BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT+U21] Usprawnienia baz

[NT+U21] Usprawnienia baz

Set priority
Show messages by
This Post:
00
131964.201 in reply to 131964.200
Date: 3/25/2010 6:20:32 AM
Overall Posts Rated:
12061206
wczoraj wieczorem zapuściłem przeszukanie jeszcze raz. Bo chciałem sprawdzić, czy za pierwszym razem jacyś zawodnicy się nie pogubili (bo mogły być jakieś zakłócenia na łączach lub inne bugi).
No więc po przeszukaniu kilkudziesięciu pierwszych lig wszystko szło ładnie - nie widziałem żadnego nowego zawodnika. Ale w pewnym momencie zauważyłem, że licznik zawodników zaczął rosnąć i to była cała seria bardzo blisko po sobie. A potem już do końca liczba się nie zmieniła. I pierwotnie trochę się zasmuciłem, bo wyglądało to na to, że za pierwszym razem nie wyłapało serii zawodników. Zwłaszcza, że znalazło się wśród nich dwóch fajnych historyków.
Ale potem popatrzyłem na tych nowych zawodników i zauważyłem coś dziwnego. Popatrzcie sami na tych zawodników:
(13895461) oraz (13887374)
Coś dziwnego? Ci zawodnicy mają DMI większe niż 0 ;-) A przecież zawodnicy z draftu do pierwszego treningu mają DMI=0. Wniosek - ci zawodnicy nie są z draftu. Zresztą można to sprawdzić w ich historii. To skąd się wzięli? Pojawili się jako zawodnicy zastani w nowym klubie.
No więc okazało się, że od przedwczoraj w polskim BB pojawiło się trochę nowych klubów a wśród nich trochę nowych zawodników (łącznie 131 nowych zawodników w wieku <19 w 40-tu nowych klubach). No to ładnie się GM napracował - 40 nowych klubów w 2 dni. Być może część z tych zawodników to odkupieni 19-latkowie z innych krajów.
Wniosek jest taki, że przeglądy wypadałoby robić częściej. Bo nowy i ciekawy zawodnik może się pojawić także w innym momencie - tak jak te dwa przypadki, które wcześniej podałem.
Tu jest link do nowych zawodników wyłapanych dzisiaj w nocy:
http://www.sendspace.pl/file/8874d72f8d4489117a004e1
Swoją drogą farciarze z tych nowych klubów. Jeśli sprzedadzą tych zawodników no to mają zapewniony piękny start w BB - normalnie chyba nowy klub musiałby grać sezon lub dwa, żeby wygenerować takie środki.
I jeszcze jedna rzecz mi się rzuciła w oczy. W całym przeszukaniu nie wyskoczyła mi żadna legenda. Albo jakiegoś buga popełniłem przy ściąganiu danych albo wylosowanie legendy jest niemożliwe.
I jeszcze drobna wiadomość. Nie wyskoczył nikt nowy z DMI równym 0. A więc prawdopodobnie pierwsze szukanie okazało się kompletne i nikt się nie zagubił. Oczywiście jest też zawsze drobna możliwość, że z powodu jakiegoś nieznanego buga, jakiś zawodnik ukrył się przed obydwoma przeszukaniami ;-)

Last edited by B.B.King at 3/25/2010 6:23:35 AM

This Post:
00
131964.202 in reply to 131964.201
Date: 3/25/2010 6:36:20 AM
Overall Posts Rated:
7272
Ciemną stronę mocy widzę w twojej jasnej stronie...
Wzywam zatem ciebie do mnie...
Przybywaj i nie bój się ciemnej strony mocy...
Ona ci światło ujawni w trakcie nocy...

From: oskar4

This Post:
00
131964.203 in reply to 131964.199
Date: 3/25/2010 9:25:26 AM
Overall Posts Rated:
1010
witam

Tak to wszystko przeczytałem nie wiem czy dobrze zrozumiałem jak nie to poprawcie mnie prosze. Cały ten "przekręt"
Sz.P. B.B. Kinga jest dobry jeżeli będzie służył naszym reprezentacjom w podglądaniu przeciwników oraz przeszukiwaniu zawodników zaraz po drafcie , ale zły jeżeli będzie podglądał swojego przeciwnika?

Pytanie bezpośrednio do Sz.P. B.B.Kinga - po co to zrobiłeś? czemu to ma służyć? bo mi osobiście nasuwa sie tylko jedna odp. pokazanie luk w programie, który został napisany. Graczom, którzy najczęściej sie udzielają na forum jakoś nieszczególnie przypadło do gustu to co zrobiłeś i to powinno dać Ci do myślenia. Dziwnym trafem Oskar też sie ożywił hmmmmm.

Pozdrawiam.

Ja akurat na forum staram się byćaktywny i nie wydaję mi się, że teraz jakoś nagle się uaktywniłem.

From: Mordimer

This Post:
00
131964.204 in reply to 131964.203
Date: 3/25/2010 11:09:57 AM
Overall Posts Rated:
1717
Wiesz dla Ciebie zrobię wyjątek i będzie to wycieczka personalna do Twojej osoby. Często zarzucasz osobą, że mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Więc spieszę z wyjaśnieniem tego co "pogrubiłeś" w mojej wypowiedzi, tak jesteś aktywny na forum raz bardziej raz mniej ale w tym wątku wyjątkowo się ożywiłeś. Tyle w temacie. Pozdrawiam.

This Post:
00
131964.206 in reply to 131964.183
Date: 3/25/2010 11:24:53 AM
Overall Posts Rated:
299299
właśnie chciałbym podziękować naszemu "Magikowi" za zrobienie narzędzia, które zmniejszy kilkukrotnie czas robienia baz z draftu ;) Dzięki BB Kongu szkoda, że nie zrobiłeś tego 4 sezony temu ;)

@President
odezwij się na gg to powiem Ci co i jak i draft zrobimy kilka razy szybciej, niż tradycyjnie, wystarczy powołać zawodnika do kadry, a reszta w zasadzie to się robi już sama ;)

This Post:
00
131964.207 in reply to 131964.205
Date: 3/25/2010 11:28:02 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Także przestań straszyć ludzi i opowiadać o swoich nadprzyrodzonych umiejętnościach i nadziemskiej mocy
Ja nie straszę. Wiem, że są osoby, które z tego powodu sie cieszą. To nie moja wina, że niektórzy od razu wszędzie szukają dziury.
Bez przesady...Przecież ludziom nie podoba się to, że znasz skille każdego zawodnika, a nie to że zrobiłeś listę graczy z draftu i chyba powinieneś to wyłapać bystrzaku;-)
To przeczytaj jeszcze raz dyskusję od mojego pierwszego postu w wątku. Dałem listę - i słowa więcej nie napisałem - odwaliłem całą robotę za skautów. I co na to?
Pierwszy odpisałeś chyba Ty, że reszta niepotrzebnie się trudziła. To mam za to przepraszać? Potem zaczął smucić Mati, różne głupoty pisał, między innymi nazwał mnie trollem. Nawet nie podziękował za zrobienie listy. A innemu userowi za przerobienie na xls to od razu podziękował. Potem napisał Tyrox i już zaczął insynuować, że to nielegalne.
A do tego ani razu nie wspomniałem o swoich mocach. Tylko dałem listę. A taką listę można mieć bardzo szybko klikając.
Tak więc zachowaliście się do mnie wrogo to zrobiłem wam małą demonstrację mojej mocy. Proste.
A potem wielu userów zaczęło mnie obrażać i oskarżać o oszustwo. Mimo że kilkadziesiąt razy pisałem, że wszystko jest legalnie, to dalej oskarżali. A Khazaad pewnie nie nadąża teraz z czytaniem zgłoszeń o oszustwo ;-)

From: Khazaad
This Post:
00
131964.209 in reply to 131964.208
Date: 3/26/2010 4:05:29 AM
Overall Posts Rated:
146146
No to chyba sprawę mamy w znacznej mierze wyjaśnioną.
Ale zacznijmy może od początku.

Wszystko zaczęło się postem (131964.67) i nie działo się nic nieprzyjemnego (a prawdę mówiąc wydaje mi się, że B.B. King był za to chwalony) aż do momentu, gdy w poście (131964.78) autor napisał, cytuję :"Zresztą ta tabelka to pikuś, na dysku mam podobną, tylko że ze skillami. No ale jej nie oddam za darmo, chociaż myślę, że użytkownicy popularnego serwisu Alledrogo nie są bez szans na jej zdobycie." Koniec cytatu.

No i się zaczęło. Jeżeli to miał być żart, to powiem szczerze, kiepski. Zbyt wiele osób zbyt poważnie podchodzi do tej gry, by przejść koło takiego stwierdzenia obojętnie. Być może kogoś to bawiło, mam nawet wrażenie, że więcej niż jedną osobę, ale należało to przerwać w odpowiednim momencie, a nie ciągnąć dalej, wkurzając ludzi jeszcze bardziej. Gdyby nie to, jestem absolutnie pewny, że posypałyby się same pochwały za tabelkę, która faktycznie usprawni pracę paru osób. Bez względu na to, czy została stworzona jakimś makrem, "zdrapywaniem ekranu", wykorzystaniem wyrażeń regularnych czy jakąkolwiek inną metodą, to i tak jej stworzenie wymaga wiedzy i poświęcenia swojego czasu. Jednak niestety samo stworzenie bazy draftu zostało przyćmione cytatem, który przytoczyłem powyżej.

Żeby było jasne dla wszystkich - B.B.King nie ma możliwości sprawdzania skilli graczy. Na jego prośbę robił to Leszek, stąd powołania poszczególnych zawodników. Jest przerwa międzysezonowa, powołania nie wpływają na entuzjazm kadry, więc można było sobie na to pozwolić. Czy powinno tak być, że selekcjoner powołuje dowolnego zawodnika albo podaje skille zawodnika z bazy tylko i wyłącznie ze względu na czyjąś prośbę (nawet, jeżeli właściciel danego gracza się na to godzi) - nie sądzę, ale to jest tylko moja opinia.

Nie ukrywam, że sam dałem się na początku zwieść "iluzji" B.B.Kinga. Ten koleś to łebski gościu, tego nie można mu odmówić :), i dlatego myślę, że absolutnie nie obrazi się za to wszystko, co było w międzyczasie wypisywane, bo sam to nakręcił. W każdym momencie można było powiedzieć - "Dobra, chłopaki, dość maskarady. Już Wam wszystko wyjaśniam...". Ponieważ jednak brnięcie z każdym postem dalej w "iluzję", niedomówienia i cząstkowe prawdy sprawiało mu frajdę (nieprawdaż B.B.Kingu? :), doczekał się takich a nie innych reakcji. Myślę, że "ogół społeczności" także nie powinien mieć żalu do człowieka, choć jak ktoś robi sobie z Ciebie jaja na poważnie, to ciężko się później z tego śmiać. Ale było minęło, a jak sam B.B. King zauważył, prima aprilis już blisko, więc tak to potraktujmy. Dla dobra ogółu.

Na koniec jeszcze jedna sprawa. Zapewne wielu z Was zastanawia się nad legalnością takiego działania, biorąc pod uwagę to, co jest napisane w Instrukcji gry, a dotyczy hackowania czy skanowania serwisu. Biorąc pod uwagę, że nie można w ten sposób wyciągnąć skilli graczy, to chyba jest to niska szkodliwość społeczna czynu, ale... decyzję zostawmy BB'kom i nie bawmy się w ocenianie. Wiedzą o całej sprawie i muszą teraz się określić. Czy przyzwolą na takie działanie (jeśli tak, to trzeba się cieszyć, bo z pomocą B.B. Kinga możemy usprawnić zbieranie informacji o juniorkach (i nie tylko), czy też nie, ale wtedy muszą jakoś to rozwiązać. Ale to już nie nasz problem.

Edit:
I jeszcze jedno:
@ B.B. King - może trudno w to uwierzyć, ale jak na razie żaden z userów nie zgłosił Twojego działania jako oszustwa. Nie ma ani jednego raportu na ten temat :)

Last edited by Khazaad at 3/26/2010 4:07:41 AM

This Post:
00
131964.210 in reply to 131964.209
Date: 3/26/2010 5:49:44 AM
Overall Posts Rated:
7272
"Żeby było jasne dla wszystkich - B.B.King nie ma możliwości sprawdzania skilli graczy. Na jego prośbę robił to Leszek, stąd powołania poszczególnych zawodników. Jest przerwa międzysezonowa, powołania nie wpływają na entuzjazm kadry, więc można było sobie na to pozwolić. Czy powinno tak być, że selekcjoner powołuje dowolnego zawodnika albo podaje skille zawodnika z bazy tylko i wyłącznie ze względu na czyjąś prośbę (nawet, jeżeli właściciel danego gracza się na to godzi) - nie sądzę, ale to jest tylko moja opinia"

Czy ja dobrze rozumiem,że selekcjoner U-21 na prośbę BB -Kinga przekazał mu skile zawodników?
Poczekam na twoją konkretną odpowiedź, a potem to skomentuje i możesz mnie zbanować na kilka dni...

This Post:
00
131964.211 in reply to 131964.210
Date: 3/26/2010 7:00:45 AM
Overall Posts Rated:
146146
Dobrze zrozumiałeś. Ale, zrób mi przysługę, i tak mam sporo pracy przy wyborach, bo naturalnie full zduplikowanych zapisów celem uzyskania głosów (nie mówię tu tylko o Polsce), do tego ta cała sprawa i jeszcze nowości w BB, które też trzeba jakoś ogarnąć, więc nie dodawaj mi pracy i nie zmuszaj do tego bym jeszcze musiał się zajmować banowaniem Ciebie z forum. Ja po prostu nie mam na to czasu ;)

Advertisement