FINAŁ MISTRZOSTW EUROPY - SEZON 26POLSKA - Rosja 91:72 (31:23, 21:18, 18:11, 21:20) (28053)hala: Pogrom Domaszewnica Arena
widzów: 23973Zgłaszam wykonanie planu:)
Lepsze jest wrogiem dobrego... ta zasada mocno siedziała mi w głowie i przed półfinałem, i przed finałem. Faworyt w takich meczach jest w trudnej sytuacji. Przede wszystkim nie może przekombinować. Stąd też wybierając rozwiązania taktyczne mocno analizowałem pod tym kątem, aby po prostu ograniczyć ryzyko porażki w sytuacji, bez względu na to, co zagra rywal. Nie skupiałem się więc na tym, żeby być gotowym na wszystko, ale bardziej na tym, żeby zabezpieczyć się przed najkorzystniejszym wyborem taktycznym Rosjan. Patrząc na skład za taki uznałem znowu Low Post (ewentualnie Look Inside) i strefę 2-3. Taki wybór byłby czymś w rodzaju "podwójnego blefu":
Oczywista oczywistość to gra pod kosz...
... więc ja po underdogu mógłbym się spodziewać szaleństwa i na to muszę ustawić zespół - osłabiając trochę siłę w kontekście tej oczywistości...
... a więc Rosjanin wybiera tę oczywistość:) .. ja bym tak zrobił...
Z tego też powodu delikatnie zabezpieczyłem się przed atakiem z obwodu i wybrałem "każdy swego", a jednocześnie też zabezpieczyłem się przed atakiem pod kosz i przewidywałem właśnie taki styl. Takie rozwiązanie powodowało, że szczerze moim zdaniem trudno by było rywalowi wybrać taką opcję, która by nas w tej sytuacji pokonała. Pewnie największe trudności byśmy mieli przy Low Post i 2-3... wydaje mi się, że nie wygralibyśmy aż 20 punktami... a więc nasze przygotowanie na "pacjenta" należy uznać za niezłe...
... bo rywal wybrał ostatecznie właśnie "pacjenta" z SG (
(28786900) ) ustawionym na PFie. Dość groźne, bo kryli go zawodnicy o OD rzędu "2" (Wyrazik, Jur). Wybór w obronie Rosjan to muszę przyznać już nadmierne ryzyko... typując, że zagram pod kosz, powinni podjąć pełne ryzyko i ustawić jakoś skład na strefę 2-3.
Mecz od początku zaczął się dla nas idealnie... ledwo zdążyłem wejść na czat, a już było 4:0. W pierwszej połowie właściwie mieliśmy do czynienia z pojedynkiem Polska kontra "Rudy"

Co ciekawe "Rudy" zdołał nawet zgromadzić kilku osobowy fanklub swojej osoby... hihi... długo zanosiło się na to, że rzuci nam z 60 punktów. Jednocześnie jednak my więcej zbieraliśmy i zachowywaliśmy skuteczność w ataku. Efektem więc spokojne prowadzenie przez cały czas. Jak zwykle nie do zatrzymania był Wyrazik... ale właściwie tym razem wszyscy zawodnicy spisali się znowu świetnie! Jedyne niebezpieczniejsze momenty to "dochodzenie" nas przez rywala na 7 punktów. Na więcej jednak Rosjan nie było stać.
No i jesteśmy NAJLEPSI W EUROPIE!Zaważyły znowu zbiórki (55:42), 13 asyst przy "pacjencie" to też marny wynik (przy naszych 27 zwłaszcza). Kłania się tu jednak nasza dobra obrona na dystansie - wybitny (niski). Skuteczność "Rudego" też nie powala... 16/40 z gry i tylko 8/17 za trzy dało się nam we znaki. To wszystko było jednak zdecydowanie za mało na nasz zespół.
Oceny indywidualne:Wyrazik (19,5) -
moja ocena: 100 - nie może być inna... 24 punktów (12/17 z gry), 12 zbiórek, 2 bloki... najlepszy zawodnik na świecie zakończył perfekcyjny sezon rzucając ostatnie punkty dla naszej Kadry w tych Mistrzostwach. Wyrazik trafił już na TL - zachęcam do zakupów Mistrza!!!! Protason ŚWIETNA robota!!! DZIĘKUJĘ! Będę jeszcze oficjalnie-mailowo dziękował wszystkim:)
Woźniak (16,0) -
moja ocena: 9 - 13 punktów i drugi strzelec zespołu... ale niestety dziś sporo pudeł. W trakcie sezonu taki SF to jednak była wielka przewaga nad konkurencją... Tu specjalne podziękowania dla skauta Panamy - RiO - Doskonała robota!!!
cdn
Last edited by borczi at 3/31/2014 4:30:24 PM
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)