BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > Sezon 18

Sezon 18

Set priority
Show messages by
This Post:
00
200181.219 in reply to 200181.218
Date: 1/12/2012 12:51:11 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Generalnie masz rację.
Ale u mnie Opara nie grał ;-) U mnie grali zawsze najlepsi.
Teraz też nie gra ;-) Więc chociażby to też jest wyznacznikiem, że nie były trenowane najważniejsze skille.
Z tym że zauważ, że to się nie wyłamuje z kolejnej mojej opinii, że zawodnicy do kadry powinni trafiać w wieku 27 lat ;-)

A w kadrze było sporo kompromisów. Chociażby JW (a wcześniej Eygi), którzy od siedmiu (czy jakoś tak) sezonów, nie zrobili żadnego skoku (nie licząc FT i ST) ;-) A w kadrze gra ;-)
Były też takie sytuacje, że naciskałem na trening kondycji u 23-latka. No bo mimo że generalnie ja w swojej kadencji to nie byłem zbytnio entuzjastycznie nastawiony na możliwość zrobienia jakiś super wyników, i głównie zależało mi na dobrej robocie na przyszłość i chciałem, żeby zawodnicy byli lepsi na przyszłość, to jednak od czasu do czasu pozwoliłem sobie zamarzyć, żeby byli lepsi na teraz ;-)

No więc w dobrze działającej kadrze zawodnicy powinni do niej trafiać nie wcześniej niż w wieku 27 lat. (A gdyby perfekcyjnie prowadzić skauting, to w wieku 32) ;-) I niewiele wcześniej powinni zacząć trenować kondycję lub osobiste. I byłoby to dla nich lepsze (ostatecznie byliby lepszymi zawodnikami). Ale ponieważ zawodnicy do kadry trafiają szybciej, to trzeba im szybciej zrobić kondycję (kosztem treningu skilli koszykarskich). Tak więc jak widzisz kompromisy są na każdym miejscu ;-)

Kolejny przykład kompromisu - generalnie w zasadzie powinna być zasada, że zawodnik z SS<110 nie ma szans grać w kadrze. A grają. No i niewiele na to poradzisz ;-)

W zasadzie to ja metodą kompromisu złamałem każde swoje, niby sztywne, wymagania odnośnie skilli ;-) Równocześnie potrafili grać ze sobą na boisku grajkowie z SS=91 i ponad 120 (nie pamiętam dokładnie ile pod koniec).

A jeśli chodzi o brak kompromisu, to uważam że w Polsce obecnie dwaj najlepiej rozłożeni zawodnicy, jeśli chodzi o skille, to Wisniewski i Klaczynski - czyli dwa przeciwstawne bieguny. Tylko w ich przypadku można powiedzieć, że w treningu nie było kompromisów, czyste 100% działań w jednym kierunku. Wszyscy pozostali zawodnicy w kadrze są efektem takich lub innych kompromisów ;-)

This Post:
00
200181.221 in reply to 200181.220
Date: 1/12/2012 1:02:32 PM
Overall Posts Rated:
179179

Większość ma alergię na bloki;-) Z resztą sam nie jestem przekonany czy to w blokach tkwi problem. Jak patrzę na TL to zauważam jedną przypadłość. Podkoszowi mają coraz większe OD i ogólnie jest takie przekonanie, że OD u podkoszowego to najlepiej dwucyfrowe (co widać też u nas), a
obwodowi zwykle ID mają koszmarne...S
zczerze mówiąc nie słyszałem o żadnych takich akcjach. Z resztą dla większości podkoszowych zawodników kręcących się wokół kadry na trening bloków już za późno (za starzy, na wyczerpaniu potencjału, za duża pensja itp.) Namówić kogoś za granicą na trening BL ciężko. U podkoszowych ciężko o wyższe bloki ze względu na pensję, ale obwodowym można śmiało trenować.

Nie ma pewności co do bloków, ale dopóki nie spróbujemy nie przekonamy się. Dlatego zapytałem, czy jest chcociaż jeden taki rodzyn i jego szalony Prezes;). Bardziej mam tu na myśli np. obecnych kadrowiczów u21 jeżeli mnie pamięć nie myli to jest tam jakaś legenda...
Co do Obwodowych, to bardzo celne spostrzeżenie. Ludziska rzucili się na OD, a obwodowi ganiają z takim sobie ID. Jak nie bloki to może w tym jest recepta na LI?

This Post:
00
200181.225 in reply to 200181.224
Date: 1/14/2012 7:31:08 AM
AC_Milan
IV.29
Overall Posts Rated:
231231
Z takimi minutami na tydzień to chyba nie takie dziwne ;) Zajmował by tylko miejsce w kadrze, a pewnie i tak by nie grał.

Message deleted
From: B.B.King

This Post:
00
200181.228 in reply to 200181.227
Date: 1/14/2012 10:28:03 AM
Overall Posts Rated:
12061206
W naszej by był podstawowym zawodnikiem ;-)
Z tego co pamiętam, to sumę skilli ponad 125 to on ma od dłuższego czasu. U nas nikt nie ma 127.
A mi się zdarzyło wystawić w meczu kadry zawodnika z sumą 91, tragiczną kondycją, okropnymi FT i przeciętną formą ;-)
Być może tylko selecao powinien mocniej naciskać u tego zawodnika na trochę inny trening i trzymanie minut. No ale to jest właśnie część pańszczyzny do odbębnienia na tym stołku, więc nie ma w tym nic niezwykłego.

Advertisement