BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Mentor - uczeń

Mentor - uczeń

Set priority
Show messages by
From: B.B.King

This Post:
00
150405.332 in reply to 150405.331
Date: 9/23/2012 12:42:12 PM
Overall Posts Rated:
12061206
A kto powiedział o wydawaniu kasy?

Po prostu niech gra swoje. Wcale nie musi się wzmacniać, dbając tylko o entuzjazm i formę opyka boty, półboty i niedzielnych graczy. Dzięki temu parę groszy więcej wpadnie z biletów i gadżetów, a także kibice w przyszłym sezonie będą bardziej zadowoleni (jedna z pozycji w ankiecie), więcej kibiców kupi karnety i będzie przychodzić w następnym sezonie.
A tych rywali za mocnych nie pokona, mówi się trudno. Ale to nie znaczy, że ma się podkładać rywalom, których spokojnie może ograć.

Żeby w drafcie mieć pewność wyłowienia największej perełki to trzeba wydać z 50+ punktów. Żeby mieć chociaż 70% na znalezienie to i tak ponad 30 trzeba wydać. A to kosztowałoby z 200k. I wcale nie ma pewności, że wyłowi kogoś wartego tyle, żeby kwota wydana na draft się zwróciła.

Niestety, ale draft w V lidze jest relatywnie najdroższy, kosztuje tyle samo w I lidze, a przychody są najniższe. I tę kasę można lepiej zainwestować.

Do wyższej ligi zawsze warto awansować, nawet bez hali. Najwyżej się spadnie i będzie się w tym samym punkcie co wcześniej. Ale przez sezon w wyższej lidze można zarobić 3x więcej niż w niższej. I to daje kopa w rozwoju drużyny. Zwłaszcza rozbudowa hali jest relatywnie tańsza w wyższe lidze - szybciej się zainwestowana kasa zwraca.

This Post:
00
150405.333 in reply to 150405.332
Date: 9/23/2012 1:36:36 PM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
Dokładnie. Ja mam w IV lidze halę z nieco ponad 5100 miejsc i spokojnie starcza na pensje i zajmuję obecnie 4 miejsce w konferencji. W najgorszym przypadku zakończę sezon na 5 pozycji w konferencji a moja liga wcale do najsłabszych nie należy.

Last edited by Kaznodzieja at 9/23/2012 1:37:57 PM

This Post:
11
150405.335 in reply to 150405.334
Date: 9/23/2012 3:10:05 PM
Overall Posts Rated:
12061206
btw.miejsce dla mnie w lidze jest nie istotne.liczy sie tylko awans xd

Ewentualnie spadek. Tak na prawdę to są w lidze tylko trzy miejsca: dające awans, dające utrzymanie i spadek.

trafilem w drafcie mlodego jednego na tl'a drugi do treningu dla siebie nie wydawajac zadnych 50 pkt

Można i trafić nie wydając ani punktu, jest ponad 2% szans, że jak ktoś nie daje nic na draft to na pierwszym miejscu ustawi najlepszego zawodnika. Miałeś draft powyżej średniej, dostałeś 18-letniego MVP. Tymczasem to z tego co pamiętam, to w ponad połowie lig zwykle nie ma 18-latka z potencjałem większym niż supergwiazda. Więc ktoś może celować w draft a potem trafić wielkie nic. Za 30 punktów nie ma gwarancji, że wyłowisz najlepszego zawodnika w drafcie. 10 punktów na odkrycie wieku, i kolejne około 20 na skautowanie 18-latków. I nawet nie znamy ich oceny potencjału, wypadałoby wydać kolejne z 20 na odkrycie potencjału najlepszym 5- i 4-piłkowcom. A same 30 punktów kosztuje minimum 150k. A gdy ktoś chce je uzbierać szybciej, to nawet i 200k i ponad.
No i tego zawodnika z draftu sprzedałeś za 450k, czyli wcale nie jakieś wielkie kokosy, jakieś 200-300k. Czyli jakoś super opłacalne do podkładanie nie jest. Sporo tej kwoty można odrobić na lepszej frekwencji. A przecież z dalszego miejsca też można kogoś w drafcie trafić.

potankowalem budowalem hale i teraz jestem sobie w 4 lidze tankujac dalej.tankowac moge spokojnie z pensja na poziomie

A co szkodzi tankować i wygrywać? Zwłaszcza w V lidze, gdzie jest to najłatwiejsze. Dlatego uważam, że rada, żeby podkładać się w 5 lidze, nie opłaca się.

This Post:
00
150405.337 in reply to 150405.336
Date: 9/23/2012 3:33:48 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Ale przecież można tankować i wygrywać. Czyli zarabiać jeszcze większe pieniądze, bo wydatki takie same a przychody większe. Żeby pokonać boty, lub kluby które za chwilę się zbotują w 5 lidze, to nie trzeba robić żadnych zakupów. A jakikolwiek skład i tak trzeba mieć, jeśli się trenuje. Do tego tylko podbić enta i spokojnie można wygrać sporo spotkań i dzięki temu mieć kilkadziesiąt tysięcy więcej z biletów i gadżetów.

This Post:
11
150405.339 in reply to 150405.338
Date: 9/24/2012 4:54:08 AM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
Nie do końca masz rację. Ja z pensjami 120000 jestem w czołówce i myślę, że w ciągu 2-3 sezonów powinienem spokojnie awansować. Może nawet i w przyszłym sezonie się uda, choć i w tym będę próbował. A co do zysków to są nie za duże ale wystarczają by powoli rozbudowywać hale. Zresztą wkrótce sprzedam 2-3 graczy bo młodzi, których trenuję są już od nich tylko minimalnie gorsi. A wtedy pieniądze ze sprzedaży tych zawodników pozwolą już w większym zakresie rozbudować halę. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jeśli szybko awansuję do III ligi to będę miał małą halę jak na standardy III ligowe, jednak o ile nie trafię do jednej z silniejszych lig, to będę miał spore szanse na utrzymanie a tam większe pieniądze na rozbudowę hali. Gdy jednak spadnę po jednym sezonie w III lidze to zarobię chociaż więcej pieniędzy na powiększenie hali i będzie mi ponownie łatwiej awansować w kolejnym sezonie.
Ja wolę jak najszybciej starać się awansować. Walka o awans jest dla mnie najfajniejsza w tej grze. Nie mógłbym przez sezon podkładać się i tylko tankować bo to dla mnie straszne nudy :-)
Tak jak na boisku do koszykówki zawsze daję z siebie wszystko, tak samo w tej grze w każdym sezonie staram się jak mogę. Wiem, że to nie zawsze finansowo najlepiej się opłaca ale ten sposób mi daje najwięcej frajdy a przecież o to głównie w tej grze chodzi. Chyba nikt nie gra na siłę.

This Post:
00
150405.340 in reply to 150405.339
Date: 9/24/2012 4:48:36 PM
Overall Posts Rated:
231231
słuchaj kolego chce ci powiedzieć ze ty z tą malą halą za długo w 3 lidze bys nie pociągnął ja np. szybko awansowałem do 3 ligi i zostałem tam zablokowany przez mała hale bo zamiast wydać kasę na wzmocnienia wydałem ja na rozbudowę a ze szal po awansie u mojej publiki już minął wiec inwestycja okazala sie chybiona . Teraz w niedlugim czasie tez planuje awanse jak tylko moje hofy zakoncza trening dołu a do tego czasu planuje hale rozbudowac jeszcze o min 3000miejsc i uwierz mi ze jakbysmy teraz obaj z tymi halami awansowali do 3 ligi to ja bym za mecz u siebie spokojnie z 30k brał wiecej od ciebie

This Post:
00
150405.341 in reply to 150405.340
Date: 9/24/2012 6:52:41 PM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
No wiem, że mam mała halę :-) Ale w 3 lidze więcej bym zarabiał więc i szybciej można by ją rozbudować. Zresztą zanim awansuję pewnie będę miał już halę większą o conajmniej kilka tysięcy miejsc.

Last edited by Kaznodzieja at 9/25/2012 2:30:01 AM

This Post:
00
150405.342 in reply to 150405.22
Date: 12/12/2012 11:01:23 AM
Overall Posts Rated:
00
pytanko chlopaki na co mam patrzeć przy zakupie sf jeśli można najlepiej pw bo nie wiem czy znajde ten temat na co patrzec przy zakupie sf wiadomo wzrost ale pytanie czy na skile jak z bc. A moze przywiązywać uwage do obrony pod koszem bo kiedys szkolilem sf i jakis ziomek od szkolenia mlodzikow mi mowil ze mam poprawiac przez 1 rok obrone pod koszem i na dystansie i nie wiem czym sie sugerowac

Advertisement