BuzzerBeater Forums

BB Poland > U21 - Wątek debaty

U21 - Wątek debaty (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
44370.25 in reply to 44370.24
Date: 8/13/2008 8:14:40 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Ok. wszystko jasne ;)

From: Ksiuu

This Post:
00
44370.26 in reply to 44370.18
Date: 8/13/2008 9:52:53 AM
Overall Posts Rated:
99
o ten tu to chyba jakiś poważny kandydat ;]

ps.głosujcie na niego, na razie nie ma sensu głosować na kogoś innego!

@jakiś GM: zaraz, zaraz, mogę coś takiego powiedzieć, czy nie?

:))))

Last edited by Ksiuu at 8/13/2008 9:54:00 AM

From: t_mac
This Post:
00
44370.27 in reply to 44370.26
Date: 8/13/2008 6:38:34 PM
Overall Posts Rated:
77
Głosujcie na Hatcheta :-) Do tej pory przegrałem tylko z nim i a_saidem :-) A to chyba niezła rekomendacja :-)))))

From: al_said
This Post:
00
44370.28 in reply to 44370.27
Date: 8/14/2008 2:42:51 AM
Overall Posts Rated:
88
W tych swoich zachwytach nad hatchetem zapominacie o tym, że jeżeli zostanie selekcjonerem U21 to nie będzie mógł startować w wyborach na selekcjonera seniorów w przyszłym sezonie:).

Poza tym generalnie co do wyborów to jestem zniesmaczony:), mamy już 12 kandydatów a tylko 4 zaprezentowało się szerszemu gronu i o ile mogę przeżyć, że znany z gry w PP Wang tego nie uczynił to nie wiem czemu reszta milczy. To tyle w temacie wyborów mam nadzieję, że przy okazji drugiej rundy rozpocznie się jakaś burzliwa dyskusja na temat wizji kadry juniorów. Choć może nie koniecznie chodzi mi o coś tak mglistego jak w przemówieniu giancla/Pagianini bo jeżeli ktoś chce samemu na partyzanta szukać graczy poza systemem, to ja jako przedstawiciel tego systemu mówię: NIE POZWALAM. Nie po to mamy bazy i skautów żeby teraz nie wykorzystać ich pracy.

To tyle z rana moich refleksji.

This Post:
00
44370.29 in reply to 44370.28
Date: 8/14/2008 2:47:06 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
no ja też jestem troszkę zawiedziony, póki co to dyskusji nie ma żadnej

This Post:
00
44370.30 in reply to 44370.28
Date: 8/14/2008 6:07:03 AM
Overall Posts Rated:
112112
Podzielam zniesmaczenie. :/ Aż nawet zaczyna mi brakować wiadomo kogo ;)

Najgorszym efektem tego naszego całego marudzenia jest jednak to, że prawdopodobnie będzie coraz więcej "kwiatków" wśród kandydatów, którzy wstali z łóżka, spojrzeli w lustro i niby poczuli powołanie...Już conajmniej jednemu (;)) nie chciało się przeczytać reguł wyborów i nam to unaocznił :/

A w tych ok. 50 obserwowanych grajków to nie uwierzę...No chyba, że zarknę w "Wyniki draftu" swojej ligi, gdzie mam 48nazwisk "z czego z pewnością po rozmowach z właścicielami klubów dało by się wyselekcjonować tą szczęśliwą kadrę" ;)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 8/14/2008 6:07:50 AM

Message deleted
From: Khazaad

This Post:
00
44370.32 in reply to 44370.28
Date: 8/14/2008 6:42:30 AM
Overall Posts Rated:
146146
W tych swoich zachwytach nad hatchetem zapominacie o tym, że jeżeli zostanie selekcjonerem U21 to nie będzie mógł startować w wyborach na selekcjonera seniorów w przyszłym sezonie:).

A to już jego wybór :)
Z drugiej strony - właśnie dlatego ja nie kandyduję :D (to żeby ew. trochę Was rozbawić w temacie wyborów)
Poza tym generalnie co do wyborów to jestem zniesmaczony:), mamy już 12 kandydatów a tylko 4 zaprezentowało się szerszemu gronu i o ile mogę przeżyć, że znany z gry w PP Wang tego nie uczynił to nie wiem czemu reszta milczy.

Chyba nawet 14. Co do Wanga, to myślę, że powinien się odezwać jeżeli poważnie myśli o stołku selekcjonera.
To tyle w temacie wyborów mam nadzieję, że przy okazji drugiej rundy rozpocznie się jakaś burzliwa dyskusja na temat wizji kadry juniorów.

Obawiam się, że nie przy tych wyborach.
---------------------------
A teraz trochę od siebie. Wg mnie w chwili obecnej tak na prawdę możemy mówić o 2, może 3 kandydatach. Jakie ja stawiam wymagania dla osoby, która zajmie się kadrą:
- Musi mieć doświadczenie w BB, najlepiej, gdyby był tu od początku.
- Musi mieć pojęcie o kadrze, zawodnikach, rozgrywkach itp.
- Musi być świetnym taktykiem. Składy juniorskie są często bardzo wyrównane, często dyspozycja zawodników, odpowiedni ich dobór i taktyka, taktyka, taktyka wygrywa mecze.
- Dobrze, gdyby miał na koncie jakieś sukcesy związane z ligą, PP czy B3.
- Musi być w stanie dogadać się z selekcjonerem seniorów - inaczej się nie da.
- Dobrze, gdyby miał to "coś", co sprawi, że ludzie będą interesować się kadrą, będą chwieli pomagać, wspierać i doradzać. Krótko mówiąc - odpowiedni public relation.
- W kadrze juniorów nie trzeba stawiać sobie długofalowych wyzwań, bo gracze szybko się starzeją. Ale trzeba mieć na uwadze kadrę seniorów, która mimo wszystko powinna być priorytetem.
- Jak nie będzie współpracował z BBinfo, to mu uszy pourywamy :D
- ... jak coś sobie przypomnę.

Sporo tego? No cóż, to tylko ogólne przemyślenia. Jedne są ważniejsze, inne nieco mniej.
Co do wizji kadry - pewnie w znacznej większości oprze się ona o kadrę seniorów, więc większość zawodników jest znana. Doświadczenie graczom nie nabija się tak sympatycznie jak w HT, więc właściwie nie trzeba wciskać do kadry 18-19 latków, żeby nabijali expa z myślą o późniejszej grze w kadrze (chyba, że się mylę).
Biorąc pod uwagę, że kadra seniorów ma już właściwie urlop, a juniorzy mają szansę powalczyć w ME, trzeba skupić się na nich (nie ryzykując np. kontuzji w meczach kadry seniorskiej).
Jedyna kwestia do rozpatrzenia wg mnie (i pytanie jak to widzą kandydaci), to sytuacja na koniec 6 sezonu. Jeżeli uda się awansować do MŚ, to co wtedy. Jak pogodzić 2 turnieje i móc w nich powalczyć? Myślę, że to będzie największy problem naszych selekcjonerów - jak rozwijać zespół, aby nawet po kilku przesunięciach kadrowych na początku 7 sezonu mieć dwie silne ekipy.

Ufff, ale się rozpisałem.
Może teraz trochę podyskutujecie na temat moich wypocin - tak, tak - mówię głównie do Was, Kandydatów :D

This Post:
00
44370.33 in reply to 44370.32
Date: 8/14/2008 7:02:42 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
dobrze mówisz :)
Niestety na dwie równorzędne ekipy to stać Włochów, Hiszpanów i może jeszcze kogoś. Jeżeli awansujemy do MŚ U-21 to niestety będzie trzeba wybrać. Ja zawsze uważałem że kadra młodzieżowców jest dla seniorów, a nie odwrotnie, więc zawsze będę za tym żeby w meczach o coś grali w kadrze seniorów najlepsi.

This Post:
00
44370.34 in reply to 44370.33
Date: 8/14/2008 7:10:06 AM
Overall Posts Rated:
146146
Ja też. Pytanie tylko jest takie - czy już w przyszłym sezonie będzie to miało sens. Bo niestety wciąż jest całkiem spora różnica pomiędzy krajami, które grają tu od początku a nami. Z czasem się ona zatrze, ale prawdopodobnie nie wcześniej niż za kilka sezonów (kiedy to ich gracze wyraźnie zwolnią trening, a nasi będą w stanie ich dogonić).

Pewnie, że mając wielu użytkowników mają też dużo większy wybór, ale mimo wszystko te dysproporcje mogą się wyraźnie zatrzeć (w końcu w kadrze gra tylko kilkunastu graczy).

Pytanie więc jest takie, czy faktycznie warto poświęcać kadrę juniorów, która być może będzie miała szansę na walkę o trofea w MŚ dla rozgrywek ME seniorów. Pewnie, może się okazać, że to pytanie jest bez sensu bo nie awansujemy do MŚ (choć to by było przykre) lub też awansujemy w stylu, który nie będzie dawał nam żadnych szans na walkę o cokolwiek.
Co jednak, kiedy będzie trzeba wybierać? Czego będzie chciała społeczność? Jak do tego podejdą selekcjonerzy? Myślę, że dobrze byłoby wysłuchać paru opinii.

From: al_said

This Post:
00
44370.35 in reply to 44370.32
Date: 8/14/2008 7:22:30 AM
Overall Posts Rated:
88
Poza tym generalnie co do wyborów to jestem zniesmaczony:), mamy już 12 kandydatów a tylko 4 zaprezentowało się szerszemu gronu i o ile mogę przeżyć, że znany z gry w PP Wang tego nie uczynił to nie wiem czemu reszta milczy.

Chyba nawet 14. Co do Wanga, to myślę, że powinien się odezwać jeżeli poważnie myśli o stołku selekcjonera.

Ja nie wiem czy wy ich usuwacie z listy czy sami rezygnują ale kandydaci tak często się zmieniają, że już samo obserwowanie tej listy wystarczy za 2 debaty:). Co do Wanga to zgadzam się, że powinien się odezwać i nie wiem czemu tego nie zrobił no ale cóż.
A teraz trochę od siebie.(...)
Ufff, ale się rozpisałem*.

O tu widzę, że jestem idealnym kandydatem a, że przez bug BBków nawet mogę się zgłosić, to ...:). Generalnie nie wiem czemu nie startuje żaden zdobywca Pucharu czy Mistrz Polski, poza tym co do kadry juniorów i ogólnej wizji, czy też braku potrzeb na takową, to jest kilka aspektów które trzeba doprecyzować.

Jeżeli uznamy tak jak napisałeś, że U21 jest zapleczem, przedsionkiem do wielkiej kariery w reprezentacji to faktycznie nowy trener w temacie zaplecza ma niewiele do zrobienia ponad to co już zostało zrobione. Z drugiej jednak strony U21 może być szansą dla graczy bez potencjału (bez tzn. z niższym niż allstar) którzy mają niewielkie by nie napisać żadne szanse na kadrę seniorów, ale dla potrzeb U21 ich rozwój, zwłaszcza po tym jak draft coraz gorzej wypada jakościowo, jest ciekawą opcją. Sam ostatnio przeglądając graczy z draftu natknąłem się na kilku z pensją powyżej 6k, do której żaden z obserwowanych przez nas graczy pod kątem kadry seniorów "nie dobił".

Kwestia ewentualnych MŚ U21 jest większym problemem dla kadry juniorów niż dla seniorów, oczywiście jak widać po moich powołaniach biorę do kadry 20-latków właśnie z myślą o ewentualnych meczach o stawkę w przyszłym sezonie, ale tak naprawdę siły U21 w tym sezonie i U21 w przyszłym nie da się porównać. No ale co zrobić skoro BBcy nie uznają za rozsądne dać większego expa w kadrach. Na linii seniorzy-juniorzy praktycznie jedynym zgrzytem będzie pozycja PG.

Żaden gracz poza Gałązką jeżeli znajdzie się w orbicie zainteresowań selekcjonera U21 nie dostanie powołania do kadry seniorów, nie tylko ze względu na kontuzje (choć kontuzje dłuższe niż meczowe są rzadkością w meczach kadry) ale przede wszystkim ze względu na entuzjazm kadry seniorów, skoro kadrowo będziemy mocno osłabieni to nie ma sensu jeszcze dodatkowo się pogrążać.

*dokładnie aż musiałem wyciąć większość:)

Advertisement