Λίγα λόγια για το εσωτερικό παιχνίδι της εθνικής.
Μέχρι τώρα έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το εσωτερικό μας παιχνίδι. Είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη σεζόν αποτέλεσε το πιο δυνατό μας όπλο. Φέτος κυρίως λόγω αγωνιστικών καταστάσεων δεν προτιμήθηκε από το team της εθνικής.
Εδώ θα παρουσιάσω όσον το δυνατόν πιο συνοπτικά κάποια βασικά χαρακτηριστικά του εσωτερικού μας παιχνιδιού όπως διαμορφώθηκε τις σεζόν 16 και 17.
Θα ξεκινήσω από το είδος των σουτ που παίρνουμε στο Inside παιχνίδι μας.
Έτσι στα 100 σουτ εντός πεδιάς κατά μέσο όρο επιχειρούμε
8,7 προσπάθειες για τρίποντο
18,4 προσπάθειες για drives και layup
24 προσπάθειες για Jump Shot
9 προσπάθειες για Hook Shot
14,1 προσπάθειες για κάρφωμα
17,9 προσπάθειες για Inside Shots
7,2 προσπάθειες για tip-in
Ας κοιτάξουμε τώρα κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά. Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι το Look Inside και Low Post ενώ έχουν σημαντικές ομοιότητες έχουν επίσης και σημαντικές διαφορές. Κάπως καταχρηστικά θα τα αναφέρω και τα δύο ως ´εσωτερικό παιχνίδι´ γιατί θέλω να αποφύγω πολλές και κουραστικές λεπτομέρειες για τις ιδιαιτερότητες κάθε θέσης στα συστήματα αυτά.
Τρίποντο: Όπως θα ανέμενε κανείς το τρίποντο δεν αποτελεί βασικό στοιχείο του εσωτερικού μας παιχνιδιού (μόλις 8,7 επιθέσεις στις 100).
Από τα τρίποντα που επιχειρήσαμε το 32,4% ήταν ´ελεύθερα´ και ευστοχήσαμε στο 23,5% των σουτ μας. Όσο και να σας φανεί παράξενο τα ποσοστά μας πίσω από την γραμμή των 6,75 ήταν σχετικά υψηλά για εσωτερικό σύστημα. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα εσωτερικά συστήματα παίρνουν συχνά ´σκοτωμένες´ επιθέσεις τριών πόντων στο τέλος των 24 δευτερολέπτων,..υπάρχουν και άλλοι.
drives και layup: Βασικότατο είδος επίθεσης στα εσωτερικά συστήματα. Με 18,4 επιθέσεις στις 100 αποτέλεσε την 2η πιο συχνή απειλή μας στην επίθεση.
Από τα drives που επιχειρήσαμε περίπου τα μισά (45,8%) ήταν ελεύθερα και ευτυχή κατάληξη είχε το 52,8% από αυτά. Η συνεργασία ψηλού-κοντού είτε μετά από pick είτε μετά από κόψιμο στην ρακέτα του guard και πάσα από το Low-Post είναι βασικότατοι τρόποι ανάπτυξης των εσωτερικών συστημάτων. Η πάσα από όλους τους παίχτες της ομάδας και το υψηλό driving skill (και λιγότερο το I.S) στα guard είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας.
Η επίδοσή μας στην κατηγορία αυτή ήταν καλή αλλά όχι και εξαιρετική. Στην πραγματικότητα το 45,8% ελεύθερα σουτ είναι λίγο χαμηλό. Δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται σε κάποια έλλειψη πάσας στους ψηλούς (ώστε να τροφοδοτήσουν τα drives των κοντών). Πιο πολύ είμαι την γνώμης ότι οι ψηλοί μας κυριάρχησαν σημαντικά σε κάποια παιχνίδια, είχαν σουτ με καλές προϋποθέσεις και εύλογα πήραν τις προσπάθειες χωρίς να ψάξουν την πάσα τόσο πολύ. Τονίζω ότι αυτό το χαρακτηριστικό θυμίζει πιο πολύ Low Post παρά Look Inside.
Κάρφωμα: Κατά την γνώμη μου μακράν ο πιο σημαντικός τομέας επιθετικής ανάπτυξης στα εσωτερικά συστήματα! Ενώ δεν είναι γενικά το πιο συχνό είδος επίθεσης (ούτε στην εθνική ούτε σε άλλες ομάδες) είναι απίστευτα σημαντικός. Πράγματι, στα παιχνίδια της εθνικής το 89,1% των καρφωμάτων έγιναν χωρίς αντίπαλο, η δε ευστοχία ήταν 100%!!!
Το κάρφωμα τουλάχιστον στα εσωτερικά συστήματα είναι skill free. Δηλαδή ακόμη και ένας παίχτης με τραγικά skills έχει καταπληκτικά ποσοστά ευστοχίας, πόσο μάλλον παίχτες επιπέδου εθνικής Το σημαντικό εδώ είναι ότι σχεδόν πάντα αυτοί οι δύο εύκολοι πόντοι έρχονται ως αποτέλεσμα ομαδικής δουλείας. Μάλιστα είναι και ο βασικός λόγος που πολλοί managers αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο στήσιμο του Look Inside και ακόμη πιο πολύ στο Low Post.
Σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα πήγαμε με το άριστο 89,1% χωρίς αντίπαλο σε συμπαθητικό αριθμό προσπαθειών (14,1).
Άρα τα ρόστερ μας μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτό το σύνθετο είδος επίθεσης, γεγονός που δείχνει και την σωστή προετοιμασία από την μεριά του tean της εθνικής!
Last edited by GM-sarithin at 9/3/2011 8:51:27 PM
Ο Marinάκης χτυπάει πάντα δυο φορές