Dlaczego zacząłeś pracować z hiszpańską drużyną do lat 21?
> Byłem skautem na różnych etapach mojej przygody z BB i spotkałem wielu bardzo dobrych menedżerów. Byłem bardzo zadowolony z mojej niewielkiej pomocy, ale część mnie chciała awansować i zostać selekcjonerem. Kilka sezonów temu rozmawiałem z kilkoma kolegami z personelu, którzy chcieli wrócić do NT, stopniowo rozmawialiśmy z ludźmi, aby stworzyli jak najlepszy personel i udało się. Mieliśmy również pomoc hiszpańskiego menadżera NT Kikeflori, który pomógł nam znaleźć interesujących menedżerów do personelu. Jestem bardzo zadowolony z moich pracowników, ponieważ mimo ciężkiej pracy jesteśmy dobrymi przyjaciółmi, żartujemy i mamy dobrą chemię w zespole.
Co myślisz, gdy zobaczyłeś swoich rywali w grupie H?
„Och, kolejny raz musimy zagrać z Polską, jestem naprawdę zmęczony przegrywaniem z Toshii!” Żartuję, byłem w szoku! Wiedziałem, że to będzie naprawdę trudna grupa, ale kiedy Izrael przegrał swój ostatni mecz w pierwszej fazie, wiedziałem, że to będzie grupa śmierci. Postrzegam Polskę jako głównego kandydata który wygra awans do kolejnej fazy, nie widzę nikogo kto mógłby ich pokonać przy takim samym nastawieniu. Reszta z nas zagra o drugie miejsce, być może to Niemcy są faworytem do drugiego miejsca, ale każda drużyna może awansować. Mam nadzieję, że obok Polski tym zespołem będzie Hiszpania!
Jak uważasz która drużyna może wygrać turniej?
Polska, myślę, że macie na silniejszą drużynę na turnieju. Twoi podkoszowi gracze są po prostu przerażający! Sadocha może być najlepszym centrum w historii U21! Macie również jeden z najlepszych sztabów i prowadzi was Toshii jeden z najlepszych obecnie na świecie . Naprawdę uważam, że Toshii jest bardzo dobrym menedżerem, masz szczęście, że go macie! Mamy do niego ogromny szacunek. Był dla nas bardzo miły.
Co czujesz przed meczem z Polską? W ostatnich 2 sezonach przegrałeś 75-77 i 98-99. Uważasz że to był pech czy może popełniłęś jakiś błąd.
Nasza pierwsza porażka z wami była dla nas druzgocąca, wiedzieliśmy co zagracie i uważamy, że mieliśmy lepszą drużynę ale fakt, że turniej był rozgrywany w Polsce był nie do przeskoczenia. Gdybym mógł coś zmienić zagrałbym LookInside ale wiedzieliśmy że złapiecie nas na przygotowanie meczowe.
W zeszłym sezonie mieliśmy szczęście, że straciliśmy tylko 1 punkt byliście zdecydowanie lepsi od nas, mieliście lepszą drużynę i opracowaliście lepszy plan gry. Moim zdaniem Polska powinna była wygrać Mistrzostwa Świata, po prostu mieliście pecha w ostatnim meczu z Izraelem. Czasami w BB decyduje szczęście. BB jest wam winna trofeum.
W zeszłym sezonie o twoje stanowisko ubiegał się Alonso, czy czułeś obawy w ubiegłych wyborach?
Nie bardzo, wierzyliśmy że wykonaliśmy dobrą robotę w U21, a hiszpańska społeczność była szczęśliwa naszą pracą. Hiszpańska społeczność wiedziała też jaki jest Alonso jako osoba i nie chce aby ktoś taki jak on nas reprezentował, może być jednym z najlepszych menedżerów U21, ale jako osoba brakuje mu dojrzałości ... Moim zdaniem chciał po prostu skupić na sobie część uwagi i chciał nas wyśmiać ale myślę, że w końcu to on zrobił z siebie głupka ale ... kto wie :)
Podziękowałem selekcjonerowi za wywiad i powiedziałem że wszystko się nagrywa i trafi do gazet a ten w naszym rodzimym języku odpowiedział ; Dziękuję bardzo za wywiad i dużo szczęścia; D
Już jutro mecz z jednym z najmocniejszych rywali, wiemy że darzy nas szacunkiem ale nie liczyłbym na taryfę ulgową. Bądźcie z nami kibicujcie i z okrzykiem na ustach Do boju biało-czerwoni zasiądźcie przed telewizorami. Mówił dla was ze Słoweni Szerszeń.