BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21] Mistrzostwa Europy Sezon. 46

[U21] Mistrzostwa Europy Sezon. 46

Set priority
Show messages by
From: Mario

This Post:
00
299748.61 in reply to 299748.60
Date: 7/12/2019 1:31:34 PM
Overall Posts Rated:
605605
Czyli zaś świat nam odjeżdża:(.
A Jak sytuacja po NT w tym temacie? Bo skoro U 21 już tak mocno mają FT (10-13) to zapewne za kilka sezonów standardem w NT na najwyższym poziomie będzie FT 20+

From: Siwy

This Post:
11
299748.62 in reply to 299748.59
Date: 7/12/2019 1:35:51 PM
Overall Posts Rated:
15061506
FT liczy się każdemu indywidualnie. Nawet w stadzie nietrenowanych baranów z okropnymi osobistymi koleś z FT 20 ustrzeli 95% czy jaka tam wartość oczekiwana dla tego skilla wychodzi.
Dylemat polega na tym, czy te 7-8 punktów na mecz jest warte wymieniania graczy w S5. Na całe szczęście skok z 20 na 50% w mojej opinii wymaga mniejszej ilości skoków, niż z 50 na 80%. Każdy trening dla graczy z FT 1-2 będzie bezcenny.

A, i jeszcze jedno - (50906). Nawet najlepszym zdarzają się gorsze dni, więc nie przesadzałbym z wyrzucaniem ćwierć bańki na sezon za boisko lub robieniem FT zamiast głównych skilli, bo w jednym meczu rzuciliśmy o 3-4 osobiste za mało.

Last edited by Siwy at 7/12/2019 1:42:52 PM

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.
From: gooziec

To: Siwy
This Post:
00
299748.63 in reply to 299748.62
Date: 7/12/2019 1:54:46 PM
Overall Posts Rated:
544544
Po prostu trzeba zachęcać właścicieli młodych graczy żeby zainwestowali w boisko treningowe. Oczywiście nie każdego na to stać, ale podejrzewam, że przynajmniej kilku na to pojdzie.

Co do jednego meczu, to może się okazać, że to był mecz o medal na ME. Tak więc nie można tego też lekceważyć.

Co do tego meczu, to ciężko brać go za przykład. Skutecznośc nie była może jakaś porywająca (ale też nie była tak fatalna jak u nas), ale też tych rzutów nie było też za dużo. Myślę, że jakby było ich dwa razy więcej to skuteczność też by poszłaa do góry.

Ale tak jak napisał Mario, to świat zaczął nieco nam uciekać. Doszło sporo dodatkowych opcji treningowych. Boisko treningowe, Siłownia, trener młodzieży. Każdy z osobna ma może niewielki wpływ, ale jak się poskłada wszystko do kupy, to może się okazać, że zawodnik może mieć dodatkowe 6-7 skoków z racji trenera i siłowni + drugie tyle skoków w FT z tytuły boiska. Wziąc 5-6 takich chłopaków i różnica robi się na prawde duża. Myśle, że jeżeli chcemy pozostać w czołówce na dłuższą metę, to warto zachęcać trenerów do inwestowania w infrastrukture.

This Post:
11
299748.64 in reply to 299748.62
Date: 7/12/2019 2:35:56 PM
Overall Posts Rated:
605605
Skoro liczy się indywidualnie,a nie jak przytoczył selekcjoner - to coś tu nie gra chyba, bo wychodzi, że sztab nasz nie ma kompletnej wiedzy o silniku i należało by zgłębić ten temat.(wiadomo że nigdy nie będzie całkowitej wiedzy na temat silnika BB) - czyli temat FT wychodzi że jest do analizy.

Dylemat polega na tym, czy te 7-8 punktów na mecz jest warte wymieniania graczy w S5

Jeżeli jest jak mówisz - to moja propozycja jest bezzasadna. Skoro FT liczy się indywidualnie to nie ma sensu ich wprowadzać do S5. Jeżeli było by to jak zakłada toshii, to widząc na początku sezonu o tym można by próbować do składu dać 1-2 graczy ze słabszymi skillami głównymi i z dużo wyższym FT (by zyskać 2-3 punkty - może akurat na mecz z Niemcami by starczyło).

Na całe szczęście skok z 20 na 50% w mojej opinii wymaga mniejszej ilości skoków, niż z 50 na 80%. Każdy trening dla graczy z FT 1-2 będzie bezcenny.

To jest raczej oczywiste, że wzrost z niższych skilli procentowo jest skuteczniejszy niż z wysokiego na wyższy. --> to już dawno było analizowane na Polskim forum(czasy BB Kinga chyba)

A, i jeszcze jedno - (50906). Nawet najlepszym zdarzają się gorsze dni,
tu się nie zgadzam - bo to gra, gdzie cyferki grają :)

więc nie przesadzałbym z wyrzucaniem ćwierć bańki na sezon za boisko lub robieniem FT zamiast głównych skilli, bo w jednym meczu rzuciliśmy o 3-4 osobiste za mało.

z punktu widzenia U21 to nie ma racji bytu. Kadra U21 ma dążyć do bycia najmocniejszym bez względu na koszt $. W obecnej sytuacji najlepszy trening do u21 to trener lvl 7 lekarz level 7 trener młodych level 7+ maksymalna infrastruktura. Rolą sztabu jest ustawienie treningu tak by wykorzystać taka bazę treningową.

This Post:
00
299748.65 in reply to 299748.60
Date: 7/12/2019 2:43:09 PM
Overall Posts Rated:
605605
zdecydowanej większości jesteśmy skazani na co się wylosuje w drafcie

Większy nacisk na współpracę z managerami i szukanie ewentualnych managerów którzy mają chęć na treningi plus zaplecze finansowo/ infrastrukturalne.

This Post:
00
299748.66 in reply to 299748.63
Date: 7/12/2019 2:55:32 PM
Overall Posts Rated:
605605
Co do jednego meczu, to może się okazać, że to był mecz o medal na ME
Samo sedno - to samo równie dobrze meczu ligowego się może to tyczyć.

doszło sporo dodatkowych opcji treningowych. Boisko treningowe, Siłownia, trener młodzieży. Każdy z osobna ma może niewielki wpływ, ale jak się poskłada wszystko do kupy, to może się okazać, że zawodnik może mieć dodatkowe 6-7 skoków z racji trenera i siłowni + drugie tyle skoków w FT z tytuły boiska. Wziąc 5-6 takich chłopaków i różnica robi się na prawde duża. Myśle, że jeżeli chcemy pozostać w czołówce na dłuższą metę, to warto zachęcać trenerów do inwestowania w infrastrukture.

Odnośnie FT - to mając zawodników z draftu w wieku 20 lat mają FT 8 i 13 - nie trenując nigdy FT - tylko z infrastruktury. - więc to jest olbrzymi plus pod U21/NT.
W ostatnich kilku latach mało aktywny byłem na forach i w świecie BB(więc nie jestem na bieżąco ze wszystkim) - ale w u21 kiedyś jak gracz kończył i miał SS w okolicach 100 to był kozak - Teraz widzę że w wieku 20 lat gracze przekraczają w SS 100.
Z perspektywy kadr - każde dodatkowe nawet 2-3 skoki w sezonie robi kolosalną różnicę - dla u 21 2-3x3=6-9 dodatkowych skilli - w perspektywie NT to jeszcze więcej, bo zamiast mieć gracza z SS 140 można mieć 160 - i jeszcze wypakowanego z FT na poziomie 20 - bo w tą stronę FT w NT pójdzie.

From: toshii

This Post:
00
299748.67 in reply to 299748.66
Date: 7/12/2019 3:57:03 PM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Ja sie bede upieral przy swojej tezie z FT to nawet nie dokonca jest moja teza ale w pelni ja podzielam... wezme sie za doglebne jej testowanie w LP. Ja mu wierze bo to jeden z najlepszych menadzerow jakich znam :) Ja nie mowie, ze sie znam na wszystkim bo wiele rzeczy / formul z gry znac nie bedziemy.

Boisko treningowe nie jest tez tak wielce ogromny wydatkiem patrzac na korzysci ktore moze przyniesc.

From: Siwy

This Post:
00
299748.68 in reply to 299748.67
Date: 7/12/2019 4:33:12 PM
Overall Posts Rated:
15061506
Ja też się w sumie jeszcze odniosę do tezy o tych FT. Teraz sobie trochę pobawiłem się w prostą regresję liniową na podstawie TL-ki... i choć wydaje mi się, że skuteczność z FT jest mocno związana ze skillem FT, to nie jest to aż tak mocna zależność, jak podejrzewałem. Odchylenia potrafią być spore - np.: gracz z FT 8 może mieć w sezonie od 75 do 90% z linii, a gracz z FT 16 - 85 do 95%. Musiałbym jednak dołożyć o wiele, wiele więcej danych i popracować mocniej nad metodologią takich statystyk, by móc potwierdzać takie tezy.

Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.

This Post:
11
299748.69 in reply to 299748.67
Date: 7/12/2019 5:41:52 PM
Overall Posts Rated:
605605
Ja sie bede upieral przy swojej tezie z FT
To nie kwestia uperania - tylko przeprowadzenia sensownej analizy. Im więcej punktów widzenia tym lepiej a zarazem ciekawiej.

LP to było byłby bardzo dobry poligon doświadczalny.
Powiedzmy, że jeżeli była by możliwości rozegrania przed updatem(w jednym tygodniu) meczu z tym samym przeciwnikiem w identycznych składach ze znaczącą różnicą w FT między S5 a rezerwą, i w meczu drugim w porównaniu z pierwszym zagrać bez rezerwowych - to mogły by wyjść ciekawe analizy.

Bo z tego co pamiętam, to w BB nie ma czynnika losowego i takie mecze w jednym tygodniu w identycznych ustawieniach -kończą się identycznie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odnośnie FT - to wydaje mi się, że jednak jest ona przypisana do zawodnika, a nie wrzucana do"jednego worka".
Sięgając pamięciom w czasy dawne... była kiedyś dyskusja na forum, że zawodnik z FT okropnym i z pod poziomem równym 0 nigdy nie trafił w swojej karierze rzutu wolnego. Więc jeżeli by było że w każdym meczu FT idzie do "worka" to praktycznie by, było nie możliwe by taki gracz nigdy w swojej karierze nie trafił celnie FT(chyba że wszyscy koledzy z drużny by mieli FT=0absolutne)
Od kiedy jest trening przekrojowy trudniej to zweryfikować czy dany gracz ma zerowy pod poziom w danym skillu.

Chyba BB King taki przykład podawał.

Boisko treningowe nie jest tez tak wielce ogromny wydatkiem patrzac na korzysci ktore moze przyniesc
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Klub to jeden temat, co cieszy managera grając w BB to druga, a wymagania do U21/NT to inna rzecz - Wielkość selekcjonera to pogodzić to wszystko :P

This Post:
00
299748.70 in reply to 299748.68
Date: 7/12/2019 5:49:56 PM
Overall Posts Rated:
605605
Sporządź może analizę dla FT =1 i FT=20. Sądzę że tam będzie ciekawostek więcej.

From: Dejvidd

This Post:
00
299748.71 in reply to 299748.69
Date: 7/12/2019 6:10:06 PM
Overall Posts Rated:
188188

Powiedzmy, że jeżeli była by możliwości rozegrania przed updatem(w jednym tygodniu) meczu z tym samym przeciwnikiem w identycznych składach ze znaczącą różnicą w FT między S5 a rezerwą, i w meczu drugim w porównaniu z pierwszym zagrać bez rezerwowych - to mogły by wyjść ciekawe analizy.

Bo z tego co pamiętam, to w BB nie ma czynnika losowego i takie mecze w jednym tygodniu w identycznych ustawieniach -kończą się identycznie.

Tylko jeżeli jeden mecz będzie z rezerwowymi a drugi bez to już są inne dane wprowadzane do silnika, więc inny będzie też rezultat i przebieg spotkania i nie możemy tu wtedy mówić o identycznym ustawieniu. Żeby było to samo, to trzeba by mieć rezerwowych z dokładnie takimi samymi skillami, także w zakresie podpoziomów, najlepiej z tymi samymi nazwiskami i tak samo wyglądających :p

Aczkolwiek odpowiednio duża ilość takich spotkań mogła by nam pewnie coś powiedzieć.

Advertisement