http://pl.wikipedia.org/wiki/Ranking_FIFA Zapraszam do - Aktualne zasady obliczania liczby punktów w rankingu.
Nie będę tutaj rozpisywać się jak to działa i na przykładach mi się nie chcę, ale przynajmniej sprawdziłem jak to w rzeczywistości działa i da się wysunąć parę ciekawych wniosków.
Po pierwsze my, jako, że graliśmy tylko sparingi do wzoru
P=100*M*I*T*C *to za samą wagę rozgrywanego meczu, czyli mecz towarzyski dostawaliśmy
1 pkt, natomiast każdy zespół grający w el. ME
2,5 pkt.Po drugie, my wybieraliśmy raczej mocnych przeciwników, z górnej półki z którymi oczywiście ciężko było wygrać, gdzie moim zdaniem większą liczbę współczynnika T traciliśmy nie zyskując za wygrywanie meczów, czyli współczynnik M
Po trzecie jakieś mniejsze punkty dostaliśmy wreszcie za to, że nie zawsze graliśmy z najsilniejszą konfederacją, czyli europejską. Mało może, ale zawsze punkty nam uciekały.
Pamiętasz może jak bardzo spadła Austria przed euro 2008? Zdaje się, że byli na 101 miejscu, czyli nie ma mocnych, aby utrzymać swój ranking, albo go polepszyć. Jasne, mogliśmy wygrywać te sparingi, które mieliśmy, ale jestem przekonany, że grając o stawkę bylibyśmy zdecydowanie wyżej.
Wreszcie już w samej wikipedii zauważają, że ta metoda jest kontrowersyjna dla gospodarzy:
Metoda obliczania rankingu w pierwszych latach jego istnienia wzbudzała kontrowersje[potrzebne źródło]. Problemem okazał się brak meczów rozgrywanych przez gospodarzy turniejów rangi mistrzowskiej[potrzebne źródło], np. Mistrzostw Świata, Mistrzostwa Europy. Drużyna gospodarzy nie brała udziału w eliminacjach[potrzebne źródło], rozgrywając w tym samym czasie mecze towarzyskie, które nie były jednak tak samo punktowane jak te eliminacyjne. Problem ten nie został rozwiązany do dziś.
P=100*M*I*T*C, gdzie:
M* czynnik M jest liczbą punktów przyznaną za rozegrany mecz
I* czynnik I jest wagą rozegranego meczu
T* czynnik T jest siłą przeciwnika obliczoną na podstawie rankingu poprzedzającego mecz
C*czynnik C jest siłą konfederacji, w ramach której jest rozgrywany mecz, obliczany jest na podstawie wyników meczów ostatnich trzech Finałów Mistrzostw Świata