Panie darkonza!
Bardzo się cieszę na Twoją wzmożoną aktywność tutaj! Widać, że sprawy NT nie są Ci obojętne.
Cieszą mnie również Twoje wątpliwości, a ja nie zamierzam od nich uciekać.
Brak zainteresowania kadrą? A co jeżeli odwrócimy 'kota ogonem'? Być może właśnie teraz zainteresowanie kadrą jest nikłe? Brak udzielających się ludzi w wątkach kadrowych, pomimo sukcesów Sztukera. Brak kandydatów do objęcia coacha NT? Brzmi znajomo, prawda?
Idąc dalej tym tropem.. osoby które w głównej mierze kojarzone są aktywnością okołokadrową (akurat mam tu głównie na myśli cykliczny trening pod NT) to np. Dolar, gooziec, ja. (oczywiście nie umniejszając nic innym użytkownikom w tym względzie). Akurat tak się fortunnie/niefortunnie złożyło, że wszyscy zaczęliśmy swój trening mniej więcej w tym samym czasie. Dodać to tego graczy majkela, corlica, Sahanda, FallenIdola, Maria czy tomeeeksz to robi się z tego całkiem niezła baza, żeby to zainteresowanie wzrosło!
Zgoda, nie będzie medali a będą spadki w rankingach! Jednak w zamian chcę zaproponować projekt, który będzie MUST WATCH! Niech rzuci pierwszy kamieniem, ten kto nie trzyma kciuków za młodych i zdolnych! np. za Lukę Doncicia! Czy w odniesieniu do polskiej ligi, za polskie, młode Asseco pare sezonów temu. itd.
Co dostaniemy w zamian?
W mojej opinii doświadczenie jest jednym z najbardziej niedocenianych skillów. Pierwszy (w moim gronie) zwrócił uwagę na to kozilk parę sezonów temu (jak byłem jeszcze coachem NT). Zdaje się miał wówczas ekipę starszych centrów, którzy pomimo słabszych skillów, ale za to z wysokim doświadczeniem dawali radę. Chyba każdy pamięta, jak trudno nam się wówczas grało i jak trudno było nam wygrać.
-Mając na pokładzie, takie firmy jak Dolar czy gooziec raczej nie ma obawy, że Ci gracze nagle przestaną być trenowani, nie osiągną odpowiedniego poziomu czy coś innego złego się z nimi stanie! Tak więc jeżeli chodzi o ich przydatność do kadry za jakiś czas to nie mam wątpliwości, że to będą filary naszej reprezentacji!
-Właśnie na takie okoliczności jak 'chińskie mutanty' czy inne 'hiszpańskie monstra', którzy mogą być lepsi skillowo od naszych graczy warto dodać coś ekstra! Ja proponuję podbicie doświadczenia, ponieważ wierzę, że to może wyrównać nasze szansę przy meczach na styku, czy przy meczach z teoretycznie silniejszymi rywalami. Być może to sprawi, że to inne nacje będą mówić tak o naszych graczach!
Czy mam rację? Dopóki się nie przekonamy, nie będziemy mieć odpowiedzi:)
Problem z formą tyczy się wszystkich roczników na całej linii czasu, nie tylko 'mojego wycinka'. Dlatego w tym momencie duża rola trenera, który powinien motywować do odpowiednich minut + np. do zatrudnienia psychologa.
Oczywiście byłoby idealnie zadbać o to, żeby Ci zawodnicy zagrali w B3 i tam nabijali doświadczenie. Jednak czy jesteś w stanie przyjąć trzech graczy lub choćby jednego i dać mu 48 minut treningu tygodniowo treningu (odpowiednim poziomem trenera)+minuty w meczach B3? Jeżeli chcemy żeby taki gracz był najlepszy to najlepiej, żeby już od draftu występował w takich meczach:)
Odpowiadając nieco za Ciebie, niestety struktura gry jest tak zrobiona, że chcąc osiągać sukcesy przez cały czas, prawie niemożliwe jest połączenie tego z treningiem na najwyższym poziomie!
Jeszcze lepiej byłoby, żeby taki gracz otrzymał 144 minuty w klubie i kolejne w NT. Jednak z ekonomicznego punktu widzenia, brak formy oznacza brak wyników w klubie! Co w dłuższej perspektywie przekłada się na brak możliwości utrzymania takich graczy. W takiej sytuacji dochodzimy do momentu, gdzie Twoje zarzuty odnośnie pójścia gracza odpowiednią drogą, zbocenia klubu, konieczności sprzedaży gracza i w konsekwencji zatrzymania treningu miałyby zastosowanie!
Właśnie dlatego mój projekt ma na celu wspomóc tych trenujących i dać im możliwość spokojnego treningu:) ..a jednocześnie dać tym graczom coś ekstra, czego inne kadry nie będą mieć.
Czy takie odpowiedzi Cię satysfakcjonują?
Last edited by Campos at 9/12/2020 6:58:44 AM