BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > sezon 21

sezon 21

Set priority
Show messages by
From: korsarz

This Post:
00
225426.400 in reply to 225426.399
Date: 11/8/2012 1:45:02 AM
Overall Posts Rated:
202202
jeśli chcesz argumentować to nie przytaczaj tu widełek jako argumentu
on by był pewnie i przed PO te prawie 2 bańki dla kogoś warty... ale nie z kontuzją... jego wartość z +2 w tym momencie to mniej niż bańka, bo pensję ma zabójczą, a użyteczność zerową... nie wiem co przyświecało kupcowi, ale ni cholery nie wytłumaczysz tego transferu ekonomią ani siłą gry na PO, więc czym byś chciał tłumaczyć ?

From: toshii

This Post:
00
225426.401 in reply to 225426.400
Date: 11/8/2012 1:49:38 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Wiesz ja tego też zrozumieć nie mogę ... Bo już się nastawiłem, że Ficek zostanie u mnie na dłużej nawet chciałem coś go potrenować a tu taka niespodzianka. Ale jak widać na załączonym obrazku TL ostatnio płata figle szkoda, że GMy nie są tacy elastyczni tylko tną co popadnie a nie się do realiów przystosowują...

From: Jax

This Post:
44
225426.402 in reply to 225426.399
Date: 11/8/2012 2:16:58 AM
Overall Posts Rated:
773773
już zgłosiłem więc dla mnie wałek :) i to mega wałek

takie mutanciki chodza średnio w granicach 1 mln ostatnio nawet kilku przejrzałem aby miec obraz tego jakie są seny , dla przykładu reprezentant Szwajcarii (14919596) poszedł za 1,3 . A był do tego zdrowy , młodszy i miał rozłozone skile o wiele fajniej niz ten Fircyk ;-)

Porównywarke sobie mozna daleko w dupę wsadzić bo przykładów że pokazuje jakieś niestworzone porównania mogę przytoczyć na pęczki . Luder dla przykładu wyceniany jest od 300 do 600 tysi . Safina jak sprzedawałem za 2 mln , to pokazywała od 2,2 do 3,6 a przeciez naczytałem sie na forum ze przepłacony ;-) .

Na początku sezonu kupiłem PG za cos koło 1 mln troche gorszego skilowo od tego Fircka złapał kontuzje wystawiłem od zera poszedł za 250 tysi .

Rozumiem ze każdy chce zarobić , bo to jest normalne . Gdybys mu cos dotrenował i miał chociaz ze 3 skoki to jeszcze moze bym to jakos zrozumiał , gdybys go kupił tanio bo był np kontuzjowany to tez bym to zrozumiał że ok , ale Ty kupiłeś za normalna cenę rynkową a nastepnie kontuzjowanego nie robiąc z tym grajkiem kompletnie nic chcesz sprzedać za 2 razy drozej , i trafia ci sie po prostu jeleń który biduje tego grajka .

Na takim grajku powinieneś tak naprawdę w najlepszej sytuacji wyjśc na zero a w 9 na 10 przypadków powinienes dołożyc do tego interesu gdybyś chciał sie go pozbyc przed PO .

Toshi nie obrażaj sie na mnie bo sie poznaliśmy w realu i nic do Ciebie osobiście nie mam ale wobec tego transferu nie mogłem przejśc obojetnie i po raz drugi w tej grze zgłosiłem transfer .

From: toshii

To: Jax
This Post:
00
225426.403 in reply to 225426.402
Date: 11/8/2012 2:21:52 AM
LZS Niemyslowice
IV.8
Overall Posts Rated:
11161116
Nic tylko podziękować :) chociaż i tak pewnie nie ty jedyny go zgłosiłeś :) inna sprawa, że kolesie z urugwaju za naszymi szaleją ... i też przepłacają ... Na początku sezonu urugwajczyk kupił 2 w pakiecie od Piczków ...

Last edited by toshii at 11/8/2012 2:29:12 AM

From: korsarz

This Post:
00
225426.404 in reply to 225426.403
Date: 11/8/2012 2:56:11 AM
Overall Posts Rated:
202202
dla zasada jest prosta... overbid jest niedozwolony (informuje o tym tekst jak wystawiasz grajka), wystawiając za 1,9mln miałeś dwie opcje, albo nie sprzedać albo być zgłoszonym... karą dla overbidującego bywa ban, a bywa ze głupiego się nie karze, bo i tak kasę już stracił, karą dla zarabiającego jest cięcie...

zaznaczam że gdyby sprzedał się za 1,9 zdrowy to też jest przypadek do zgłoszenia, tylko pewnie cięcie należałoby zrobić do jakiegoś 1,5mln... ale 1,9 za kontuzjowanego to jest material do cięcia poniżej bańki... więc tak naprawdę nie ma tu moimz daniem rozmowy na temat "czy" tylko "ile"

This Post:
00
225426.405 in reply to 225426.403
Date: 11/8/2012 2:56:32 AM
Overall Posts Rated:
390390
Nic tylko podziękować :) chociaż i tak pewnie nie ty jedyny go zgłosiłeś :) inna sprawa, że kolesie z urugwaju za naszymi szaleją ... i też przepłacają ... Na początku sezonu urugwajczyk kupił 2 w pakiecie od Piczków ...

heh no to teraz dales porownanie ;p

Wisła był podobny skill'ami do Ficka, mniej zarabial i byl zdrowy, a do tego doszedl Perko z kolosalnym rzutem z bliska i wzialem za nich lacznie mniej (1,6k) niz Ty za samego Ficka (1,9k), takze ja tu podobienstw nie widze...

Ponadto:
Perko poszedl za 611k, gdzie 3 tygodnie wczesniej była o niego walka kilku osob gdzie był wystawiony w podobnych pieniadzach i do bomby bidowalo go kilka osob, powyzej miliona juz tylko ja z Leszkiem i niestety przyszedl do mnie, takze jesli ktokolwiek przeplacil to tylko ja, Diego Forlan zrobil tego dnia interes zycia...

takze pewnie normalnie bym czytal ta dyskusje, ale jak mnie juz tu wciagnales to dodam ze jesli porownywac transfer z moim to realna cena za polamanego Ficka to jakies 700k przeciez w PO juz i tak nie zagra a kilka tych pensji po 250k nabije do grudnia, takze 1,9k to chyba faktycznie "lekkie" przegiecie ;p

This Post:
00
225426.406 in reply to 225426.405
Date: 11/8/2012 3:34:42 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
już nie jedźcie tak po toshim...
wielu z nas wystawia zawodników powyżej wartości a przecież nie po to by się nimi pochwalić każdy ma nadzieje trafić łosia
więc jak już mieć pretensje to nie tylko do tych co drogo sprzedali, ale też do tych co drogo wystawiają - i teraz pomyślcie ilu z nas nigdy nie wystawiło zawodnika drożej niż jest wart? chyba mało kto...

cięcie transferów miało być wyrównywaniem szans, tylko że nie jest
przy transferze toshiego jeden powie ze nic nie obcinac bo reprezentant, kto inny powie ze połowę bo kupiony był zdrowy za milion, a inny powie ze obciąć 80% bo jego podobny zawodnik zszedł 5 razy taniej - i kto ma rację? każdy ma swoje, dobre argumenty, więc teraz od szczęscia (zupełnie jak przy szukaniu łosia) zależy czy GM który będzie ciął będzie uznawał za prawdziwy ten argument czy inny
więc gdzie tu sprawiedliwość skoro zamiast subiektywnej wyceny kupującego zwanego łosiem teraz zdajemy sie na subiektywna ocene GMa, przecież każdy GM utnie inaczej...
to bez sensu

można to rozwiązać, nawet na kilka sposobów ale to wymaga zmian w grze
np. wprowadzić system kontraktów, czyli gdy chcemy oddać zawodnika po prostu go zwalniamy ZA DARMO a on trafia na LT, tam jest licytowany ale kasa z licytacji nie trafia do żadnego z manadżerów
i tyle
ktoś się oburzy, jak to, mam kupować za kasę a oddawać za darmo?
tak bo przecież licytowane kwoty będą bardo niskie skoro nie można zawodnika odsprzedać, więc jeśli byłby multiskilem moze trzeba by zapłacić za zakontraktowanie milion ale trzeba pamietac o tym ze sie go juz z powrotem (tego miliona) nie dostanie
a jeśli bedzie mutantem, zatrudni sie go za grosze ale wtedy będziemy tracić kasę na pensji zamiast na podpisaniu kontraktu

taki system byłby "automatyczny" i sprawiedliwy, nic nie trzeba by ciąć, no i byłby najbliższy rzeczywistości

Last edited by darkonza at 11/8/2012 4:49:27 AM

This Post:
00
225426.407 in reply to 225426.406
Date: 11/8/2012 3:53:21 AM
Overall Posts Rated:
137137
Taki system wyklucza możliwość zarabiania na zawodniku..
I po co kogokolwiek trenować skoro mogę sobie za gorsze zakontraktować grajka?
Pozostaje wygrywać mecze i ładować w halę.

This Post:
00
225426.408 in reply to 225426.406
Date: 11/8/2012 4:00:04 AM
Overall Posts Rated:
202202
darkon... nie o to biega żeby się teraz wszyscy bili w piersi... wystawianie na zawyżone kwoty to standard... ale co innego sprzedać za powiedzmy 110 czy nawet 120% wartości (mimo wszystko większość grajków jest do czegoś porównywalna i jest ileś osób orientujących się jakie są ceny rynkowe)... a co innego za 200%... nie nawołuję też do cięcia "na pałę", jeśli by uznać że "rynkowa" cena za takiego kontuzjowanego ficka to ok 700k, to cięcie powinno być do wartości powiedzmy 120% z tego, może nawet ciut więcej...

z drugiej strony, kupiłem ostatnio grajka, przepłacając za niego jakieś 200k (a jakby było inne stadium sezonu to i 400k)... czyli zamiast 1,3-1,5mln, dałem niecałe 1,7mln... czy takie coś należy ciąć? oczywiście że nie, była bitka o grajka i po prostu rynek cenę ustalił wyżej... ale jak ktoś wystawia za od czapy stawkę, dostaje od czapy bida od jakiegoś łosia, to tak, wtedy się tnie

This Post:
11
225426.409 in reply to 225426.407
Date: 11/8/2012 4:08:01 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
no czekałem czy ktoś wychwyci problem z treningiem
szybko, cholernie szybko
więc rozwiązaniem są gadżety, im dłużej zawodnik jest w klubie i im więcej go wytrenowaliśmy tym więcej mamy z gadżetów
a jesli to jest wychowanek to już w ogóle
oczywiście wpływy z gadżetów musiałyby być znacznie wyższe niz obecnie a w pływy z TV niższe
myślę że mnie więcej musiałyby się zamienić wartościami
jeśli ktoś nie trenuje i ciagle kontraktuje nowych graczy - zero gadżetów
jeśli ktoś trenuje i gra wychowankami, a ine kontraktuje obcych- niech będzie ze nawet 300tys z gadżetów
inna sprawa ze jak ludzie przestaliby trenowac o skąd się wezmą nowi zawodnicy?
rynek zaraz by wymusił trening bo nagle na LT nie byłoby kogo kontraktowac, wylicytowane ceny byłyby coraz wyższe i znów trzeba by wrócić do treningu

jak to nie przekonuje to inny system:
każdy z graczy jest wyceniany automatycznie na podstawie wieku, potencjału i ilości skilli (ilości a nie jak teraz najlepszego skila i pozycji),
im więcej tym więcej warty oczywiście nie liniowo tylko w jakiejś potędze
bo liniowo to gracz z SS10 = 50 byłby tylko trzy razy mniej warty niż SS10 = 150
i teraz tak, jak sprzedajemy zawodnika to do tzw. banku BB - czyli do pośrednika
i stamtąd dopiero zawodnik trafia na LT od zera
czyli znów automatyczny system, bez żadnych niedomówień wytrenowałes dużo skila u młodego gracza, sprzedajesz drogo według cennika
wytrenowałes mało - sprzedasz tanio, i żadnego szczęścia czy pecha bo sie znalazł łoś lub nie znalazł

oba systemy funkcjonują/funkcjonowały w innych managerach

gorszych od BB, ale w tym temacie, czyli handlu zawodnikami, lepszych, bo opartych na algorytmie a nie na szczęsciu i subiektywnych ocenach graczy i GM-ów

Last edited by darkonza at 11/8/2012 4:11:53 AM

This Post:
00
225426.410 in reply to 225426.408
Date: 11/8/2012 4:10:40 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
chodzi o to ze nigdy ie wiesz co jest przegięciem
czy wystawienie za 1,5mln jest?
jesli nie jest to czy 1,6 jest?
a może 1,55?
mówisz o wystawieniu za 110 czy 120% wartości, ale kto ustala te procenty?
jeden powie ze to jest 150% wartości a inny że 110%
zawsze oceny będa różne, bo każdy ma inne zdanie

wycena powinna być jasna i sztywna - automatyczna
lub nie powinno być jej wcale

Last edited by darkonza at 11/8/2012 4:11:10 AM

Advertisement