Przecież to jest nieprawda, chyba, że masz na myśli efekt elastyczności, który szybko podbije niskie poziomy w porównaniu do wysokich/bardzo wysokich poziomów skilla, bądź rosnący przez cały czas wiek zawodnika. Jeśli nie miałeś tego na myśli, to jesteś w błędzie.
Nie każdy miał okazję trenować zawodnika na poziom legendarny, więc nie miałem tego jak odczuć doświadczalnie. Jeśli jest tak jak mówisz to mea culpa.
Dolar - Twoja uwaga rzuca mi nowe światło na trening moich 20-latków. Aplikowałem swoim (wtedy 19-latkom) 8-9 treningów IS by podnieść je z poziomów 7 i 6. Gracz bez dziury w ss4 osiągnął skok z 7 do 11. Gracz z dziurą w ss4 osiągnął skok z 6 do 10. U obydwu DV był na porównywalnym poziomie 7 i 8. ID też był porównywalny - w czasie największego nabijania IS, u obydwu poziom ID był 3 lvl wyższy niż IS i wynosił 10 i 9. Był jeszcze jeden gracz z największą dziurą na zbiórkach i on dopiero dzisiaj dobił z 6 na 10. Do tej pory uważałem, że jest to wina wzrostu, gdyż mają kolejno bez dziur 193, z dziurą 190 i z b. dużą dziurą 185 cm wzrostu.
Żeby nie było tak miło to mam sporo pytań i liczę, że uzyskam odpowiedzi ;)
Zawodnik którego przykład podałeś miał 200 cm czyli był 6'7'' lub 6'6''. Czyli był dość wysoki jak na PG - na pewno miał łatwiej wytrenować ID=12 niż gracz 6'0''. Skoro chcemy wymagać od PG i SG wysokiego ID=12 i więcej to czy to nie jest wystarczająca różnica by dać sobie spokój z treningiem tych najniższych graczy i zaczynać od 6'4''-6'5''?
Pytanie w kwestii praktycznej - gdzie będzie to optimum pomiędzy treningiem IS oraz treningiem innych skilli (zwłaszcza obron), a zwolnieniem treningu przez wiek i wzrost? Bo zawsze mówi się, żeby zaczynać od obron nawet jeśli ich poziom odbiega w górę od innych skilli. Czyli od czego zacząć i kiedy skończyć obronę i brać się za atak?
Kolejne pytanie - przy jakiej różnicy wartości skilli efekt elastyczności zaczyna odgrywać istotną rolę?
Jeszcze jedno - czy są jeszcze inne efekty/pułapki/wątpliwości, które mogą spowalniać rozwój zawodnika?
Last edited by pOzdrO pocwicz at 12/13/2014 8:13:14 PM