Skille mam z mojego dysku na prywatnym komputerze ;-)
Co do treningu Opary to ten trening nie był taki zły jak wygląda ;-) Jeśli chodzi o górę to ma on ją trzecią w Polsce wśród podkoszowych (czyli lepszą niż co najmniej 60% podkoszowych, którzy obecnie są w kadrze, Wiśnię można odliczyć z wiadomych względów, ale i tak pozostaje dwóch kadrowiczów, bez których sobie kadry nie wyobrażamy, a którzy mają obecnie gorszą górę niż Opara). Ważne też, że w większości przypadków łapał trening i że nie był to najgorszy trening. Widziałem skoki, miałem deklaracje o dalszym treningu, dla mnie to okey.
Pisałem Bigowi jakie rzeczy mnie najbardziej interesują (OD, PS a potem dół), pisałem też o proporcjach. Ale szczerze mówiąc nie martwiło mnie, jak coś tam sobie troszkę inaczej trenował. Moje poglądy są jasne - kolejność treningu u młodych zawodników nie ma wielkiego znaczenia. Jak ja byłem selecao to on miał 22 i 23 lata. Czyli był młody. I nie miał szans grać w mojej kadencji, miał też niewielkie grać w kolejnej (jak widać w tej też jeszcze nie zagrał). Więc jego dopieszczanie i szlifowanie skilli już do docelowych poziomów niewiele mnie nie interesowało - to jest broszka dla kolejnych selekcjonerów, którzy będą nim grali. Dla mnie ważne było było tylko to, że Opara nie traci treningów (przynajmniej za dużo) i gwarantuje progres kadry na przyszłość - czyli może być lepszy niż kadrowicze, których sam miałem do dyspozycji. I raczej będzie (jeśli nie wydarzy się jakieś trzęsienie ziemi powiedzmy w stylu, że okaże się, że GBA jest z Nowego Sącza) ;-)
Obecnie w Polsce mamy jednego podkoszowego, który ma SS>=120. A Opara będzie miał taką sumę już niedługo. W zasadzie może nawet już by miał, jakby nie łapał połówkowych treningów podczas botowania. To jednak jest wyraźny progres, jeśli porównać np. jakie sumy skilli mieli podkoszowi u mojego poprzednika na stołku ;-)
Ilościowo liczba skoków jest okey - równo 24 skoki w 3 sezony (gdy miał 22, 23 i 24 lata) i do tego jeszcze 3 skoki w skillach ogólnych (ST+FT). Czyli średnio 8 skoków koszykarskich + 1 ogólny średnio na sezon po wyjściu z U21, to nie ma się czego wstydzić.
Natomiast jakościowo te skoki mogłyby być faktycznie lepsze.
Tak super dużej różnicy pewnie by się nie dało zrobić. Ot, mogłaby być OD+3 a w zamian za to powiedzmy PS-3 (i np. DV-1, HN-1) bo OD się bardziej wlecze. Ale tu kilka czynników się złożyło.
Po pierwsze sam transfer był już ustawiany jeszcze zanim zostałem selecao i już wtedy Big sobie jakiś plan treningu nakreślał. I na to zupełnie nie miałem wpływu. Wtedy w kadrze panowała moda na PS i brak mody na OD ;-) I pewnie trochę wtedy został Big urobiony ;-)
Druga rzecz jest taka, że w Rosomakach był Falborski. On w OD prawie zamyka skalę (obecnie OD=19). Falborski dla mnie był ważniejszy niż Opara (bo Falbor u mnie grał, ogony bo ogony, mogło być tego więcej, ale jednak zagrał 1x na ME oraz 1x na MŚ oraz u Leszka też chyba z raz zagrał, natomiast Opara ani razu). I dla Falborskiego trening podań, przeplatany w trudnych tygodniach z DV był całkiem dobry. Na trening dołu praktycznie nie było szans (Big zawsze o coś walczył), jakby Opara trenował dół to oznaczałoby to praktycznie koniec treningu dla Falbora.
Last edited by B.B.King at 1/11/2012 12:40:06 PM