Já chci mít tým (ať již v klubu nebo reprezantaci) složený z hráčů, kteří mají plat úměrný tomu co umějí. Takže samozřejmě rád budu mít v repre hráče, co mají 200k plat, ale má to ten předpoklad, že jejich schopnosti budou tomu platu odpovídat.
Pro názornost, když budu mít hráče skillů
hráč A - 1 1 1 1 1 1 16 16 16 10 - plat cca. 213k
hráč B - 12 7 8 12 12 7 12 14 15 6 - plat cca. 96k
Tak si určitě vyberu toho hráče B, který má ani ne poloviční plat, ale z mého pohledu je obecně užitečnější.
A když už mám vytvořit hráče srovnatelného platem s hráčem A, tak by mohl vypadat třeba takto:
hráč C - 15 10 10 15 15 10 14 15 17 6 - plat cca. 215k
Z mého pohledu hráči B a C si svůj plat zaslouží, hráč A nikoli.
Takže abych to shrnul, možná jsem ty nižší platy myslel trochu jinak, než si je pochopil - hlavní myšlenka je ta, že hráč by měl mít vlastnosti odpovídající platu - to je spíše pohled manažera klubu. Jako trenér reprezentace samozřejmě chci, abych měl k dispozici co nejlepší hráče. Ale aby se mnou byli manažeři klubu ochotni spolupracovat, musím brát ohled i na jejich potřeby. Tak, jak zatím sleduji příjmy klubů mimo první ligu, si myslím, že reálně není schopen kromě týmů první ligy třeba hráče s platem 200k dlouhodobě nikdo v klubu mít. A i pro tým první ligy, chce-li mít nějaké ambice, je ten 200k hráč problém, protože mu zbývá docela omezený rozpočet na zbytek hráčů na soupisce.
Jeden z důležitých faktorů pro úspěšnou reprezentaci je pro mě nízká fluktuace reprezentantů (a pokud už přestup, tak ideálně do předem domluveného týmu, kde je předpoklad dobrého zacházení) a extrémně vysoké platy znamenají vyšší fluktuaci, protože týmy nejsou schopny tyto hráče dlouhodobě držet. A ve chvíli, kdy hráč začne takto nekontrolovatelně přestupovat se zvyšuje riziko nepoužitelnosti pro reprezentaci, protože nového majitele je potřeba naučit hlídat formu.
Jen pro názornost, např. moji hráči – Žalud má plat 57k a součet vlastností 105 (119), zatímco Banobre bere skoro 82k a součet vlastností má 82 (94), Lekovič bere přes 91k a součet vlastností má 107 (114) – první číslo je 10 základních skillů, v závorce včetně kondice a trestných hodů. Takže z mého pohledu např. Lekovič si svůj plat zaslouží, zatímco Banobre ne.