W tych swoich zachwytach nad hatchetem zapominacie o tym, że jeżeli zostanie selekcjonerem U21 to nie będzie mógł startować w wyborach na selekcjonera seniorów w przyszłym sezonie:).
A to już jego wybór :)
Z drugiej strony - właśnie dlatego ja nie kandyduję :D (to żeby ew. trochę Was rozbawić w temacie wyborów)
Poza tym generalnie co do wyborów to jestem zniesmaczony:), mamy już 12 kandydatów a tylko 4 zaprezentowało się szerszemu gronu i o ile mogę przeżyć, że znany z gry w PP Wang tego nie uczynił to nie wiem czemu reszta milczy.
Chyba nawet 14. Co do Wanga, to myślę, że powinien się odezwać jeżeli poważnie myśli o stołku selekcjonera.
To tyle w temacie wyborów mam nadzieję, że przy okazji drugiej rundy rozpocznie się jakaś burzliwa dyskusja na temat wizji kadry juniorów.
Obawiam się, że nie przy tych wyborach.
---------------------------
A teraz trochę od siebie. Wg mnie w chwili obecnej tak na prawdę możemy mówić o 2, może 3 kandydatach. Jakie ja stawiam wymagania dla osoby, która zajmie się kadrą:
- Musi mieć doświadczenie w BB, najlepiej, gdyby był tu od początku.
- Musi mieć pojęcie o kadrze, zawodnikach, rozgrywkach itp.
- Musi być świetnym taktykiem. Składy juniorskie są często bardzo wyrównane, często dyspozycja zawodników, odpowiedni ich dobór i taktyka, taktyka, taktyka wygrywa mecze.
- Dobrze, gdyby miał na koncie jakieś sukcesy związane z ligą, PP czy B3.
- Musi być w stanie dogadać się z selekcjonerem seniorów - inaczej się nie da.
- Dobrze, gdyby miał to "coś", co sprawi, że ludzie będą interesować się kadrą, będą chwieli pomagać, wspierać i doradzać. Krótko mówiąc - odpowiedni public relation.
- W kadrze juniorów nie trzeba stawiać sobie długofalowych wyzwań, bo gracze szybko się starzeją. Ale trzeba mieć na uwadze kadrę seniorów, która mimo wszystko powinna być priorytetem.
- Jak nie będzie współpracował z BBinfo, to mu uszy pourywamy :D
- ... jak coś sobie przypomnę.
Sporo tego? No cóż, to tylko ogólne przemyślenia. Jedne są ważniejsze, inne nieco mniej.
Co do wizji kadry - pewnie w znacznej większości oprze się ona o kadrę seniorów, więc większość zawodników jest znana. Doświadczenie graczom nie nabija się tak sympatycznie jak w HT, więc właściwie nie trzeba wciskać do kadry 18-19 latków, żeby nabijali expa z myślą o późniejszej grze w kadrze (chyba, że się mylę).
Biorąc pod uwagę, że kadra seniorów ma już właściwie urlop, a juniorzy mają szansę powalczyć w ME, trzeba skupić się na nich (nie ryzykując np. kontuzji w meczach kadry seniorskiej).
Jedyna kwestia do rozpatrzenia wg mnie (i pytanie jak to widzą kandydaci), to sytuacja na koniec 6 sezonu. Jeżeli uda się awansować do MŚ, to co wtedy. Jak pogodzić 2 turnieje i móc w nich powalczyć? Myślę, że to będzie największy problem naszych selekcjonerów - jak rozwijać zespół, aby nawet po kilku przesunięciach kadrowych na początku 7 sezonu mieć dwie silne ekipy.
Ufff, ale się rozpisałem.
Może teraz trochę podyskutujecie na temat moich wypocin - tak, tak - mówię głównie do Was, Kandydatów :D