Pytanie - ile to ten X?
Kiedyś widziałem jakieś wzory i tam chyba wychodziło, że to ilość tygodni, w jakich nowy trener osiągnie pensję równą aktualnej pensji starego trenera. Ale dlaczego akurat taka wartość? Nie mam pojęcia, dawno już nie przerabiałem takich problemów matematycznych...
Też miałem z tym kłopot. Bo bez tego było bez sensu. Bez przyjęcia "X"-a to zawsze opłaca się wymieniać, bo prędzej czy później by się zwróciło (niech nawet za sto lat, ale by się zwróciło).
Ale właśnie nie o to chodzi, bo to nas nie interesuje, interesują nas realne kwoty. Przcież nie interesuje nas, że zatrudnienie trenera 99k zamiast 100k zwróci nam się gdy ich pensja będzie na poziomie 200k ;-) Przecież do tego czasu wymienimy trenera dziesięć razy na jakiegoś 50k.
I właśnie najlepszą jest stara pensja trenera. I to jest względna opłacalność. Natomiast bezwzględna opłacalność jest wtedy, gdy... założymy sobie dowolną pensję starego trenera i wyjdzie nam w tabelce więcej niż zero. Wtedy ta pensja jest równa średniemu kosztowi trenera (z uwzględnieniem kosztu zakupu i odprawy) rozłożonemu na cały czas użytkownania. Im jest mniejsza tym oczywiście lepiej.
Last edited by B.B.King at 6/14/2010 3:53:14 PM