Nie chciałem nakręcać i tak napiętej dyskusji, ale nie mogę powstrzymać się od paru słów podsumowania.
1) szewaa sugeruje że to nasza wina, że przegrał, ponieważ jego wizerunek na forum jest już z góry ustalony.
Tylko że jest w tym wszystkim mały haczyk - co, gdyby szewaa zamiast utrwalania tego wizerunku postanowiłby za niego przeprosić, gdyż nie był on powodem do dumy? Tak, prawdopodobnie nazwałby to podlizywaniem się, ale wydaje mi się, że większość z nas nie uznałaby takiej decyzji za słabość szewyy, ale cieszyłaby się, że ten w końcu dojrzał. Myślę nawet, że po takiej decyzji wygrałby wybory w cuglach (a na pewno miałby mój głos), i zyskałby "autorytet", którego brak najwyraźniej tak mu przeszkadzałby w byciu selekcjonerem.
2) O ile nie zgadzam się z wytykaniem palcem szeewie "tylko" 1 sezonu w PLK (jakby nie patrzeć, to więcej, niż 95% menedżerów jest w stanie osiągnąć w trakcie gry w BB), tak denerwuje mnie postawa "jak będziecie robić coś dla kadr, to będziecie godni ze mną dyskutować". Aż się prosi o porównanie doświadczenia kadrowego szewyy z oponentami:
- szewaa - skaut NT przez niecałe 2 sezony
- Banan - mistrz Europy z U21, były selekcjoner NT
- gooziec - mistrz Europy z U21, był skautem U21 dłużej od szewyy
- Krzychu - były selekcjoner U21, był skautem U21 dłużej od szewyy
- Barteqr - był skautem U21 dłużej niż szewaa, stworzył od podstaw bazy
- Siwy - były selekcjoner U21, był skautem U21 dłużej niż szewaa
- Carisma - były selekcjoner NT
Nie mówię, że szewaa wystartował do wszystkich userów z poniższej listy, ale na pewno mamy tu co najmniej 6 osób, wobec których nie powinien on używać tego argumentu. W imieniu ludzi, którzy swoje dla NT odsłużyli, myślę, że trzeba naprawdę szanować osoby, którym się chce bardziej od nas. Niemniej my też zasługujemy na jakiś podstawowy szacunek.
Podsumowując, naprawdę mnie boli, że wbrew pozorom naprawdę dobry kandydat postanowił spuścić swoje szanse w kiblu przez swoje zachowanie.
Ale jeśli ta kadencja miała wyglądać tak, jak ta debata, to naprawdę się cieszę, że to tak wybuchło w momencie, w którym mogliśmy jeszcze uniknąć męczenia się z takim selekcjonerem przez najbliższe pół roku.
PS Też miałem głosować na szeweę, ale po serii ataków na Krzycha mi "przeszło".
Last edited by Siwy at 2/2/2019 4:11:44 AM
Leniwy, stary, wyliniały kocur. Czasem jeszcze zerknie na polskie tłumaczenia.