Sorry, že se vám sem vtírám, ale je to zajímavá debata.
Podle mých zkušeností by měl kandidát na U21 trenéra opravdu dobře zvážit, zda tu práci zejména časově zvládne. Trenéra nelze nahradit, a 2 sezony představují mnohaměsíční zápřah - bez náhradníka a možnosti oddechu.
Skauti mu práci výrazně ulehčí, ale většinu věcí dělat nemohou. Hlavně v nejkritičtější době těsně po draftu zbývá skoro všechna práce s doplňováním databáze na něm, protože jen on si může prohlédnout skilly nových hráčů. Pokud má spolupracujícího trenéra seniorů, jsou na to dva. Já jsem minule to štěstí neměl, a strávil jsem u kompu bez přehánění třeba 16 hodin denně. To jsou extrémy, ale ani "běžná" agenda nezabere málo času. Odhaduji to v průměru na 3-4 hodiny denně přes týden, o víkendu ještě více. Jen mailů denně vyřizuji kolem 15-20, o víkendech (po tréninku) klidně 40.
Důležité také je, aby to byl člověk pokud možno asertivní, nekonfliktní a komunikativní - protože musí sladit tréninkové zájmy U21 a jednotlivých týmů, které mu připravují reprezentanty. Popřípadě je přesvědčit, aby reprezentaci dali přednost, což někdy nebývá jednoduché. Musí pomáhat nováčkům, kteří se na něj obrací, a nemají často ponětí ani o základních věcech v BB - tréninku, udržování formy apod. Musí aktivně vyhledávat nové týmy, vzniklé v půběhu sezony, a vytipovávat vhodné hráče...je toho spousta.
A také musí být přiměřeně jazykově vybavený, protože (alespoň u nás) hodně dobrých hráčů je v zahraničních klubech.
Shrnu to - je pěkné takovou funkci získat, ale je to veliká zátěž a odpovědnost, a člověk musí být připraven na každodenní práci. Kterou jen málokdo opravdu ocení.