Όταν σου αρέσει να γράφεις, έχεις καιρό να γράψεις και έρχεται μια τέτοια εβδομάδα για την ομάδα σου σαν κι αυτή που προηγήθηκε για την δική μου παίρνεις μολύβι και χαρτί και ξεκινάς το οποίο όμως είναι μια κουβέντα, αφού δεν ξέρεις από να ξεκινήσεις. Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν με τη σειρά και όπου μας βγάλει. Ο ΠΑΟ για δεύτερο σερί καλοκαίρι δείχνει διάθεση στις μεταγραφές να ψωνίσει από τα ψηλά ράφια, όχι απαραίτητα ωστόσο από τα πραγματικά πολύ ψηλά, και για δεύτερη φορά στη ιστορία του από το 1991 εώς σήμερα αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον προπονητή που ήρθε να αντικαταστήσει κάποιον άλλον την σεζόν που προηγήθηκε. Δυστυχώς όπως και τη περίοδο 1994-1995 ο Κώστας Πολίτης δεν έκανε Χριστούγεννα στον Παναθηναϊκό έτσι και φέτος ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν πρόλαβε καν την παρέλαση. Τότε την ομάδα την ανέλαβε ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου και την οδήγησε στο final 4 και ένα σουτ μακρυά από το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ. Τώρα έρχεται ένα πολύ πιο hot όνομα, ένας από τους δημοφιλέστερους ευρωπαίους προπονητές της τελευταίας δεκαετίας, ο πρώτος Ισπανός που θα κάτσει σε πάγκο ελληνικής ομάδας, ο Τσάβι Πασκουάλ. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
α) τον παραίτησαν δικαίως τον Πεδουλάκη?
β) πόσο καλό είναι το ρόστερ?
γ) μπορούμε οι Παναθηναϊκοί να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα ξεπεράσουμε Ολυμπιακό, ότι θα φτάσουμε final 4 και ότι θα παλέψουμε για το 7ο αστέρι?
δ) είναι ο Πασκουάλ ο πρώτος προπονητής που θα κερδίσει πραγματικά την εμπιστοσύνη του Αργύρη Πεδουλάκη?
α) τον παραίτησαν δικαίως τον Πεδουλάκη?
Ξεκινάμε με την ''παραίτηση'' Πεδουλάκη και για να την αξιολογήσουμε πρέπει να βρούμε τους λόγους. Η ομάδα ηττήθηκε με 25 πόντους στο ΣΕΦ, χάνοντας με 18 από το ημίχρονο, δίχως να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και μέσα στο ματς. Και ο πρόεδρος βλέπει τα λεφτουδάκια που έριξε να μην πιάνουν τόπο και να πάνε χαμένα. Πράγματι η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική ενώ είναι φυσιλογικό να έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις όταν ανεβάζεις το μπάτζετ ειδικά όταν μιλάμε για μια ομάδα με τέτοια ιστορία. Το θέμα όμως είναι να αναλύσεις τι έφταιξε και αν μπορεί να διορθωθεί ή τι χρειάζεται για να αλλάξει η εικόνα, λαμβάνοντας εννοείται υπόψη σου και ποιον είχες απέναντί σου, ενώ πρέπει να αξιολογήσεις αν μιλάμε για μια πάγια κατάσταση ή για κάτι προσωρινό.
Οι αριθμοί της αναμέτρησης στο ΣΕΦ λένε ότι η συντριβή οφείλεται στους πόντους από επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού και από τους αιφνιδιασμούς που έβγαλαν οι ερυθρόλευκοι. Το επιμέρους σκορ από τις 2 αυτές κατηγορίες κάποια στιγμή έδιναν +40 περίπου για την ομάδα του Πειραιά. Ο ΠΑΟ έγραψε ιστορικό χαμηλό παίρνοντας μόνο 20 από τα συνολικά 40 αμυντικά ριμπ που θα μπορούσε. Στεκόμαστε στο ριμπ και θυμόμαστε τα λόγια που μεγάλου Red Auerbach που έλεγε ότι το ριμπ είναι το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα στο μπάσκετ. Το σημαντικότερο είναι να βάλεις την μπάλα στο καλάθι, αλλά για να το κάνεις αυτό πρέπει να την έχεις στην κατοχή σου και αυτό στο δίνει το ριμπάουντ. Προπονητής δεν είμαι για να εξηγήσω γιατί χάθηκαν τόσα πολλά αμυντικά ριμπ., αν και είναι φανερό πρώτον ότι ο Σφαιρόπουλος είχε δώσει βάρος να το κυνηγήσουν οι παίκτες του παραπάνω από το σύνηθες, όπως είναι επίσης φανερό σε κάποιες περιπτώσεις ότι υπήρχε έλλειψη συγκέντρωσης και απουσία block out. Η λογική λέει όμως πως μέσα στη χρονιά μια ομάδα που στο 5 παίζει με τον καλό ριμπάουντερ Μπορούση, τον αλτικό Γκιστ, που έχει στα γκαρντ έναν εξαιρετικό ριμπάουντερ που λέγεται Καλάθης, αυτή η ομάδα το αμυντικό ριμπ το διορθώνει. Και περιμένεις να εξετάσεις τη στατιστική των επόμενων αγώνων. Και το πρώτο δείγμα στο αμυντικό ριμπ χθες στη Μόσχα ήταν θετικό και κανονικό.
συνέχεια....