Trošku jsou to spojené nádoby zkušenosti na BB a v životě.
Z mé zkušenosti u náctiletých více hrozí, že je prostě hra z ničeho nic přestane bavit a nechají toho, i když to není nedostatkem času. Jsou náchylnější k tomu udělat náhlé nečekané rozhodnutí a nehledět na dopady. Aspoň takové jsou mé zkušenosti třeba i z jiných her. Hrával jsem kdysi třeba travian a vedl tam alianci a po zkušenostech s 90% náctiletých jsem musel udělat rezolutní rozhodnutí a stanovil jsem minimální věkový limit pro vstup do aliance, protože jsem na ty mlaďochy neměl nervy :-)
I když samozřejmě mohou i v této věkové kategorii existovat výjimky, ale velmi těžko se to předem poznává. A stejně tak může být opačná výjimka nespolehlivý jediný ze střední generace.
Podle mne nejlepší známkou spolehlivosti na BB je dlouhodobá spolehlivá činnost v týmu skautů pro U21, tím by si měl asi ideálně každý trenér U21/NT projít. Takže těm, co tuhle zkušenost ještě nemají, bych asi prvně doporučil se angažovat v tomto směru a až po té kandidovat. Případně těm, co i tak budou kandidovat, ale neuspějí, bych doporučoval se do toho skautingu od nové sezony zapojit, určitě jim to zvýší představu o náročnosti práce U21 trenéra a hlavně jim to přinese spoustu zkušeností, které jim mohou pomoci uspět v dalších volbách.