Przemyslalem to jeszcze. Założyłem sugerujac się instrukcją, że silnik rozpatruje rozne czynniki ent,hca,obrony,poziom rzutow etc i dla kazdego z wydarzen na boisku tworzy prawdopodobienstwo jego zaistnienia lub nie. Potem uzywany jest generator liczb pseudoosowych. Prawdopodobnie danymi wejsciowymi sa jakies parametry druzyn, pamietam dawno dawno temu ktos wrzucal przyklad z finalow ligi u botow ktore byky takie same - to wlasnie na wskutek tego.
W przypadku jednak gdy dane wejsciowe sa inne generowany jest inny zestaw liczb co tlumaczy roznice miedzy dwoma przytoczynymi meczami. Male zmiany na poczatek pociagaja te nieco wieksze niestety, ale te zmiany wynikow etc wg mnie wynikaja w wiekszosci z tego ze liczba rozpatrywanych sytuacji jest mala.
Chodzi mi mniej wiecej o to ze rzucajac moneta mamy 1/2 szans trafic orla. Teoretycznie wiec jak rzucimy 4 razy to beda dwa orly i dwie reszki. Oczywistym jednak jest ze mozna trafic 4 orly. Jesli jednak rzuce 1000 razy po 4 razy to prob gdy beda 4 orly powinno byc tyle mniej wiecej co tych z 4 reszkami.
Dlatego wydaje mi sie, ze przy odpowiedniej liczbie meczow do analizy mozna by z dobrym prawdoodbienstem okreslic wpkyw gdp