BuzzerBeater Forums

Ceska Rep. - I.1 > 1. liga

1. liga (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
4036.277 in reply to 4036.275
Date: 7/25/2009 11:14:55 AM
Overall Posts Rated:
154154
Upozorňuju, že hra se snaží simulovat basket hryný v NBA a s tím tu asi nikdo nebude mít osbní hráčskou zkušenost:) A rozdíly oproti evropskému prostě jsou.

Nejspíš půjde o přebírání při akci pick and roll apod. (čímž nový engine neobhajuju, stačilo mi první kolo ligy letos).

This Post:
00
4036.278 in reply to 4036.277
Date: 7/25/2009 12:11:11 PM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
13171317
Second Team:
Jirkov
Pro základní pochopení je to asi jedno, jestli evropský nebo americký. Asi bude menší rozdíl mezi evropským a americkým a mezi laikem a americkým ;-)

Mně šlo spíš o to, že moje představa je ta, že když budu hrát 3-2 zónu, tak prostě hráči nebrání osobně hráče, ale přebírají si hráče, podle prostoru, ve kterém se ti útočící hráči pochybují. Tzn. že konkrétně v tomto případě, budou PG, SG, SF bránit spíše dlouhé střely a PF,C střely z hrušky.
Což se mi tak trochu i potvrdilo, včera jsem hrál v PL 3-2 Zone a soupeř Look Inside, už jsem se dodíval na celý zápas a udělal z toho nějaké statistiky.
A skutečně soupeře střely z blízka bránili hodně C (16x) a PF (17x), zatímco SF 1x, SG 4x a PG 7x (ale z toho 2x proti PF a 2x proti C) a dalších 26 bez vypsaného obránce. Ale jak mi sdělil na globale BB-forrest, i když není vypsaný, vždycky někdo brání. Hlavně střely jeho SF bránili moji PF a C.

This Post:
00
4036.279 in reply to 4036.278
Date: 7/25/2009 1:26:40 PM
Overall Posts Rated:
154154
Já říkám pořád, že by to chtělo výpis play-by-play. A to, že neexistují breakway /nebo je alespoň engine rozhoduje zvláštně) je trochu, řekněme mimo.

From: Uhlik

This Post:
00
4036.280 in reply to 4036.278
Date: 7/27/2009 4:21:38 AM
Overall Posts Rated:
1414
Konečně sem se dostal k tomu odpovědět Rw na tu představu o bránění v zóně, i když tady asi budou i větší experti s bohatějšíma zkušenostima z baskýtku na soutěžní úrovni (Nuno, Macros) ... :)

V zásadě máš představu správnou, při bránění v zóně mají jednotliví hráči vymezenej prostor, za kterej jsou odpovědný (tzn. nesmí odtud nikdo vystřelit bez obrany). Jak jednotlivý zóny brání nebudu rozepisovat, ale napíšu, kde se rozchází realita výrazně s BB.

1. BB předpokládá, že tým prostě umí bránit v jakýkoli zóně. Realita je o dost jiná - naučit se správně bránit v zóně je těžký (tady bych si představoval něco jako "trénink formace", stejně jako v HT, to má smysl). Ve finále je ale správná obrana v zóně většinou účinější než M2M a může to vést k tomu, že tým s horšíma individualitama bez problémů přehraje individuálně lepší tým, kterej se ale nedokáže se zónovou obranou vypořádat. Šance, že horší tým přehraje lepší při obraně M2M je daleko nižší.

2. BB předpokládá, že vždycky někdo brání. Pikulovina na en-tou. Asi největší nesmysl v enginu BB. Zvlášť při M2M se v reálu často zdvojuje (nebo dokonce ztrojuje), takže pak je prostor pro přihrávku na ÚPLNĚ VOLNÝHO hráče. Nemám ahnung, kolik % střel by takhle mohlo bejt zakončenejch, ale klidně bych tipnul něco kolem 20 %.

3. Souvisí s bodem 2 a týká se zisků (steal) a následnýho rychlýho protiútoku (fast break). Pokud mám rychlej protiútok po zisku míče v obraně (zvlášť na trojce od rozehrávačů), tak je většinou rychlej protiútok zakončenej BEZ OBRANY (tipuju tak 80 % rychlých protiútoků), protože idea rychlýho protiútoku je v PŘEČÍSLENÍ obrany. Na BB tohle vůbec neexistuje (což mimochodem vede skoro bych řek k nesmyslnosti taktiky FCP, která je na tom založená).

Ještě reakce na LA-docenda: přebrání nepo nepřebrání obrany při útoku "pick and roll" se týká, pokud se nepletu, výhradně obrany M2M ... :)

From: LA-Macros

This Post:
00
4036.281 in reply to 4036.280
Date: 7/27/2009 5:53:11 AM
Overall Posts Rated:
913913
No ja moc vic zkusenosti nemam, i kdyz jsem neco hral (ale opravdu dobreho coache jsem mel jen rok);) Zkusim si na to sednout a neco sepsat, jakmile budu mit trochu casu. Ted ho neni bohuzel nazbyt a zabere to vic, nez tento neplodny prispevek. Jinak uhlik rozhodne vystihl dobre postrehy, z kterych se da vychazet. Jako hlavni problem pro me, je rozdilnost pravidel v NBA a FIBA....jde hlavne o obrane tri sekundy, ktere vice mene v NBA brani zonu vubec hrat - a k tomu velikost hriste, kde to proste v zone nejde ubehat. Proto to NBA skoro nehraje a FIBA to na kazdem turnaji na ne zkousi a ne jednou byla uspesna. Vkastne nevim, jestli BB vubec ma obrane nebo utocne tri vteriny (myslim, ze jsem to v zapasech nezaznamenal, ale moc je ted nesleduju) - mit by je asi mel, pokud chce kopirovat pravidla NBA. Proti zonam je dulezity rychly presun mice (kvalitni rychla prihravka) u vsech hracu vcetne PF, ktery se proti zone 3-2 pohybuje na postu (vrchni roh sestkoveho uzemi). V obrane je to zase o fyzicce (u 2-3 jsou dva vrchni nabehani jak cert) a komunikaci (ale tuto vlasnost hraci nemaji, takze nic - podoba se to uhlikovu treninku formace). A urcite se u zony muze stat, ze PF nebo C brani strelu za 3. Nastava to v situaci, kdy jedno kridlo prebiha po zadni lajne a snazi se precislit jednu stranu hriste, nekdy to kridla pri spatne komunikaci nebo rychlem chodu balonu nestihnout dorotovat a proste vysoky tam musi vybehnout pomoct. I kdyz to obrana neni idealni.

Nakonec jsem se vcelku i rozepsal, nekdy si na to sednu vic...bude zajimave zase zavzpominat. Myslim, ze nejvic muze pridat Nuno, i kdyz s Miladou se moc veci nenaucil;)

From: Nuno

This Post:
00
4036.282 in reply to 4036.281
Date: 7/27/2009 5:59:16 AM
Overall Posts Rated:
22
hej o M mi nemluv :-)

co se tyce zon zkuste procist toto http://www.coachesclipboard.net/ZoneDefense.html

je to v podstate o tom co psal Macros, tez otazka co da souper za taktiku,

pro rwystyrka: jestli sem dobre pochopil tak souper na tebe hral look inside ty 3 - 2 a tve PG branilo 7 streleckym pokusum soupere pod kosem???

From: rwystyrk

To: Nuno
This Post:
00
4036.283 in reply to 4036.282
Date: 7/27/2009 6:55:43 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
13171317
Second Team:
Jirkov
Jo, pochopil ti to správně s tím PG. Uvidíme, jak to bude fungovat dále, stežejní mi přijde, že se mu relativně dost tlačilo do zakončení pod košem SF a jeho pokusy bránilo hlavně moje PF a C.

From: Nuno

This Post:
00
4036.284 in reply to 4036.283
Date: 7/27/2009 8:23:48 AM
Overall Posts Rated:
22
coz by tak melo pri 3 - 2 byt aby to pod kosem mlatilo PF a C, ale ze se pod kosem v obrane dostale na braneni strel 7 krat PG, uff to me hlava nebere, ten ma byt na spici, max branit posta (uzemi kolem cary trestneho hodu), ale treba to byl nejaky random

From: rwystyrk

To: Nuno
This Post:
00
4036.285 in reply to 4036.284
Date: 7/27/2009 8:40:01 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
13171317
Second Team:
Jirkov
Taky si myslím, že kromě toho PG to fungovalo tak, jak jsem čekal. Jen mám z těchto změn trochu obavu, protože zatím to na mne dělá dojem, že je to krok pryč od univerzálnosti hráčů, což povede k větším nárokům na platy. I když samozřejmě i tak můžeme dále preferovat Push the Ball a Man to Man, což by nemělo mít až takový dopad na to, jaké budeme používat hráče. I když v tom útoku to bude taky ovlivněno tím, co bude hrávat soupeř. Proti Man to Man může nadále výhodné mít JS 10, JR 7 na PF, ale proti 3-2 Zone s pořádnýma OD na PG, SG, SF budou tyto vlastnosti PF o hodně méně prospěšné.
Na druhou stranu nám zvedli TV contract z 35 000 na 102 492 týdně. Uvidíme, jaký vliv budou mít další ekonomické změny na začátku další sezony.

A ještě jsem zapomněl zmínit nárůst ztrát, ale zatím jsem úplně nerozluštil, jak velký podíl na tom má passing a jak velký handling, ale vypadá to, i u podkošáků začnou být tyto vlastnosti nutností, doposud jsem je považoval pouze za výhodu.

Last edited by rwystyrk at 7/27/2009 9:00:13 AM

This Post:
00
4036.286 in reply to 4036.285
Date: 7/27/2009 9:51:04 AM
Overall Posts Rated:
154154
Ještě Driving (útočné fauly).

This Post:
00
4036.287 in reply to 4036.286
Date: 7/29/2009 4:24:50 AM
BC Hostivař
První liga
Overall Posts Rated:
13171317
Second Team:
Jirkov
Tak i když naše konference prohrála all-star game, tak za 8 kol zápasů mezi konferencemi jsme zaznamenali 38 výher a druhá konference 26. Tohle už je taky tradiční obrázek.

Advertisement