Dzięki za wyjaśnienie, powoli mi się rozjaśnia :) i teraz przejdę do meritum mojego problemu.
Problem dotyczy w miarę równomiernego rozłożenia czasu gry na wszystkich zawodników w cyklu tygodniowym (3 mecze, kadra 12-15 zawodników).
Załóżmy, że mam wyrównany skład i zawodnicy pierwszej piątki mają wysoką kondycję. Wtedy praktycznie zagrają prawie całe 48 min w meczu, jeżeli trener nie postanowi dokonać zmiany taktycznej lub nie spadną za faule.
W drugim meczu w tygodniu mogę "odwrócić" ustawienie składu dając pierwszą piątkę z pierwszego meczu jako rezerwę a rezerwę jako pierwszą piątkę i w ten sposób mniej więcej wyrównać czas gry dla wszystkich zawodników.
Problem pojawia się w trzecim meczu podczas cyklu tygodniowego. Chcę uniknąć sytuacji, kiedy jeden z graczy na pozycji zaliczy ponad 90 min gry a drugi nie przekroczy np. 60 min.
Pytanko 1
Czy korzystając z opcji zmian i problem faul można w jakiś sposób narzucić trenerowi bardziej intensywną rotację składem w meczu ?
Pytanko 2
Czy taktyki ofensywne mają z założenia zwiększoną rotację składem, np. stosując Base Offense rotacja będzie większa czy mniejsza od pozostałych taktyk ?
Pytanko 3
Czy dobrze kombinuję, że grając pressingiem w obronie wymuszę większą rotację składu niż grając pozostałymi taktykami w obronie ?
Dotąd nie miałem z tym problemu mając „na testach” 29 zawodników. Zawsze znalazł się skład, któremu brakowało minut gry, ale teraz kończę selekcję i koryguję kadrę do 12-15 zawodników.