Hölgyek, Urak!
Fontos dolog, amit most ide írok. Valaki egyet fog érteni velem, valaki nem. Az elmúlt időbe osztottam szoroztam, végig gondoltam a régi időket, átgondoltam a mentoráltjaimmal mit hogyan csináltunk, mit lehetett volna jobban csinálni.
Mostanában sokszor sok helyen elhangzott, hogy mit kéne csinálni egy friss regisztráltnak. Olvastam sok véleményt, volt aki írta, meg kell teremteni a gazdasági hátteret már korán, hogy hosszútávon sikeres tudjon lenni a manager. Van aki azt javasolja kezdjenek el az új srácok stadiont építeni, ezzel biztosítva a jövőt.
Én ezt nem tartom jó dolognak. Eddig se ajánlottam senkinek, és ezután sem. Hogy miért nem? 200 dodó egy állóhely, jó esetben 6-7 dollár 4. osztba a jegyár. Ha feltételezzük, hogy minden meccsen telt háza van, akkor is 2 szezon minimum mire visszahozza az árát, és csak utána kezd nyereséget hozni lassan. 4. osztban nem lehetnek eltartási gondjai, ezért ott még nem kell akkora csarnok. Ha arra költ áll a pénze a csarnokba jó ideig. Ráadásul nem tudja erősíteni a csapatát, nem biztos, hogy nyerni fogja a meccseket, nem tuti, hogy sikerélménye lesz az elején.
Ha viszont a pénzét egy használható edzőre és 3 értelmes fiatalra költi, akkor korán megtanulhatja, hogy kell jól edzeni (ez a legfontosabb a játékban szerintem továbbra is) megszokja azt, hogy kell tervezni ügyeskedni. Ezt amíg a játékban van hasznosítani tudja. Mivel normális játékosokat ajánlunk nekik, már 4. osztban is nyerheti a meccseket, a csapata 2-3 szezon alatt 3 kinti emberrel kész lesz a feljutásra, a heti egyenleg így is bőven pluszos lesz, lehet a csapatot erősíteni 2 szezon után. Ha 2-3 szezonban gondolkodunk, egy jól edzett fiatal 20-21 éves hozhat 200-300k pluszt a vételáron felül, ami akár 600-900k haszont is jelenthet. Ekkora hasznot stadionozással sose érsz el. Edzeni kell és eladni, ezzel lehet gyorsan eredményesen haladni. Ezek mellett persze nem mondom azt, ha ügyesen sáfárkodunk a pénzünkkel, olcsón tudunk edzőt és fiatal játékosokat szerezni, KÖTELEZŐ stadiont fejleszteni, de nehogy ez legyen az első dolog egy kezdőnek, mert bár előnye lesz azokkal szemben akik nem csinálnak semmit, ez csak hosszútávú stratégiának jó, rövidtávon hátrány azokkal szemben akik elkezdenek edzeni. Stadiont lehet építeni bármikor amikor csak van pénzünk.
Azt meg a kezdőknek írnám, ha rendesen akarod csinálni az edzést, nincs semmi különbség válogatottságra való edzés vagy sem között. Ha elkezded és csinálod u21 lehet a srácod kis szerencsével 4-es edzővel is. Volt rá példa tudtommal mostanában is! Szóval hajrá kezdjetek el fiatalokkal foglalkozni. Mind1, hogy magyar vagy sem csináljátok tényleg.
üdv Dzsevasz!