o, konkretne wyliczenia to można podystkutować

Zakładając, że dla pozio,u trenre 3,5 skoki 2-3 tygodnie wynoszą powiedzmy 2,7
a dla trenera 5, 2-3 tygodnie wynosi powiedzmy 2,3
to w cyklu szkoleniowym od 18 do 21 roku życia to jest bardzo dużo mnie skoków
jak nie uzbierasz to będą sobie pluć w brodę skauci że jak natrafili na wyjątkowego gracz, że jego manager jest uparty i marnuje nam gracza w kadrze i znów dyskusje się na forum będą podnosić na en temat jak przekonywać skutecznie managerów do współpracy z kadrą.
przy skokach co 2-3 tygodnie nie widac różnicy
przy skokach co 4-6 tygodni też nie za to widać przy skokach co 7-8 tygodni, 7-8 zmienia sie na 8-9
można więc przyjąć że to w przybliżeniu jak 7,5 do 8,5 - to by dawało jakieś 10-15% szybszy trening
a teraz pytanie czy warto dać trenerowi pół bańki żeby mieć te 15% szybciej
jak ktoś ma już stabilne finanse pewnie tak, ale jak ktoś zaczyna grę?
niech każdy młody manager sam zdecyduje
Chcę jeszce zwrócić uwagę na coś innego
załóżmy że ktos ma tą 5 i ma te 10-15% więcej
są jeszcze inne aspekty - jeśli trenuje jedną pozycje i udaje mu się wcisnąc pełny trening dla dwóch zawodników a komus innemu pełny dla 3 to róznica w rozwoju zespołu jest większa niż 10-15%...może nawet dochodzić do 40-50% bo nie wiemy jak trenuje ten zawodnik co nie ma 48 minut ale raczej słabo
kolejna sprawa
wzrost
miałem w zespole dwóch zawodników
pierwszy 224cmi 18 lat
drugi 208cm i 19 lat
obaj mieli przeciętną obronę pod koszem
w wyniku sporadycznych treningów na jednej pozycji
ten młodszy i wyższy wykonał skok z przecietnej na znaczącą a więc skill zmienił się o 4pkt
a ten drugi ma obecnie zaledwie silną czyli skill zmienił sie o 2pkt
nie wiem jakie mieli początkowe "podpoziomy", ile było po przecinku, pewnie wysoki był tuż przed skokiem a niższy tuż po, nie pamiętam tego, ale jakby nie liczyć okazuje sie że zawodnik młodszy o rok, i wyższy o 16cm trenował sporo lepiej niż ten niższy i starszy...i to też jest różnica większa niż 10-15%
więc jak to zsumujemy to może bardziej opłaci się dołożyć troszke do transferu i kupić wyższego i młodszego zawodnika i miec trenera 4 niż mieć tańszego zawodnika, starszego i niższego a trenowanego przez trenera 5, może ważniejsze jest równe granie po 48 minut niż zatrudnianie trenerów z lepszymi umiejetnościami?
No mi wychodzi że tak lepiej...oczywiście najlepiej mieć trenera 7 i zawodnika 235cm 18 latka

Dobra, każdy sobie odpowie sam, ja swoje stanowisko wyłożyłem, wysłuchałem innych
Niech "czytający" ocenia i sami podejmą decyzję.
Kończe dyskusję ze swojej strony, dawno sie z nikim nie sprzeczałem i potrzebowałem tego:)
na razie mi wystarczy

pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji
Last edited by darkonza at 2/22/2010 12:23:58 PM