BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Pytania vol.3

Pytania vol.3 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
115487.222 in reply to 115487.221
Date: 11/22/2009 4:21:29 PM
Baltic Strong
II.4
Overall Posts Rated:
17181718
Panowie proponuję całkowicie zignorować posty pisane przez oskar4. To jest dzieciak który niedawno skończył 10 lat i udaje kozaka. Nie ma sensu się tu irytować pisząc do niego. A więc pomińmy go wszyscy milczeniem i może to go z czasem czegoś nauczy.

This Post:
00
115487.223 in reply to 115487.222
Date: 11/22/2009 4:55:39 PM
Overall Posts Rated:
7272
10 wiosen - czułem to...i popieram w 100% u mnie ma ignora - teraz czas na resztę...
A propo, kurcze zapomniałem wysłać ci maila ze skilami mojego przyszłego kadrowicza, ale zrobię to niebawem,
jak mu jeszcze jeden wskoczy na legendarny, aby miał choć szczyptę szansy na zainteresowanie...
Pozdrawiam... :)))))))))

From: pawbrat
This Post:
00
115487.224 in reply to 115487.223
Date: 11/23/2009 9:19:12 AM
Overall Posts Rated:
44
Witam ponownie.

Przegryzłem się przez działy pomocy i forum, ale pozostał mi jeszcze jeden zgryz do rozwiązania. Chodzi o sposób przeprowadzania zmian w trakcie meczu i związane z tym opcje w panelu ustawiania taktyki meczowej.

Ostatni mecz ligowy grałem z liderem tabeli, wszystko poszło OK, taktyka bezbłędna, skład optymalny na jego możliwości ofensywne i defensywne po dokładnej ich analizie a jednak przegrałem . Pierwsza i druga kwarta wyrównane, w trzeciej złapałem sporą przewagę a w czwartej koszmar. Prowadząc na 4 min do końca 6-8 pkt przegrałem mecz 12 !!! pkt.
Zmiany ustawiłem „wg listy do 4 kwarty” i kłopoty zaczęły się mniej więcej od momentu, w którym komputerowy trener (poziom 4 none) dostał wolną rękę do zmian.

1. Czy w w/w przykładzie, oprócz słabej kondycji moich niektórych graczy, opcja zmian mogła wpłynąć na porażkę ?

2. Jakie czynniki wpływają na dokonanie zmiany przez trenera (poza przypadkami faul i kontuzjami) akurat w tym momencie a nie w innym ?
Czy jest to tylko utrata kondycji, czy jeszcze jakieś inne okoliczności ?

3. Czy dobrze zauważyłem, że silnik gry przewiduje zmiany tylko podczas przerw w grze typu time out, faul, rozpoczęcie kwarty i aut a nie przewiduje zmian wywołanych przez trenera w trakcie posiadania piłki przez jego zespół ?

W zależności od odpowiedzi sprecyzuję kolejne pytania w tej sprawie, nie chcę swoimi przypuszczeniami tworzyć tasiemcowych postów.

From: Kubala

This Post:
00
115487.225 in reply to 115487.224
Date: 11/24/2009 2:49:06 PM
Overall Posts Rated:
00
odpowiem od razu na 3. Identycznie jest w rzeczywistości zmianę można dokonać tylko wtedy kiedy piłka jest "martwa" a więc wszystko jest jak najbardziej realne

From: Khazaad

This Post:
00
115487.226 in reply to 115487.224
Date: 11/25/2009 1:43:58 AM
Overall Posts Rated:
146146
Ale my tu uwielbiamy tasiemcowe posty. Poważnie :)

Co do samego meczu, to mimo wszystko wydaje mi się, że staty rywal miał po meczu lepsze, bo choć trafiłeś z obroną to była ona zbyt słaba by zatrzymać jego atak. A do tego ta ilość fauli...

Ale wracając do pytania o zmiany:
1. Myślę, że masz tak wyrównany skład, że wszystko było efektem kondycji, zmiany nie miały z tym nic wspólnego.

2. Czynniki wpływające na zmianę? Przede wszystkim kondycja, a właściwie fakt, że zawodnik będący na parkiecie z powodu utraty kondycji staje się słabszy niż jego zmiennik. Musi więc odpocząć, aby wróciła mu część sił. Często zmiany zależą od taktyki, która jest określana podczas wzięcia czasu. Powiedzmy, że wygląda to tak - trener bierze czas, decyduje że będzie rzut za 3 i wystawia zawodników, którzy w danym momencie mają największe szanse na trafienie takiego rzutu (jeżeli jest to rezerwowy, to wchodzi do gry). Do tego naturalnie dochodzi ilość fauli, ale pod koniec spotkania nie ma to większego znaczenia, a jak grasz "pozwól im grać", to i w całym meczu się to nie liczy. Czy zmiany w jednej ekipie wpływają na zmiany w drugiej - nie zauważyłem nigdy czegoś takiego.

3. Na ten pkt odpowiedź już dostałeś. To nie piłka ręczna, że zmiany zdarzają się w trakcie gry. W koszykówce gra musi być wstrzymana. Oprócz tych sytuacji, które wymieniłeś dochodzą jeszcze rzuty osobiste. Takie są reguły basketu.

Czekamy na kolejne pytania :)

This Post:
00
115487.227 in reply to 115487.226
Date: 11/25/2009 3:00:53 AM
Overall Posts Rated:
44
Dzięki za wyjaśnienie, powoli mi się rozjaśnia :) i teraz przejdę do meritum mojego problemu.

Problem dotyczy w miarę równomiernego rozłożenia czasu gry na wszystkich zawodników w cyklu tygodniowym (3 mecze, kadra 12-15 zawodników).
Załóżmy, że mam wyrównany skład i zawodnicy pierwszej piątki mają wysoką kondycję. Wtedy praktycznie zagrają prawie całe 48 min w meczu, jeżeli trener nie postanowi dokonać zmiany taktycznej lub nie spadną za faule.
W drugim meczu w tygodniu mogę "odwrócić" ustawienie składu dając pierwszą piątkę z pierwszego meczu jako rezerwę a rezerwę jako pierwszą piątkę i w ten sposób mniej więcej wyrównać czas gry dla wszystkich zawodników.
Problem pojawia się w trzecim meczu podczas cyklu tygodniowego. Chcę uniknąć sytuacji, kiedy jeden z graczy na pozycji zaliczy ponad 90 min gry a drugi nie przekroczy np. 60 min.

Pytanko 1
Czy korzystając z opcji zmian i problem faul można w jakiś sposób narzucić trenerowi bardziej intensywną rotację składem w meczu ?

Pytanko 2
Czy taktyki ofensywne mają z założenia zwiększoną rotację składem, np. stosując Base Offense rotacja będzie większa czy mniejsza od pozostałych taktyk ?

Pytanko 3
Czy dobrze kombinuję, że grając pressingiem w obronie wymuszę większą rotację składu niż grając pozostałymi taktykami w obronie ?

Dotąd nie miałem z tym problemu mając „na testach” 29 zawodników. Zawsze znalazł się skład, któremu brakowało minut gry, ale teraz kończę selekcję i koryguję kadrę do 12-15 zawodników.

This Post:
00
115487.229 in reply to 115487.228
Date: 11/25/2009 4:33:35 AM
Overall Posts Rated:
44
Ad. 1
Jeszcz jak faulują :), ponad 20 fauli na mecz, zwłaszcza dwóch najlepiej rzucających obwodowych mam z takim ADHD.
Ta sprawa jest jasna. Nadal mam wątpliwości dotyczące poleceń dla trenera w opcji zmian.
Czy któraś z dostepnych opcji wymusza zwiększoną rotację z założenia, czy opcje są bez znaczenia dla rotacji ?
Przy okazji, czy są jakieś racjonalne przesłanki do dania wolnej ręki trenerowi w przeprowadzaniu zmian ?

Ad. 2
Też tak myślę. Masz chyba rację.

Ad. 3
Uwaga oczywista. Standardowo dobieram rodzaj obrony pod rywala i swoje możliwości. W sparingach rozważam grę pressingiem w celu więszej rotacji składu.

Dzięki :)

From: Kubala

This Post:
00
115487.231 in reply to 115487.230
Date: 11/26/2009 1:29:01 PM
Overall Posts Rated:
00
Mam pytanie propo entuzjazmu w play-offach czy jak ustawiam mecz o wszystko to entuzjazm nie spada czy jak?

Pozdrawiam

This Post:
00
115487.232 in reply to 115487.231
Date: 11/26/2009 1:53:04 PM
Baltic Strong
II.4
Overall Posts Rated:
17181718
W PO mecz o wszystko "działa" tak jak normal w zasadniczym sezonie, czyli po meczu entuzjazm nie spada.
Natomiast normal w PO "działa" jak TiE w sezonie regularnym, czyli po meczu entuzjazm wzrasta.

Advertisement