BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > PLK sezon 14

PLK sezon 14

Set priority
Show messages by
This Post:
00
158995.223 in reply to 158995.221
Date: 11/7/2010 2:13:23 PM
Overall Posts Rated:
202202
to proste... sprawdź za ile są sprzedawani tacy zawodnicy (tj. pensja ok 450k) i zobaczysz że nie ma popytu na takich prawie w ogóle... rawo kupił go za tyle ile jest wart, no może nawet nieco taniej, w tej chwili jest to około 2 baniek... sprzedał po 3 tygodniach bodajże za 3,5mln jakiemuś łosiowi, który farmę szykuje... czy w tym czasie ceny na rynku podskoczyły o 75%? chyba nie, a wręcz widzę dalsze spadki...

generalnie jeśli uważacie że to nie problem to ostrzegam, że grubo się mylicie, bo właśnie w tę stronę poszedł np. hattrick... gra została całkowicie rozchrzaniona, bo można bez żadnego trudu kupić pełną ekipę mutantów na kluczowe mecze (a grosze), wygrać sobie w ten sposób np. PP i potem spokojnie zbankrutować, lub siedzieć sobie dalej w VI lidze gromadząc kasę na kolejny taki manewr... u nas w lidze już się takie numery zaczynają niestety

@Czesław: nie możesz określać ceny rynkowej grajka jednym zakupem, bo wtedy żaden transfer nie byłby zawyżony, sprzedam swojego Radzieja za milion i twierdzę że skoro ktoś tyle dał to jest to cena rynkowa, widzisz absurd?

This Post:
00
158995.225 in reply to 158995.224
Date: 11/7/2010 2:25:21 PM
Overall Posts Rated:
202202
bardzo możliwe
owszem ceny takich grajków są trudne do określenia, ale to nie znaczy że można sobie robić jaja w postaci pozyskiwania kasy z farmerskich klubików... kupno za 1,5mln po licytacji nie określa według was ceny rynkowej? trudno znaleźć lepsze porównanie niż transfer tego samego grajka w tych samych warunkach rynkowych, a przebitkę mamy tu z 1,5mln na 3,5mln... całkiem niezły zarobek, nawet w czasach masowych fri agentów tyle się nie dało zrobić

edit: ma tu też znaczenie ze czasy się zmieniły, już sie nie kupuje grajków po 6 baniek, teraz za te 2 różnicy można mieć wypasionego centra, dlatego to co było pisane że 3,5mln to taka sobie mała przebitka to w rzeczywistości ogromna różnica, w PLK dla wielu klubów to dwa sezony zarobków tygodniowych, w niższych ligach pewnie jeszcze dłużej

Last edited by korsarz at 11/7/2010 2:39:50 PM

This Post:
11
158995.226 in reply to 158995.223
Date: 11/7/2010 2:39:46 PM
Baltic Strong
II.4
Overall Posts Rated:
17181718
to proste... sprawdź za ile są sprzedawani tacy zawodnicy (tj. pensja ok 450k) i zobaczysz że nie ma popytu na takich prawie w ogóle... rawo kupił go za tyle ile jest wart, no może nawet nieco taniej, w tej chwili jest to około 2 baniek... sprzedał po 3 tygodniach bodajże za 3,5mln jakiemuś łosiowi, który farmę szykuje... czy w tym czasie ceny na rynku podskoczyły o 75%? chyba nie, a wręcz widzę dalsze spadki...

Nie mogę sprawdzić za ile schodzą zawodnicy z pensją ok 450 tys, bo takich zawodników w BB na pozycjach obwodowych po prostu nie ma Ten Litwin to póki co jedyny taki gracz w BB Nie możesz porównywać cen do transferów np C z pensją 450 tys bo to ma się nijak do tego Litwina.
To że Rawo kupił go za 1,6 to znaczyło, że nie było na niego chętnych a teraz był i to za wyższą cenę. Nie można określać ceny "rynkowej" na podstawie jednego transferu ( tego za 1,6 bańki ). Jeśli byłoby takich zawodników wielu to można by jakoś oszacować ten poziom ale w tym przypadku sorki ale opieracie się na własnym "widzi mi się".
GMowie tak nie mogą działać dlatego jestem pewien, że nie zajmą się tym transferem.

Zresztą sam sprzedawałem ostatnio Grado i w jednym tygodniu nie poszedł za 1,3 bańki a w drugim poszedł za ponad 1,6... Czy to oznacza, że ceny w ciągu niespełna tygodnia wzrosły o 30%? Nie - po prostu znalazł się ktoś, kto chciał w danym czasie tego zawodnika.

Nie sądzę też by Grek kupił tego Litwina by być jego farmą... To raczej jakiś nieokrzesany manager, który się podpalił jak zobaczył takiego grajka za tak niską kasę i nie zdając sobie sprawy z konsekwencji bidnął go....

generalnie jeśli uważacie że to nie problem to ostrzegam, że grubo się mylicie, bo właśnie w tę stronę poszedł np. hattrick... gra została całkowicie rozchrzaniona, bo można bez żadnego trudu kupić pełną ekipę mutantów na kluczowe mecze (a grosze), wygrać sobie w ten sposób np. PP i potem spokojnie zbankrutować, lub siedzieć sobie dalej w VI lidze gromadząc kasę na kolejny taki manewr... u nas w lidze już się takie numery zaczynają niestety

Nie znam się na Hattricku ;) Jednak nie wydaje mi się możliwe, by ktoś chciał ( było go stać ) na zbudowanie całej ekipy mutantów tylko po to by wygrać PP. Ekipa samych mutantów tygodniowo kosztowałaby z 1,5-1,8 bańki tygodniowo...co ma się nijak do kasy wygranej w PP...więc ja nie widzę tu żadnego zagrożenia. Zresztą kogo by bawiło zdobywanie PP i zbankrutowanie? Dla mnie to trochę science fiction

No a jak się dzieje w PLK to tez jeszcze do końca nie wiem, bo zbyt krótko tu jestem a wcześniej raczej nie śledziłem tej ligi by nie popadać w kompleksy ;) Ale przecież starzy i nowi gracze w PLK chcą wygrywać jak najwięcej meczów. Każdy wybiera też swoją drogę ( jeden ma obwodowych z niskimi pensjami i wysoką OD, drugi ma wszystko, trzeci handlując zawodnikami ma pomysł na tą grę ). Ja jestem zboczony na punkcie swojego Węgra i już ;)

This Post:
00
158995.227 in reply to 158995.226
Date: 11/7/2010 2:43:15 PM
Overall Posts Rated:
202202
dziś spotkałem się z managerem BB którego stać i mógłby zrobić taki manewr... i wks by też mu nie podskoczył... w HT takie przypadki były co sezon, zawsze się ktoś taki znalazł co mu już nie zależało... do tego prowadzi wolna amerykanka z mutantami, utrzymywanie ich w farmach i przywracanie na rynek jako fri agentów...

Bocz jest akurat wart dużo wiecej, bo jego pensja jest bardzo dobra w relacji do tego co gra...

a teraz wyobraź sobie że Grado schodzi za 3 tygodnie za 3,5 bańki, to będzie normalne ?

Last edited by korsarz at 11/7/2010 2:43:44 PM

From: Jax

This Post:
00
158995.228 in reply to 158995.220
Date: 11/7/2010 2:45:21 PM
Overall Posts Rated:
773773
gdzie ty tam masz transfer za 5 mln ? ja tam widzę zakup jakiegoś gościa SG za 3,897 mln z pensją 360 tysi . Za 5,1 mln jest sprzedany zawodnik z pozycji SF-a .

To sa jego transfery

http://www.buzzerbeater.com/team/49466/transferhistory.as...

akurat przykład tego Prezesa nie jest najlepszy przecież wystarczy sobie dokładnie przejrzeć transfery i widać jak na dłoni że wałki są i to spore np transfer z 26 sierpnia 2010 SG z pensją 75 tysi za 8 mln ;-)) Wartośc rynkowa ? ;-)))

Last edited by Jax at 11/7/2010 2:51:01 PM

This Post:
00
158995.230 in reply to 158995.229
Date: 11/7/2010 2:56:18 PM
Overall Posts Rated:
202202
no i dokładnie o tej bańce mówię żeby ją obciąć ;P

This Post:
11
158995.231 in reply to 158995.227
Date: 11/7/2010 2:59:16 PM
Baltic Strong
II.4
Overall Posts Rated:
17181718
a teraz wyobraź sobie że Grado schodzi za 3 tygodnie za 3,5 bańki, to będzie normalne ?

Nie to nie będzie normalne ale gdyby zszedł za 2 bańki to bym się nie zdziwił. A co by było jakby zszedł za 900 tys? Czy to by znaczyło, że ja dostałem za niego za dużo ( 1,6 bańki )?
Moim zdaniem w przypadku takim jak Grado widełki wahają się od 1 nawet do 2 baniek. Ale takich graczy jest w BB całkiem sporo. Natomiast takich jak Litwin nie ma poza nim. Tylko dlatego ciągle powtarzam, że nie możesz/ecie wyciągać wniosków o cenie rynkowej takiego zawodnika na podstawie tylko jednego transferu. Tylko i aż tyle...

dziś spotkałem się z managerem BB którego stać i mógłby zrobić taki manewr... i wks by też mu nie podskoczył...

Szczerze mówiąc nie wierzę by ktoś chciał coś takiego zrobić i po zdobyciu PP skończyć grę. No chyba, że komuś nie zależy ale to dla mnie wtedy żaden manager.
Ja nie dopatruję się spiskowej teorii dziejów na każdym kroku i wieżę, że jednak większość ludzi jest rozsądna ;)

From: Jax

This Post:
00
158995.232 in reply to 158995.230
Date: 11/7/2010 3:03:47 PM
Overall Posts Rated:
773773
hatcheta spotkałeś ? aż tak się obłowił w tej 3 lidze ? :-)))

From: korsarz

To: Jax
This Post:
00
158995.233 in reply to 158995.232
Date: 11/7/2010 3:06:51 PM
Overall Posts Rated:
202202
wystarczyło że sprzedawał grajków przed spadkami, teraz go stać na wszystko
a szalony to on akurat jest dostatecznie żeby taki manewr zrobić, wystarczy że mu się zachce

Advertisement