Ebből két dolog a tanulság:
1. Úgy tűnik, hogy hiába beszélek szezonok óta, még mindig csak az jön vissza, hogy így a csehek, úgy a lengyelek, azta, micsoda titkok tudói lehetnek. Amikor viszont arra kerül a sor, hogy én kérek valamit, akkor privátban csak úgy dől vissza az okoskodás (nagy tisztelet a kivételeknek, többnyire az ő játékosaik alkotják a válogatottat, valamint a feltörekvő játékosok gerincét). Az edzésért pedig könyörögni kell. Persze már ha dől valami vissza (újabb U21-es scoutok nyilván tudják, hogy mi az, amiről beszélek, régebbiek pedig aztán főleg...). 1000 éves téma, csak néhány NT esélyes van egy adott posztra, ha azoknak a tulajai nem azt csinálják, amit kér az ember tőlük, akkor nem is megyünk előre. Két kérdés is felmerült bennem:
A. Miből adódik az, hogy pont nekem, aki a kapitány vagyok (még ha nem is a választott) nem lehet elhinni azt, hogy mit kell egy játékosnak edzeni ahhoz, hogy a keretbe kerüljön? Ha nekem nem, akkor mégis kinek?
B. Ha kérek valamit, és a válasz azzal kezdődik, hogy "jaj a csapatom" vagy pedig a "15k-t kereső 23 éves csodajátékosaim edzéséhez így és így fogom a válogatott játékos edzését hozzáigazítani", akkor miért éri a válogatottat egyáltalán bármilyen kritika? Egyáltalán bárkitől?
2. A közösségnek csak egy nagyon szűk magja elhivatott a válogatott iránt. Ha valamiben előttünk járnak mások, az a válogatott érdekek szem előtt tartása. Erre utalnak a cseh igazolások és társaik (a kifizetett milliókat is beleértve). Éppen ezért szégyen gyalázatnak tartok minden olyan kritikát, ami a válogatott játékosok átigazolásait, az értük kifizetett xxx összegeket taglalja, ugyanis pont azok a pozitívnak hozott példák az én és a team-em kritizálására, akik pont ezekkel az átigazolásokkal érik el azt, hogy a nevelés a válogatott elveknek megfelelően történjen.
UI-1: Nem feltétlenül tartozik a tárgyhoz, de ha már szóba került a zóna, és szóba kerültek a saját csapatnál megszerzett tapasztalatok, némi asszociáció egyszer jó régről, egyszer pedig a jelenből. Csak hogy semmiféle meccsmotor állítás vagy egyéb misztikus tényező ne befolyásolhassa a kiragadott példákat:
- A II.3. megnyert két bajnoki döntője a 15. szezonban:
(32758852) (32758854) Nem látok egetrengető gondot 2 pontos erőltetése ellen játszva.
- Egy nemrégiben lejátszott meccs:
(49729585)Nem reménytelen a dolog.
Ja, és:
UI-2: A saját csapatommal kicsiben megcsináltam azt jó ég tudja hány szezonnal ezelőtt, amit szerintem a csehek és a lengyelek is csinálnak a benti támadással, lásd 15. szezon feljutása. Nem túl nagy dolog egyébként. Megvalósítható. Az akkori edzésrendszerben ráadásul még szezonokat be is kellett arra áldozni, hogy valaki egy fiatalt IR/DH-t benti poszton játszasson, de türelemmel lehetett eredménye. Igazság szerint ebben a mostani edzésrendszerben nem is biztos az, hogy erre több szezon áldozat kellene, mert a 2 pontos fejlődését elég sokminden támogatja, ami akkor még nem volt mindig így. Még csak nem is kellettek őrült keresetű játékosok gigamega pottal, pedig akkor még magasabb fizetések voltak a jellemzők.
UI-3: Akinek nem inge, ne vegye magára.
Uff, beszéltem...