BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol.8

Pytania i odpowiedzi vol.8 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: MuzG

This Post:
00
146573.70 in reply to 146573.65
Date: 6/14/2010 3:42:19 PM
Overall Posts Rated:
3030
Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie potrzebuję algorytmów do obliczania kiedy dana transakcja się opłaca a kiedy nie. Jeśli będę chciał wymienić trenera to nie uruchomię swojego "genialnego" programiku liczącego (bądź gotowej tabelki) tylko zacznę przeglądać TL-u ponieważ to daje mi większą radość z gry.
Robię w tej grze to co przynosi mi przyjemność i sprawia że moje szare komórki się trochę wysilają.
I uwierz mi że pomimo tego, że nie odpowiedziałem na Twoje pytanie będę nadal "spamował" bo nie znasz jeszcze takiego algorytmu/kodu/polecenia które mnie zamknie

Message deleted
This Post:
00
146573.72 in reply to 146573.68
Date: 6/14/2010 3:51:38 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Pytanie - ile to ten X?
Kiedyś widziałem jakieś wzory i tam chyba wychodziło, że to ilość tygodni, w jakich nowy trener osiągnie pensję równą aktualnej pensji starego trenera. Ale dlaczego akurat taka wartość? Nie mam pojęcia, dawno już nie przerabiałem takich problemów matematycznych...

Też miałem z tym kłopot. Bo bez tego było bez sensu. Bez przyjęcia "X"-a to zawsze opłaca się wymieniać, bo prędzej czy później by się zwróciło (niech nawet za sto lat, ale by się zwróciło).
Ale właśnie nie o to chodzi, bo to nas nie interesuje, interesują nas realne kwoty. Przcież nie interesuje nas, że zatrudnienie trenera 99k zamiast 100k zwróci nam się gdy ich pensja będzie na poziomie 200k ;-) Przecież do tego czasu wymienimy trenera dziesięć razy na jakiegoś 50k.

I właśnie najlepszą jest stara pensja trenera. I to jest względna opłacalność. Natomiast bezwzględna opłacalność jest wtedy, gdy... założymy sobie dowolną pensję starego trenera i wyjdzie nam w tabelce więcej niż zero. Wtedy ta pensja jest równa średniemu kosztowi trenera (z uwzględnieniem kosztu zakupu i odprawy) rozłożonemu na cały czas użytkownania. Im jest mniejsza tym oczywiście lepiej.

Last edited by B.B.King at 6/14/2010 3:53:14 PM

Message deleted
Message deleted
Message deleted
This Post:
00
146573.76 in reply to 146573.72
Date: 6/14/2010 4:07:21 PM
Overall Posts Rated:
99
Natomiast bezwzględna opłacalność jest wtedy, gdy... założymy sobie dowolną pensję starego trenera i wyjdzie nam w tabelce więcej niż zero. Wtedy ta pensja jest równa średniemu kosztowi trenera (z uwzględnieniem kosztu zakupu i odprawy) rozłożonemu na cały czas użytkownania. Im jest mniejsza tym oczywiście lepiej.

Trochę zakręciłeś (no bo w końcu jak mamy sobie zakładać dowolną pensję starego trenera, skoro ją bardzo dokładnie znamy i właśnie ze względu na jej wysokość rozważamy w ogóle zmianę tegoż trenera), ale chyba wiem o co chodzi.

This Post:
00
146573.77 in reply to 146573.67
Date: 6/14/2010 4:07:36 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Poprawny kalkulator, ale nie liczy dokładnie to, co nas interesuje. Może się przydać, ale do trochę innych rzeczy.
Przykład - wpisuję aktualną pensję 50k, pensję nowego 49k oraz koszt zakupu 1k. I wychodzi, że zmiana się opłaci po 15-tu tygodniach (gdy pensja wynosiłaby 67k). Tylko, że... nikt nie powinien czekać aż tak długo, bo w ten sposób tylko pensja niepotrzebnie nam rośnie. Potem jak wpiszemy 67k to wyjdzie nam, że opłaci się zmienić na 66k. I tak można dojść w nieskończoność, że będzie nam się nawet opłacało wymienić 1000k na 999k ;-)
Tylko co z tego, skoro trener 40k jest dostępny za darmo? W ten sposób pensja będzie rosła w nieskończoność, a nas właśnie intersuje, żeby nie rosła ponad pewną wartość.
Ten kalkulator nie jest oczywiście zły, ale wylicza coś trochę innego, a nie najbardziej interesującą nas informację. On by był przydatny gdyby na TL-u nie było nowego personelu do kupna ;-)

This Post:
00
146573.78 in reply to 146573.76
Date: 6/14/2010 4:11:09 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Trochę zakręciłeś (no bo w końcu jak mamy sobie zakładać dowolną pensję starego trenera, skoro ją bardzo dokładnie znamy i właśnie ze względu na jej wysokość rozważamy w ogóle zmianę tegoż trenera), ale chyba wiem o co chodzi.

No właśnie, to by trzeba dokładniej opisać. Ale jeśli Ci wychodzi, że opłaca się zamiana gdy masz trenera 50k, ale wychodzi także, że opłacalna byłaby dla trenera 45k, to wynika z tego, że mogłeś wcześniej zrobić zamianę. I zarobiłbyś tą różnicę, którą wypłaciłeś gdy cena trenera przekroczyła 45k. W ten sposób wychodzi Ci próg opłacalności - średnia cena trenera w okresie całego użytkowania. Gdy aktualna pensja jest większa niż średnia, to wtedy trzeba wymieniać.

Message deleted
Message deleted
Advertisement