Hát ha így nézzük, akkor a játékosokból sem lesz annyi haszon, mert akkor ott se csak a játékos árát számold bele, hanem a növekvő fizetését (ami, ha nem edzenéd, nem növekedne), az edzők bérét, az edzőcserék árát, stb. Többnyire veszteséges az edzetés, legalábbis ha valaki úgy edz, mint egy gép. No de nézzük másképp: veszel 3 játékost, darabját 100k-ért. Eladod darabját 400k-ért. Kerestél vele 900k-t? Elvileg igen. Gyakorlatilag viszont a 3 szezon alatt legalább kétszer kell edzőt cserélni. Ha valaki jutni akar valahova, egy idő után muszáj lesz minimum ötös edzőt tartani. Mennyi is egy ötös edző mostanában? Na annak a dupláját le lehet vonni a 900k-s "haszonból"
De tegyük fel, elfogadom, hogy 3 edzett játékossal keres 3 szezon alatt az ember mondjuk 900k-t (legjobb esetben). Utána ugye eladja, újra vesz 50-100k értékben játékosokat. Na ezzel meg az a jövőkép, hogy 10 (!) szezon után lesz valakinek 3 millája és ugyanaz a csapata, mint a kezdet kezdetén. A 3 milla már majdnem egy fél csapat, mármint ami másodosztályban átlagos csapat, ahova azért 10 szezon alatt illene eljutni. Ja és persze lesz egy 5000 fős stadionja a 3 milla mellé. Ja és ugye akkor még nem vontam le a 10 szezon alatt az edzőcserék kiadásait, sem a csapat növekvő fizetését.
Azt kell megérteni, hogy a stadionozás hosszútávú befektetés. Nem egy és nem két szezon alatt leszel milliomos belőle. Viszont amit ott egyszer felépítesz, az utána akár 50 szezonon keresztül is hozhatja a pénzt. Ha az első pillanattól arra fekszel rá, akkor az első pillanattól hozza a pénzt. Ha szezonokkal később kezded el, akkor annyival később kezdesz magasabb bevételhez jutni.
Olyat meg sosem mondtam, hogy ne eddzen valaki. Kifejtettem már részletesebben is a pénzes topikban, hogy kezdjen az ember 19 éves sztár potúakat edzeni 4-es edzővel saját célra, így 3 szezon alatt megtanulja az edzést és lesz egy akkora stadionja, amihez utána már nem kell hozzáépíteni, legalábbis amíg ligás nem lesz, azaz nem kell utána kényszerűségből pénzt költenie erre, aki komolyan belevág az edzésbe, annak úgyis van épp elég kiadása később, így legalább eggyel kevesebb dologra kell költenie, viszont jelentősen nagyobbak a bevételei, mint annak, aki elhanyagolta az elején a fejlesztést. Természetesen én sem azt mondom, hogy csak és kizárólag a stadionnal kell foglalkozni. Kell edzeni, kell trédelni, kell jól szerepelni bajnokságban és kupában, stb, mert ez mind pénzt hoz. Csakhogy amíg a jó szereplés, a válogatott edzés és a trédelés úgymond "ráér", azaz bármikor el lehet kezdeni, addig a nagy stadion nélkül viszonylag rövid ideig van meg az ember, főleg ha eredményes, vagy az akar lenni. Nagy stadion nélkül nincs másodosztályba jutás sem, sem kupa legjobb 32-be kerülés, sem semmilyen kiugró eredmény.
Don't feed the troll