O widzę fajna dyskusja

Kiedyś już wspominałem, że jestem sędzią piłki nożnej z nie małym stażem ( jakieś 1100 meczów na liczniku ;) Nie jestem kibicem żadnej z tych drużyn gdyż wolę patrzeć jak kopią te brzydkie angole ;)
Moje zdanie na temat tego zajścia jest takie, że sędzia nie widział dokładnie tej sytuacji a zareagował kiedy dostał "cynk" przez zestaw słuchawkowy od sędziego technicznego lub tego co stoi za bramką, że coś tam się wydarzyło. Zwróćcie uwagę na spóźnioną reakcję sędziego - gdyby widział to dokładnie to natychmiast po zdarzeniu byłaby decyzja. Dlatego moim zdaniem czerwoną kartkę mógł mu zasugerować któryś z wyżej wymienionych sędziów.
Przepisy gry w piłkę nożną określają, że za grę niebezpieczną ( również tzw nakładkę ) może być w zależności od okoliczności zdarzenia żółta, czerwona kartka lub też w ogóle bez kartki. Jednocześnie sam zamiar kopnięcia, uderzenia itp traktuje się jako faktycznie dokonany jeśli do tego zdarzenia nie doszło w wyniku np uchylenia się przeciwnika lub powstrzymania zawodnika chcącego dokonać przewinienia przez kogoś innego. Przekładając to na prostszy język jeśli zawodnik A chce uderzyć zawodnika B a ten się schyli i nie zostanie uderzony to traktuje się to tak jakby A uderzył B i odpowiednio kara.
Jeśli chodzi o to zdarzenie to pewnie na 100 sędziów 50 dałoby czerwone a drugie tyle żółte kartki

Zawsze najważniejsze jest czy zdaniem sędziego zamiarem zawodnika atakującego jest zamiar zagrania piłki czy tylko i wyłącznie atak na rywala. W tej sytuacji widać, że Pepe mimo wszystko stara się zagrać piłkę ( jest w bezpośrednim jej pobliżu ) choć czyni to w sposób bardzo nierozważny. Dlatego ja mimo wszystko skłaniałbym się do żółtej kartki. Nie chcę nikogo na siłę do tego przekonywać ale ja bym tak zrobił na boisku

Dla mnie Adebayor absolutnie zasłużył na wylot z boiska za to co zrobił.
@ Ta drużyna nie jest botem - jasne, że powinna być czerwona kartka dla Marcelo ( bo moim zdaniem specjalnie stanął na nogę Pedro ) ale o karnym nie może być mowy

Dlaczego? Otóż Marcelo był na spalonym, który zaistniał wcześniej niż zdarzenie z Marcelo decyzja powinna być taka - rzut wolny pośredni za spalonego i czerwona kartka dla głupiego zawodnika
Last edited by Mr.President_ELIT at 4/28/2011 1:54:02 PM