No to chyba sprawę mamy w znacznej mierze wyjaśnioną.
Ale zacznijmy może od początku.
Wszystko zaczęło się postem
(131964.67) i nie działo się nic nieprzyjemnego (a prawdę mówiąc wydaje mi się, że B.B. King był za to chwalony) aż do momentu, gdy w poście
(131964.78) autor napisał, cytuję :"
Zresztą ta tabelka to pikuś, na dysku mam podobną, tylko że ze skillami. No ale jej nie oddam za darmo, chociaż myślę, że użytkownicy popularnego serwisu Alledrogo nie są bez szans na jej zdobycie." Koniec cytatu.
No i się zaczęło. Jeżeli to miał być żart, to powiem szczerze, kiepski. Zbyt wiele osób zbyt poważnie podchodzi do tej gry, by przejść koło takiego stwierdzenia obojętnie. Być może kogoś to bawiło, mam nawet wrażenie, że więcej niż jedną osobę, ale należało to przerwać w odpowiednim momencie, a nie ciągnąć dalej, wkurzając ludzi jeszcze bardziej. Gdyby nie to, jestem absolutnie pewny, że posypałyby się same pochwały za tabelkę, która faktycznie usprawni pracę paru osób. Bez względu na to, czy została stworzona jakimś makrem, "zdrapywaniem ekranu", wykorzystaniem wyrażeń regularnych czy jakąkolwiek inną metodą, to i tak jej stworzenie wymaga wiedzy i poświęcenia swojego czasu. Jednak niestety samo stworzenie bazy draftu zostało przyćmione cytatem, który przytoczyłem powyżej.
Żeby było jasne dla wszystkich -
B.B.King nie ma możliwości sprawdzania skilli graczy. Na jego prośbę robił to Leszek, stąd powołania poszczególnych zawodników. Jest przerwa międzysezonowa, powołania nie wpływają na entuzjazm kadry, więc można było sobie na to pozwolić. Czy powinno tak być, że selekcjoner powołuje dowolnego zawodnika albo podaje skille zawodnika z bazy tylko i wyłącznie ze względu na czyjąś prośbę (nawet, jeżeli właściciel danego gracza się na to godzi) - nie sądzę, ale to jest tylko moja opinia.
Nie ukrywam, że sam dałem się na początku zwieść "iluzji" B.B.Kinga. Ten koleś to łebski gościu, tego nie można mu odmówić :), i dlatego myślę, że absolutnie nie obrazi się za to wszystko, co było w międzyczasie wypisywane, bo sam to nakręcił. W każdym momencie można było powiedzieć - "Dobra, chłopaki, dość maskarady. Już Wam wszystko wyjaśniam...". Ponieważ jednak brnięcie z każdym postem dalej w "iluzję", niedomówienia i cząstkowe prawdy sprawiało mu frajdę (nieprawdaż B.B.Kingu? :), doczekał się takich a nie innych reakcji. Myślę, że "ogół społeczności" także nie powinien mieć żalu do człowieka, choć jak ktoś robi sobie z Ciebie jaja na poważnie, to ciężko się później z tego śmiać. Ale było minęło, a jak sam B.B. King zauważył, prima aprilis już blisko, więc tak to potraktujmy. Dla dobra ogółu.
Na koniec jeszcze jedna sprawa. Zapewne wielu z Was zastanawia się nad legalnością takiego działania, biorąc pod uwagę to, co jest napisane w Instrukcji gry, a dotyczy hackowania czy skanowania serwisu. Biorąc pod uwagę, że nie można w ten sposób wyciągnąć skilli graczy, to chyba jest to niska szkodliwość społeczna czynu, ale... decyzję zostawmy BB'kom i nie bawmy się w ocenianie. Wiedzą o całej sprawie i muszą teraz się określić. Czy przyzwolą na takie działanie (jeśli tak, to trzeba się cieszyć, bo z pomocą B.B. Kinga możemy usprawnić zbieranie informacji o juniorkach (i nie tylko), czy też nie, ale wtedy muszą jakoś to rozwiązać. Ale to już nie nasz problem.
Edit:
I jeszcze jedno:
@ B.B. King - może trudno w to uwierzyć, ale jak na razie żaden z userów nie zgłosił Twojego działania jako oszustwa. Nie ma ani jednego raportu na ten temat :)
Last edited by Khazaad at 3/26/2010 4:07:41 AM