdury (choć czasami mają sens). A osoba mająca trochę oleju w głowie (jak np. Ty) wcale ich nie potrzebuje, bo i tak jest w stanie odpowiednio wycenić danego gracza :) A widełki przydają się do czegoś innego - polowania na jelenie :D

From: toporek

This Post:
00
135491.845 in reply to 135491.844
Date: 5/26/2010 4:45:21 AM
Overall Posts Rated:
4040
Wycena zawodników przez GM-ów to nie najlepsze rozwiązanie. Ostatnio skończyłem grę w hattrick z tego powodu. GM-globalny wycenił mi zawodnika z wszechstronnie rozwiniętymi umiejętnościami na 26mln. GM-krajowy na 13mln. Według mnie był wart 30mln. Menadzer który go kupił też widać uznał że to jest cena do przyjęcia. Z konta zakosili mi 17mln. Pewnie gdyby go wyceniało jeszcze innych 10 GM-ów to każdy by podał inną cenę i to dość różniące się od siebie.
Dobre rozwiązanie tego problemu jest w goalunited. Tam zawodnika można tylko kupić i sprzedać przez bank. Jest podana cena i każdy może zdecydować czy mu odpowiada sprzedaż czy dalszy trening. Nie ma też możliwości oszukiwania bo nawet jak ktoś ma 2 konta to i tak nie możliwości transferu pieniedzy czy zawodników.

From: Mario
This Post:
00
135491.846 in reply to 135491.845
Date: 5/26/2010 7:02:15 AM
Overall Posts Rated:
605605
prawdziwa wartość zawodnika to jest taka jaką konkretny manager ma ochote wydać.. I głosy Gm nie powinny mieć tu żadnego znaczenia. Jak mam ochote mieć w klubie gracza o imieniu Michael Jordan (ze wszystkim czarnymi skillami) i wydam na niego 10kk to moja sprawa to jest i ładowanie kar w tym momencie jest bezsensowne. Bo jak ktoś mi kiedyś powiedział manager ma prawo robić co chce ze swoim klubem.

Rozumując jak wy to każdy lekko przepłacony transfer powinien być regulowany przez Gm'ów.

Zgodzę się że trzeba ustawiane transfery tępić. Ale nie da się zrobić faktycznej wyceny zawodnika.

This Post:
00
135491.847 in reply to 135491.844
Date: 5/26/2010 7:06:25 AM
Overall Posts Rated:
3737
W licytacji na przykłady, z pewnością znalazłbym więcej zawodników, którzy poszli za wartość podaną w "szacunkowych widełkach" niż ty zawodników, którzy nie zmieścili się w nich o czym sam doskonale wiesz, dlatego neguje twoje słowo "częste bzdury". :) Prawda jest taka że jeleni jest więcej niż myśliwych, stąd takie wnioski.

Zastanawiając się dłużej nad tym wpadł mi do głowy pomysł. :) Pomysł na narzędzie dla cwanych myśliwych i może GMów. :P
Jako, że istnieje coś takiego jak kalkulator pensji, można by stworzyć również kalkulator wartości rynkowej. Dodając kilka zmiennych i wzorów każdy jeleń mógłby zmienić się w myśliwego. Pytanie tylko jak bardzo programistom z BB się chce. Oczywiście pomijam fakt, że BB.King pewnie ma już takie cudko na stanie. :D

BTW, jestem jeleniem bo nie potrafię ocenić wartości gracza bez wartości szacunkowej, pomyliłeś się. ;)

@toporek - Nie podoba mi się takie rozwiązanie, że ktoś decyduje za mnie ile chce wziąć za moją gwiazdę. A jeśli mi się nie podoba to wypad, niefajne podejście. Oczywiście zmniejsza to ilość oszustw do zera, ale brak wolnego rynku kojarzy mi się z dawną polską, a powtórki z rozrywki uświadczać nie mam ochoty. :)

From: toporek

This Post:
00
135491.848 in reply to 135491.847
Date: 5/26/2010 7:19:03 AM
Overall Posts Rated:
4040
Obecny system wcale nie jest wolnym rynkiem. Jeśli GM uzna że sprzedałeś za drogo to zabierają Ci cześć pieniędzy. Nie ma możliwości abyś odzyskał zawodnika i zostajesz się np. z połową kasy.

This Post:
00
135491.849 in reply to 135491.848
Date: 5/26/2010 7:56:04 AM
Overall Posts Rated:
3737
To już jest oszustwo i nie ma to nic wspólnego z wolnym rynkiem. Obecny rynek BB jest dobry i mi odpowiada. :)

From: kokos

This Post:
00
135491.850 in reply to 135491.846
Date: 5/26/2010 10:05:52 AM
Legendy Wrocław
PLK
Overall Posts Rated:
300300
W 100% zgadzam sie z Mario. Ja mam np. w skladzie 40 letniego zawodnika, ktorego skile za pere sezonow beda wszystkie okropne i jestem pewien ze jakbym go wystawil na TL'u(ale tego nie zrobie -> edycja kolekcjonerska ;]), to znalazlo by sie kilku menager'ow ktorzy dali by za takiego gracza duza kase.
I w druga strone. Jeden gracz z mojej ligi ma w druzynie zawodnika ktory nazywa sie Hieronim Dobrychłop. Dogadalem sie z nim ze jak bedzie go sprzedawal to ja go kupie. Nie wiem ile bedzie chcial, ale jestem w stanie dac za niego sporo pieniedzy. Dodam tylko ze ma 31 lat a jego pensja wynosi cos kolo 2 500$, takze jest to gracz z najnizszej półki.
Sa jeszcze inne przyklady dla ktorych prezesi klubow zrobili by wszystko zeby zawodnika pozyskac. Chociaz by to ze zawodnik nazywa sie dokladnie tak jak jego kolega w realnej rzeczywistosci.
GM'owie powinni regulowac rynek kupna/sprzedarzy bo to zapobiega roznym walkom, ale to kryterium to nie wszystko. Licza sie takze inne walory zawodnikow, i tu wchodzi zdrowy rozsadek i szosty zmysl GM'ow

Last edited by kokos at 5/26/2010 10:11:11 AM

Advertisement