Uskoro se približavaju izbori za novog selektora nacionalnog tima pa mislim da je red da upoznam potencijalne kandidate sa onim što će zateći budući selektor. Generalno rečeno reprezentacija je posljednje dvije sezone puno napredovala. Po rejtingu za 18 mjesta ali puno je važniji napredak ostvaren po kvalitetu igrača i po ukupnim ocjenama reprezentacije. Kada se vide ocjene u zadnjoj utakmici protiv Kostarirke,ostvarene sa entuzijazmom 5, mislim da mog nasljednika očekuju slatke muke :)))
Naime, reprezentacija u Špriti i Bistroviću ima 2 vrhunska plejmejekera koji znaju dodati, pucati a bogami i braniti perimetar. Oba nemaju više od 25 godina.
Što se bekova tiče tu smo jaki kao Bugarska 1912 godine :). Čerkez kao lider, kojeg prate Galijot i Ajkunić-nova zvijezda repke, garancija su budućnosti. Nijedan od nabrojanih nije stariji od 25 godina. Svakako da u reprezentaciji treba ostaviti i Zimonjića i Advica, stare veterane, ali treba imati u vidu da oni mogu koristiti samo kao backup igrači.
Što se SF-a tiče pored Lupinca nema niko ništa da traži. Protivnici ga zovu "The Beast" a on skromno kaže da mu je najveće zadovoljstvo da može da igra, i brani svakako :), tri pozicije. Tomo Rnjak je zahvalni inside-outside SF koji obično ulazi kao zamjena dok Kamenica, sa svojim skromni skilovima, kao dobrih duh svlačionice igra i ulogu "bosanko-hercegovačkog tajnog oružja".
Kada govorimo o poziciji PF-a tu ću da ponovim svoju tezu da na toj poziciji NEMAMO NIKOGA ADEKVATNOG :). Krpimo se kako znamo a Šaban Gušić sa svojom awful vanjskom odbranom igra najviše na toj poziciji.
Zahvaljujući Argusu imamo pravog, moćnog Krakena pod košem u vidu Tome Jakovčića kojeg časno mijenjaju i Moravčić, Jakić i Vinković.
Prije razduživanja zahvaliti ću se Moštiću, Esmeraldu i Bačeviću na dosadašnjoj suradnji. Na njihovu žalost vrijeme ih je pregazilo.
Treba pod hitno riješiti poziciju pravog PF-a i sa ovim kadrom, dok ne stignu pojačanja iz Popajevog projekta "Mi smo mladi košarkaši", i sa malom dozom sreće mislim da imamo reprezentaciju za cca 30 mjesto na listi. Puno ovisi i o nastavku daljeg treninga naših zvijezda jer sa nastavkom treninga istih budućnost izgleda vrlo dobra.