BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > Sezon 26

Sezon 26

Set priority
Show messages by
From: Jax

This Post:
11
252829.207 in reply to 252829.206
Date: 2/7/2014 1:49:00 PM
Overall Posts Rated:
773773
kupił ode mnie jednego grajka i czy to ma od razu oznaczac jakies przestepstwo w BB ? Jak ktoś uznaje ze kupił za drogo czyli ja odniosłem z tego finansową korzyść to niech to zgłasza . Nie widzę przeciwwskazań .

nie każdy widać gra po to żeby wygrywac PLK czy jakies inne BBB . Zarobił kasę tankując to ja sobie wydaje , jego wola. To nikogo nie powinno interesować co on robi z pieniędzmi . Grajka z jakiejs tam ligi powinno interesowac tylko to czy jakis transfer jest przepłacony czy nie i czy ktoś zyskał na tym mocno finansowo . Jezeli tak uznaje to powinien taki transfer zgłaszać do Gm-ów i tyle .

Wytłumacz mi dlaczego nagle wszystkim sie nie spodobało ze Morfeusz dostał 7 bidów ?? Dlaczego ucinają te transfery ?? Skoro twierdzisz że BB-Marin nic w tym nie widzi złego to powinni te transfery utrzymac w mocy . To ze poszły bidy od jednego Prezesa to co przestępsto jest ?? . Przestepstwem według reguł sa zawyżone transfery a nie one same :-)
Cała sytuacja pokazuje jakim kabaretem jest TL .

From: Sztuker
This Post:
22
252829.208 in reply to 252829.207
Date: 2/7/2014 3:19:44 PM
Szerszony
PLK
Overall Posts Rated:
13101310
Second Team:
Szerszony II
Taka ogólna myśl mi się narzuciła, że jeśli ktoś potencjalnie znajomy bidnie komuś z tego samego kraju kilku zawodników po oporowych cenach, to w sumie da się to jakoś wytłumaczyć (mimo, że to może uratować przed bankructwem, pomóc w licytacji itp. - przykłady korzyści były namnażane wcześniej bodajże przez Kozlika).
Jednak gdy ktoś sprzedał multiskilla z niezłym zyskiem, zupełnie obcemu graczowi z drugiego zakątka świata, to od razu zostanie to zgłaszane do GMów (mimo, że oszustwa wg Instrukcji na żadnej płaszczyźnie nie ma - w II ligach w Polsce dałoby się znaleźć przynajmniej kilka takich przypadków), bo taki zarobek jest nie fair, w końcu rywal z ligi zarobił, a ja nie. No i transfer w końcu jest obcinany.

W końcu multiskille to towar deficytowy na rynku, a juniorzy wręcz odwrotnie, więc pytam się dlaczego wytrenowanie fajnego gracza jest wręcz piętnowane zgłaszaniem transferu, a gdy ktoś dostaje kilka bidów od jednego klubu po zaporowych cenach to ma być wszystko w porządku?

OG.

This Post:
11
252829.210 in reply to 252829.209
Date: 2/9/2014 3:56:35 AM
Overall Posts Rated:
773773
Tak może na koniec jeszcze jeden post na temat tego TL-a i bidowania i tego całego cyrku z grajkami .

Jak ktoś kupuje grajka do zespołu nieważne do jakiego klubu to Prezesi z jego ligi patrząc na cenę zakupu albo sie cięszą bo kupił drogo ( został tym tzw Jeleniem czyli wydał dużo kasy ) , albo się martwią , że kupił tanio i będzie go stać na następnego ;-).Nikt sie z tego tytułu Gm-om nie skarży że zaszło tu jakieś oszustwo . Po prostu kupił .

Dlatego też uważam że nie powinno karać sie Pewu , bo to tak jakby karać kogoś za to ze kupił grajka do swojego klubu . Jego współligowcy jak on kupuje drogo zapewne się cieszą i nikomu tego nie zgłaszają :-))

Z drugiej strony jeżeli grajek został sprzedany drogo to w interesie współligowców sprzedającego leży aby zgłosić sprawę GM-om , ktoś z ich ligi uzyskał nad nimi przewagę . Jak zgłoszą sprawę to GM musi rozstrzygnąć czy faktycznie było drogo czy nie i powinien uciąć transfer . I teraz jak to wycenić ?? ( Ciężką robotę mają ci GM-i ;-)) .Niestety ich wycena to też moim zdaniem jest taka zgadywanka , bo do czego dane umiejętności grajka odnośić ?? Do porównywarki co jest pod grajkiem ?? Chyba największa zmyła moim zdaniem jaka jest w tej zabawie . Do cen na TL-u ?? Ale jakich wystawianych czy tych co już zostali kupieni/sprzedani ?? Tu też jest niezły bajzel :-))

Tak dla przykładu ten transfer Opary mi sie przypomniał . Najpierw Joker sprzedaje za 3,5 mln potem po miesiącu Banan kupuje go za 1,173 . I teraz załóżmy sobie sytuację że parę dni po transferze Banana , ktoś wystawia prawie identycznego grajka za 2,5 mln . Grajek schodzi , ale współligowcy sprzedającego zgłaszają sprawę GM-om , że cena za wysoka . I teraz do czego ma się odnościć GM ?? Do ceny 3,5 mln i powiedzieć że kupujacy kupił tanio czy powiedzieć że sprzedający ewidętnie zawyżył cene bo taki grajek parę dni temu poszedł za 1,173 ??

Moim zdaniem dobrze by było aby BB-cy odkryli wszystkie karty odnośnie skili i co od czego jest zależne tak aby nie było niedomówień . Wtedy o wiele łatwiej było by wycenić grajka nam grającym bo byśmy mieli jasną rozpiskę, a GM też by mieli łatwiej i zapewne mieli by mniej roboty . A tak to mamy na TL-u troszke cyrku związanego z niewiedzą grających za co jaki skil odpowiada . Są tylko domysły . I z tego tytułu właśnie dla jednego bardziej wartościowy bedzie grajek z ID 12 BL 12 , a dla drugiego z ID 16 BL 8 . Niby suma obu obron ta sama a wycena grajka całkowicie różna.

From: korsarz

To: Jax
This Post:
00
252829.211 in reply to 252829.210
Date: 2/9/2014 4:11:28 AM
Overall Posts Rated:
202202
żeby daleko nie szukać lechu właśnie trafił łosia na ponad 2 bańki... pewnie że grajek niezły i że "trudno go wycenić", bo reprezentant itd, ale chyba nikt z nas by takiej kasy nie wyłożył na niego, więc ta nasza "wycena" jest czymś do czego będziemy się odwoływać... powiedzmy że pół bańki lechu dostał w prezencie...

czy przeszkadza mi że ktoś trafia łosia, a ja nie? oczywiście, szczególnie jeśli inni mają takiego farta częściej... ale czy od razu karać kogoś kto dostał takiego bida? ciężka sprawa, pewnie tylko w przypadku rażąco wysokiej ceny (ew. podejrzeń o przekręt), a tu widełki będą na tyle duże, że o karze nie będzie mowy... czyli polowanie na łosi będzie sportem narodowym w BB, bo jest to najbardziej dochodowa metoda na TL, i nie ma jak tego zmienić

This Post:
11
252829.212 in reply to 252829.211
Date: 2/9/2014 4:41:19 AM
Matrix Mighty Dunkers
II.4
Overall Posts Rated:
10051005
banan też trafił łosia tylko skala transferu inna

This Post:
00
252829.214 in reply to 252829.211
Date: 2/9/2014 4:46:54 AM
Overall Posts Rated:
773773
Patrząc na liczbę wystawianych grajków na TL przez druzyny PLK faktycznie polowanie na jelenia stało juz się sportem narodowym w BB :-)

Zmienić to można bardzo łatwo ograniczeniami związanymi z pensjami grajków jacy mogą być wstawieni do meczu . Wystarczy że będzie górny limit dla każdej ligi i wtedy nie to kto jak handluje na TL ma znaczenie tylko umiejetności doboru grajków do jakiejś tam taktyki . Narazie wprowadzili te zgadywanie ale ja poszedłbym jeszcze dalej . Wtedy nawet to że ktoś handluje sporo i ma sporo kasy dla meczu nie miało by żadnego znaczenia bo byłby ograniczony w pewien sposób .

Last edited by Jax at 2/9/2014 4:47:39 AM

Advertisement