Nagyon jó benneteket olvasni, olyan témákat szedtek elő, amikre nem is gondolnék. Ha megengedtek néhány adalékot, elnézést, ha már említettétek volna, kicsit gyorsan kellett átolvasnom.
Charlie: Említetted, hogy James statjai bírói támogatás nélkül rosszabbak lennének. Ezt én elfogadom, azonban ilyen összetett játékost (all-rounder talán a legjobb angol kifejezés rá) nem láttam még az NBA történetében. Nem vagyok James fan meg hater sem, mindössze annyit jegyeznék meg, hogyha létezik faktor, ami őt a legjobbak közé emeli (nem firtatom, hogy milyen listán hányadiknak, legyen egy hall of famer vagy tudomisén) az pont ez, hogy gyakorlatilag négy (vagy akár öt?) poszton is hatékonyan bevethető, mindenhonnan veszélyes a gyűrűre, mindent tud a labdával és persze hozza a statisztikát és az eredményeket is, függetlenül attól, hogy mit tett a Cavaliers időszak alatt vagy mit nem. Nem lehet mindig mindent megnyerni, van és lesz olyan, aki többet nyert nála, de hány olyan nagy sztárt tudnánk említeni, aki bajnoki cím nélkül volt kénytelen visszavonulni, és itt van ezen a bizonyos listán (Malone, Barkley, Stockton, Ewing) csak néhány név így első ránézésre. Ami a statokat illeti, annyi bizonyos, hogy ezzel a felépítéssel nem nagyon látni olyan játékost, aki kioszt ennyi dobott pont mellé 7-8 gólpasszt meccsenként, és meg kell hagyni, hogyha akár a Cavaliersben akár a Heatben a cseppet sem lebecsülendő csapattársak kicsit többet bedobtak volna azokból a helyzetekből, amikor James ordító helyzetben megtalálta őket egy lasztival, akkor azok a statok még jobbak is lehetnének a mostaninál. Egyébként igazad van, akár rosszabbak is lehetnének.
Mindenkinek: Meglehet, hogy James sokkal nagyobb sztár lenne akkor, ha nem nyert volna bajnoki címet, de mondjuk mint ember, sokkal becsülendőbb lehetne (megjegyzem, emberként én sem tartom túl sokra a megnyilvánulásai miatt). De ő már aligha gondolkodik így, és azt senki sem vetheti a szemére, hogy úgy gondolja magáról, hogyha a tudása adott, akkor emellé ő megfelelő eredményeket is akar. Ebből a szempontból én például nem ítélem el a Miami klubváltást, még az sem számít szerintem, hogy ehhez egy baromi jó csapat is kellett, de bármennyire is csapatjáték a kosárlabda, egyéni ambíciók mindig is léteztek és létezni is fognak, és akár tetszik nekünk, akár nem, vannak olyanok, akik nem válogatnak az eszközök közül, hogy ezeket az ambíciókat hogyan valósítsák meg. Szurkolóként az ember pedig megválogathatja,hogy kinek a fanja vagy kinek a hatere. Én elismerem Jamest, de nem drukkolok neki meg a csapatának sem, van másik, akinek drukkolok. Lehet, hogy nem "leszünk" bajnokok sosem, de majd örülök az ereményeknek a saját szinthez viszonyítva (GSW fan az viszont vagyok 1000-rel).
Lépéshiba: Több mint 20 éve nézek NBA-t. Amióta az eszemet tudom, azóta lazább az NBA lépéshiba szempontjából, nincs ebben nagy újdonság. Akkor is úgy volt már, hogy én egy serdülő meccsen nem csinálhattam meg azt a labdával, amit ők, mert nekem tiltották a szabályok, nekik meg nem (vagy ha igen, akkor is szemet hunytak felette, leginkább azokban a szituációkban, amikor nem történt előnyszerzés belőle, mondjuk egy zsákolásnál, amikor a térfélen nincs senki a játékos háta mögött). Csakis kizárólag az évek során tapasztaltakból kifolyólag, és csakis a saját szubjektív véleményemre és saját megfigyelésekre hagyatkozva, ma az NBA-ben a lépéshiba megítélése mindent összevetve szigorúbb, mint mondjuk két évtizede volt. Sokszor meglepődtem az elmúlt szezonban, hogy miket lefújtak, függetlenül attól, hogy Jamesnek mit néznek el vagy mit nem, lehet, hogy vele elnézőbbek, nem tudom.
Bedobnék egy gyors kérdést, szerintetek Allen beleállása a triplákba lépéshibás vagy sem? Egy szavazat az igennek a részemről.