BuzzerBeater Forums

BB Poland > National Team Debate Thread

National Team Debate Thread (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: darkonza

This Post:
88
306068.42 in reply to 306068.40
Date: 9/12/2020 5:23:00 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
Campos, bez obrazy, ale chciałbym przedstawić kilka wad jakie ma Twój plan bo nie jestem pewien czy wszyscy je widzą:

założmy ze wybierzesz 10tke gracz i bedziesz im robił expa
a efektem tego będzie brak suckesów reprezentacji, spadek w rankingach, spadajace zainteresowanie tematami kadry, bardzo niskie poparcie dla Ciebie, bo nie łudź się że ludzie beda popierac porażki

co dostaniemy w zamian? 24 dodatkowe minuty na tydzień dla każdego, przez ledwie dwa sezony bo juz drugiej kadencji przy "ujemnym poparciu" nie dostaniesz,to wszystko nic więcej
kolejne zastrzeżenia są takie
nie wiemy czy Ci zawodnicy w wieku 30 lat gdy juz osiagną odpowiedni poziom beda nadawać sie do kadry, bo:
- moze jacyś chińczycy rzeźbia teraz mutantów którzy i tak przeskocza skilowo Twoich wybranków ze nic im exp nie pomoze
- nie wiemy czy dzisiejsi 25 latkowie pójda odpowiednią drogą, klub moze zbocieć, albo sprzedac danego zawodnika i trening moze zostac zatrzymany lub pójśc w kierunku nieprzydatnym dla reprezentacji
- Twoi wybrańcy w wieku 30 lat wcale nie koniecznie muszą trzymać formę i moze i tak powoła sie innych właśnie ze względu na formę

jak widać "ryzyk" ze nic zupełnie z tego nie bedzie jest sporo, wady mamy gwarantowane, zyski zas iluzoryczne i niepewne (szczególnie ze nie wiadomo na ile exp pomaga)
a przez dwa sezony grajac po 24 minuty na mecz to Ci zawodnicy będą w doswiadczeniu lepsi o ledwie 1 poziom (moze półtora)
czyli zamiast rewelacyjnego bedzie doświadczenie swietne - czy to coś zmieni?

i teraz kolejne pytania:
- nie lepiej próbować zadbac by Ci zawodnicy trafiali do drużyn grajacych w B3 i tam robili po 40-48 minut dodatkowo bez "rozwalania" reprezentacji?

- nie lepiej byłoby żeby właściciele tych zawodników zamiast grać nimi 60-70 minut grali minut 90? albo w drastycznym przykłądzie minut 144? przeciez w ten sposób zdobędą więcej expa niż te dodatkowe 24 minuty w reprezentacji
oczywiście to bedzie kosztowąło te kluby słabsza formę zawodników i gorsze wyniki, ale w Twoim planie też są koszty które poniosą właściciele dzisiejszych reprezentantów

tyle chyba wystarczy

ktoś mi zarzuci ze mam pajdę i dlatego marudzę, ale nie, dla mnie ten plan Camposa jest bardzo korzystny, bo choc ja strace na braku pajdy w reprze to dużo dużo wiecej straci tasiorfly który mnie wyeliminował w półfinale, bo on straci znacznie wieksze pieniadze na krakowieckim, borzeckim, listkowskim i dziku, ten plan zdemoluje finanse polskiej drużyny szykującej sie do walki w B3

Last edited by darkonza at 9/12/2020 5:37:35 AM

From: Campos

This Post:
11
306068.43 in reply to 306068.42
Date: 9/12/2020 6:51:52 AM
CampoLeony
II.3
Overall Posts Rated:
832832
Second Team:
CampoLeons
Panie darkonza!

Bardzo się cieszę na Twoją wzmożoną aktywność tutaj! Widać, że sprawy NT nie są Ci obojętne.

Cieszą mnie również Twoje wątpliwości, a ja nie zamierzam od nich uciekać.

Brak zainteresowania kadrą? A co jeżeli odwrócimy 'kota ogonem'? Być może właśnie teraz zainteresowanie kadrą jest nikłe? Brak udzielających się ludzi w wątkach kadrowych, pomimo sukcesów Sztukera. Brak kandydatów do objęcia coacha NT? Brzmi znajomo, prawda?

Idąc dalej tym tropem.. osoby które w głównej mierze kojarzone są aktywnością okołokadrową (akurat mam tu głównie na myśli cykliczny trening pod NT) to np. Dolar, gooziec, ja. (oczywiście nie umniejszając nic innym użytkownikom w tym względzie). Akurat tak się fortunnie/niefortunnie złożyło, że wszyscy zaczęliśmy swój trening mniej więcej w tym samym czasie. Dodać to tego graczy majkela, corlica, Sahanda, FallenIdola, Maria czy tomeeeksz to robi się z tego całkiem niezła baza, żeby to zainteresowanie wzrosło!

Zgoda, nie będzie medali a będą spadki w rankingach! Jednak w zamian chcę zaproponować projekt, który będzie MUST WATCH! Niech rzuci pierwszy kamieniem, ten kto nie trzyma kciuków za młodych i zdolnych! np. za Lukę Doncicia! Czy w odniesieniu do polskiej ligi, za polskie, młode Asseco pare sezonów temu. itd.

Co dostaniemy w zamian?

W mojej opinii doświadczenie jest jednym z najbardziej niedocenianych skillów. Pierwszy (w moim gronie) zwrócił uwagę na to kozilk parę sezonów temu (jak byłem jeszcze coachem NT). Zdaje się miał wówczas ekipę starszych centrów, którzy pomimo słabszych skillów, ale za to z wysokim doświadczeniem dawali radę. Chyba każdy pamięta, jak trudno nam się wówczas grało i jak trudno było nam wygrać.

-Mając na pokładzie, takie firmy jak Dolar czy gooziec raczej nie ma obawy, że Ci gracze nagle przestaną być trenowani, nie osiągną odpowiedniego poziomu czy coś innego złego się z nimi stanie! Tak więc jeżeli chodzi o ich przydatność do kadry za jakiś czas to nie mam wątpliwości, że to będą filary naszej reprezentacji!

-Właśnie na takie okoliczności jak 'chińskie mutanty' czy inne 'hiszpańskie monstra', którzy mogą być lepsi skillowo od naszych graczy warto dodać coś ekstra! Ja proponuję podbicie doświadczenia, ponieważ wierzę, że to może wyrównać nasze szansę przy meczach na styku, czy przy meczach z teoretycznie silniejszymi rywalami. Być może to sprawi, że to inne nacje będą mówić tak o naszych graczach!
Czy mam rację? Dopóki się nie przekonamy, nie będziemy mieć odpowiedzi:)

Problem z formą tyczy się wszystkich roczników na całej linii czasu, nie tylko 'mojego wycinka'. Dlatego w tym momencie duża rola trenera, który powinien motywować do odpowiednich minut + np. do zatrudnienia psychologa.

Oczywiście byłoby idealnie zadbać o to, żeby Ci zawodnicy zagrali w B3 i tam nabijali doświadczenie. Jednak czy jesteś w stanie przyjąć trzech graczy lub choćby jednego i dać mu 48 minut treningu tygodniowo treningu (odpowiednim poziomem trenera)+minuty w meczach B3? Jeżeli chcemy żeby taki gracz był najlepszy to najlepiej, żeby już od draftu występował w takich meczach:)
Odpowiadając nieco za Ciebie, niestety struktura gry jest tak zrobiona, że chcąc osiągać sukcesy przez cały czas, prawie niemożliwe jest połączenie tego z treningiem na najwyższym poziomie!

Jeszcze lepiej byłoby, żeby taki gracz otrzymał 144 minuty w klubie i kolejne w NT. Jednak z ekonomicznego punktu widzenia, brak formy oznacza brak wyników w klubie! Co w dłuższej perspektywie przekłada się na brak możliwości utrzymania takich graczy. W takiej sytuacji dochodzimy do momentu, gdzie Twoje zarzuty odnośnie pójścia gracza odpowiednią drogą, zbocenia klubu, konieczności sprzedaży gracza i w konsekwencji zatrzymania treningu miałyby zastosowanie!
Właśnie dlatego mój projekt ma na celu wspomóc tych trenujących i dać im możliwość spokojnego treningu:) ..a jednocześnie dać tym graczom coś ekstra, czego inne kadry nie będą mieć.

Czy takie odpowiedzi Cię satysfakcjonują?

Last edited by Campos at 9/12/2020 6:58:44 AM

From: darkonza

This Post:
11
306068.44 in reply to 306068.43
Date: 9/12/2020 7:05:44 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
Co dostaniemy w zamian?
W mojej opinii doświadczenie jest jednym z najbardziej niedocenianych skillów. Pierwszy (w moim gronie) zwrócił uwagę na to kozilk parę sezonów temu (jak byłem jeszcze coachem NT). Zdaje się miał wówczas ekipę starszych centrów, którzy pomimo słabszych skillów, ale za to z wysokim doświadczeniem dawali radę. Chyba każdy pamięta, jak trudno nam się wówczas grało i jak trudno było nam wygrać

w skrócie Twoja propozycja polega na tym by kosztem spadku w rankingach posuchy w wynikach dzisieciu wybrańcom w ciagu dwóch sezonów wytrenowac jeden dodatkowy skill doświadczenia
doświadczenie jest ważne, ale poświecić dwa sezony dla jednego punktu expa?
dobry wybór GDP jest wart wiecej niż 20 punktów expa
a dla przykłądu tasior w ciągu sezonu 50 i 51 zrobi swoim znacznie wiecej doswiadczenia w B3 bo gra tam po 40 minut i wiecej swoimi kadrowiczami, ale ze mna wygrał nie dzieki doswiadczeniu a dzięki GDP

ps. na pewno wszyscy doceniaja pracę ludzi przy kadrze, ale ludzie w BB rotują
ktokolwiek młody kto zacznie grac w BB i zobaczy wasze wyniki kliknie na "nie" jeśli chodzi o poparcie dla selekcjonera, tego myślę nie bierze sie pod uwagę, ze za sezon z wyjątkiem tych którzy maja ludzi w kadrze i sie interesują mocno, wiedząc o co chodzi , wszyscy pozostali obserwując z doskoku będą mieli dośc tego eksperymentu

p.s.1 jeszcze raz podkreślę ze mi się "opłaca" ten pomysł, bo robi pod górkę tasiorowi, ale moim zdaniem 1 punkt expa nie jest warty poswiecenia dwóch sezonów i straty reputacji selekcjonera

Last edited by darkonza at 9/12/2020 7:14:38 AM

From: Krzychu

This Post:
77
306068.45 in reply to 306068.43
Date: 9/12/2020 7:18:03 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
Moim zdaniem byłoby wysoce nie fair odcinanie dwóch, trzech roczników od szansy jakiejkolwiek na grę w kadrze, gdybym miał gracza 26 letniego, którego trenowałem od początku pod kadrę i nagle by się okazało że zmienia się drastycznie koncepcja trenowania pod kadrę to już więcej by mi się nie chciało trenować dla takiej NT.

This Post:
00
306068.46 in reply to 306068.44
Date: 9/12/2020 7:22:13 AM
KK Falcons
III.1
Overall Posts Rated:
701701
Zapomniałem dodać, że może lepsze by było większe wykorzystanie graczy z U21, którzy podbijają sobie doświadczenie grając w młodzieżowej kadrze.

From: Leszczym

This Post:
00
306068.48 in reply to 306068.47
Date: 9/12/2020 8:04:02 AM
Ponitki Sokoły
II.4
Overall Posts Rated:
122122
W sumie nie powinienem się w ogóle mieszać, bo dorosła kadra to dla mnie kosmos, ale może jest do przemyślenia i obgadania jakaś formuła mieszana?

Last edited by Leszczym at 9/12/2020 8:04:46 AM

From: MyCu

This Post:
11
306068.50 in reply to 306068.49
Date: 9/12/2020 9:16:41 AM
Toruńskie Twarde Pierniki
PLK
Overall Posts Rated:
200200
Second Team:
Twarda Akademia
Rozumiem Twoje 'innowacyjne' myślenie, możliwe nawet, że trollujesz zakładając jednak, że piszesz całkiem serio to obiecujesz, że będą słabe wyniki, ale za to za kilka sezonów będzie SZANSA (nikła, biorąc pod uwagę, że nikt przez 50 sezonów w BB nie forsował doświadczenia, a raczej nie zauważył, aby miało ono aż tak drastyczne znaczenie) na lepsze wyniki. Do tego z góry skreślasz grajków, którzy często byli trenowani z myślą o NT. Z całym szacynkiem do Ciebie, ja tego nie kupuję. Uważam, że Krzychu jest idealnym następcą Sztukera. To kontynuacja myśli wyżej wymienionego. A myśl ta doprowadziła naszą kadrę z niszy do Mistrzostwa Europy i półfinału MŚ. Do tego spore oświadczenie i obycie w kadrze. Mój głos powędruje do Krzycha

Jedziemy wam wpierniczyć! ;)
From: Anzej

This Post:
11
306068.51 in reply to 306068.50
Date: 9/12/2020 9:36:02 AM
Overall Posts Rated:
1010
Hej

Jestem tu świeży i pewnie się zbytnio nie znam, ale spojrzałem z ciekawości na wyniki reprezentacji z ostatnich sezonów i wychodzi na to, że ostatnie dwa sezony to pasmo sukcesów których nie było od co najmniej 7.

Zrozumiałbym takie rewolucyjne podejście gdyby było z 4-5 sezonów temu kiedy sukcesów brakowało, ale teraz kiedy reprezentacja jest wydawałoby się na fali to chyba marnotrawstwo obecnych roczników w niej grających.

Pomysł może i nawet ciekawy, ale nie lepiej z nim poczekać na gorsze czasy?

Ja głosu jeszcze nie mam możliwości oddać, ale chętnie się poprzyglądam z boku

Message deleted
Advertisement