BuzzerBeater Forums

BB Poland > [wybNT] Debata wyborcza

[wybNT] Debata wyborcza (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
208992.174 in reply to 208992.173
Date: 2/12/2012 2:40:37 PM
The Soulcrashers
IV.9
Overall Posts Rated:
12111211

Uwa偶am natomiast, ze Skauci U21 powinny odpu艣ci膰 HoF贸w i Legendy, dla Kadry.

jak sie ich odpu艣ci to napewno sie zmarnuj膮, bo nie ma kogos kto bedzie o nich dba艂, ska艂ci NT sa od wieku 22 lat. Jak sie znajdzie kto艣 kto we藕mie HoF贸w do 22roku do ja ich odpuszcz臋.

hmm najprostszym rozwi膮zaniem jest by skauci U21, jechali tych HoF+ kt贸rych si臋 da pod NT :) takich grajk贸w jest kilku, a skauci to chyba w miar臋 ogarni臋ci ludzie, wi臋c po prostu HoF proponowali by inny trening
alternatyw膮 jest stworzenie na ka偶dy rocznik jednego skauta NT, kt贸ry by dostawa艂 wszystkich HoF贸w, ale ten pomys艂 mniej mi si臋 podoba bo jak skaut padnie, to ca艂y rocznik jest w plecy i ten skaut musia艂by robi膰 wszystkich od PG do C :) co te偶 nie nale偶y do jaki艣 trudnych zada艅, przy ~60-70 grajkach

rozgarni臋ty skaut da sobie rad臋 i z tym i z tym

nie mam zamiaru odpu艣ci膰 sensownych potencja艂贸w 9 i wi臋cej tylko dlatego, 偶e U21 jest moj膮 przystani膮. i tak utrzymuj臋 kontakt z kilkoma u偶ytkownikami, kt贸rzy moim zdaniem ju偶 nie maj膮 szans na U21

ale i w艣r贸d tych co wed艂ug mnie b臋d膮 si臋 bili do ko艅ca o U21 potencja艂 9 wed艂ug mnie przejdzie do walki o NT

troch臋 my艣lenia i mo偶na popr贸bowa膰 wyskroba膰 to i owo z tego co si臋 otrzyma艂o

This Post:
00
208992.175 in reply to 208992.172
Date: 2/12/2012 4:16:47 PM
Overall Posts Rated:
6262
Utrzymanie si臋 w III.6 z moim sk艂adem graniczy z cudem i niech to b臋dzie moim zadaniem na najbli偶sze 3 i p贸艂 miesi膮ca:). Po艂owa moich graczy wysz艂a ze mn膮 z V ligi...

From: B.B.King

To: Jax
This Post:
00
208992.177 in reply to 208992.146
Date: 2/12/2012 4:58:53 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Hoho, ile tu si臋 rzeczy uzbiera艂o od podwieczorka. Mo偶e po kolei.

Wszystko fajnie pi臋knie obie kadry wygra艂y medale , mogliby艣my powiedzie膰 偶e u nas wszystko dzia艂a jak w szwajcarskim zegarku , ale moim zdaniem nie do ko艅ca tak jest .

Nie ma co dramatyzowa膰. Podstawowe pytanie - po co robiony jest ten ca艂y skauting, tworzone te wszystkie plany, anga偶owani ludzie? Po to, 偶eby zdobywa膰 medale ;-) Tak wi臋c skoro s膮 medale, to wychodzi na to, 偶e co艣 tam jednak dzia艂a. Pami臋taj, 偶e przez bardzo d艂ugi czas nie dzia艂a艂o. A oficjalna wersja podawana wtedy na forum by艂a taka, 偶e ze skautingiem wszystko jest super.
Je艣li teraz ma by膰 tak, 偶e na forum b臋dziemy m贸wi膰, 偶e ze skautingiem jest 藕le, to ja wol臋 jednak tak jak jest teraz ;-)

I zaznacz臋, 偶e ze skautingiem nie jest tak 藕le. Nie jest optymalnie, nigdy nie by艂o i nigdy nie b臋dzie. Bo zawsze co艣 mo偶na zrobi膰 lepiej. Ale na pewno ze skautigniem w obu kadrach obecnie jest lepiej ni偶 by艂o to par臋 sezon贸w/kadencji temu.

G艂贸wnie chodzi mi o niszczenie wysokiego potencja艂u grajk贸w przez U21 i nabijanie tylko g艂贸wnych skili grajkom .

A bardziej szczegolowo to chodzi mi o tego o to Pana (18320097)

Cybura nie zosta艂 zniszczony. Zdoby艂 Mistrzostwo Europy, pom贸g艂 osi膮gn膮膰 sukces. Tego sukcesu nikt nam ju偶 nie odbierze. A Ty piszesz o potencjalnym sukcesie za ile艣 sezon贸w. Nikt nie wie co b臋dzie za ile艣 sezon贸w. Wyobra藕 sobie, 偶e po艣wi臋ciliby艣my U21 dla na NT. U21 nie zdoby艂aby teraz medalu, a za 8 sezon贸w selekcjonerem zosta艂 np. kto艣, kto by dosta艂 bana, albo nie mia艂 dost臋pu do internetu. Albo po prostu rywale zbuduj膮 bardzo mocne kadry senior贸w. I wtedy nie by艂oby medalu. Ani w U21 ani w NT. Wtedy dopiero zawodnik by艂by zmarnowany. A tak Cybura jest ju偶 spe艂niony, zawiesi艂 medal na szyi. Nawet je艣liby Cybura zosta艂 jutro zakopany, to on swoje zadanie wykona艂 i zapisa艂 si臋 w historii polskiego BB.

Jest takie przys艂owie, 偶e lepszy wr贸bel w gar艣ci ni偶 dudek na dachu. W tym wypadku nie ma wr贸bla i dudka, bo medal to medal, oba medale s膮 dudkami. Wi臋c tym bardziej lepszy dudek w gar艣ci ni偶 dudek na dachu ;-)

To my mamy a偶 tyle legend z draftu aby na takie marnotrawstwo sobie pozwala膰 ??

Tak. Trzeba wyja艣ni膰 jedn膮 rzecz, legenda to nie jest nic niezwyk艂ego. Ja legendy traktuj臋 tak samo jak historyk贸w. Wg aktualnej wiedzy legenda to jest w zasadzie najwy偶szy podpoziom historyka, i ju偶 nie ma podpoziom贸w w g贸r臋.
Czyli historyk to jest zawodnik, kt贸ry mo偶e doci膮gn膮膰 swoje skille do poziomu, 偶e jego Potential Score b臋dzie wynosi艂 od 10,00 do 10,99 (w zale偶no艣ci od podpoziomu, bo potencja艂 ma podpoziomy, tak jak skille). Natomiast legenda to jest 11,00. Niewielka r贸偶nica.
Potential Score (to jest nazwa zaproponowana na globalu, po naszemu to mo偶na nazwa膰 "wyczerpaniem potencja艂u") mo偶na obliczy膰 tu:
http://bbtools.x10.mx/potencjal/
Wzory od nieocenionego Josefa Ka.

I teraz Ci powiem, 偶e w Polsce jest 5-ciu zawodnik贸w, kt贸rzy maj膮 Potential Score powy偶ej 10,00. Z czego dw贸ch z nich to MVP trenowani po bloku ;-) Numerem 2 i 4 spo艣r贸d najlepiej wytrenowanych polskich zawodnik贸w to MVP ;-)
Czterech zawodnik贸w ma Potential Score na poziomie niewiele ponad 10,00 tylko Wisnia ma 10,75.
Opr贸cz tego mamy jescze dziewi臋ciu zawodnik贸w, kt贸rzy maj膮 Potential Score pomi臋dzy 9,50 - 9,99 a wi臋c wysokie poziomy MVP. Potem jest kilkadziesi膮t zawodnik贸w na poziomie niskiego MVP a reszta to zawodnicy wytrenowani tylko do poziomu supergwiazdy.
Tak wi臋c co z tego wida膰.
Wida膰 to, 偶e my na razie nie potrafimy nawet trenowa膰 zawodnik贸w tak, 偶eby historyk by艂 potrzebny. A co dopiero legenda. Legenda jest potrzebna tylko mutantowi (wi臋kszemu ni偶 Wisnia). Multiskillowi wystarczy historyk. Jak nam zaczn膮 si臋 historycy blokowa膰, to wtedy mo偶emy zacz膮膰 si臋 martwi膰 i ewentualnie szuka膰 ratunku w legendach. Ale do tego momentu du偶o czasu up艂ynie.

Tak wi臋c nie ma co si臋 podnieca膰 legendami, spokojnie mo偶emy ich traktowa膰 jako wysokich historyk贸w.

This Post:
00
208992.178 in reply to 208992.146
Date: 2/12/2012 5:33:14 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Wczoraj na czacie kto艣 poda艂 skile grajka , nie wiem czy prawdziweczy nie

Pewnie pokaza艂 prawdziwe, bo wiem jak wygl膮daj膮 teraz i wiem 偶e mo偶na si臋 przerazi膰.

ale je偶eli s膮 prawdziwe to uwa偶am ze grajek zosta艂 zmarnowany na maksa .

Nie, nie zosta艂 zmarnowany. Bo wiem te偶 jak wygl膮da艂y skille na pocz膮tku i z ca艂膮 pewno艣ci膮 mog臋 powiedzie膰, 偶e grajek nie zosta艂 zmarnowany. Skille na pocz膮tku wygl膮da艂y jeszcze gorzej ni偶 teraz ;-) Te偶 na pocz膮tku si臋 ucieszy艂em, jak zobaczy艂em jego pensj臋 i pozycj臋. Ale potem zobaczy艂em skille i to by艂o jedno z wi臋kszych rozczarowa艅 w BB.

Pamietam ze zaraz po drafcie ten gracz mia艂 pensj臋 ponad 6 tysi a moze nawet i ponad 7 tysi ,

A dok艂adnie m贸wi膮c mia艂 pensj臋 6 558. Ale pensj膮 te偶 nie ma co si臋 podnieca膰, bo ona jest dziwnie w BB liczona.
Tutaj masz tabelk臋 jak przedstawia si臋 koszt skilli w BB:
http://img825.imageshack.us/img825/2592/kosztskilliwbb.pn...
(te偶 wyliczone przez Josefa Ka).
Na wi臋kszo艣ci pozycji oko艂o po艂owa skilli jest darmowych. I tak jest u PF-a (a Cybura by艂 PF-em po drafcie). Co to oznacza? Ano oznacza to tak膮 艣mieszn膮 rzecz, 偶e zawodnik ze skillami:
7 7 7 7 7 7 7 7 7 7
oraz zawodnik ze skillami
7 1 1 1 1 1 7 7 7 7
b臋d膮 mieli tak膮 sam膮 pensj臋 ;-) Z dok艂adno艣ci膮 do b艂臋d贸w we wzorach.
I tak w艂a艣nie by艂o z Cybur膮. On urodzi艂 si臋 ze skillami bardzo zbli偶onymi do wersji drugiej. A wi臋c same sz贸stki i si贸demki w JS, IS, ID, RB, SB i prawie same jedynki lub dw贸jki w pozosta艂ych pi臋ciu skillach ;-)
Po prostu on wygl膮da艂 niemal偶e jak spe艂niony koszmar zawodnika, kt贸ry wygl膮da super a po sprawdzeniu skilli jest wielki zaw贸d.

moim zdaniem a偶 prosi艂o si臋 zacz膮c od trena OD/PS ze szczeg贸lnym naciskiem na OD .

Wtedy nie zagra艂by ani w U21 ani w NT. No to chyba jasne jest, 偶e lepiej, 偶eby zagra艂 w U21 i nie zagra艂 w NT, ni偶 gdyby mia艂 si臋 kompletnie zmarnowa膰 i nie zagra膰 nigdzie.
Cybura by艂 bardzo 艂adnie trenowany. Opr贸cz okresu gdy mia艂 kontuzj臋, to pewnie straci艂 ani jednego trena, lub 艣ladowe ilo艣ci. Mimo tego ma teraz sum臋 skilli r贸wn膮 83. W tym te najtrudniejsze dalej s膮 czarne ;-)
Gdyby przez te 4 sezony trenowa艂 dolne skille, to mia艂by teraz sum臋 na poziomie 70, mo偶e troch臋 wi臋cej, ale na pewno grubo poni偶ej 80. Czyli s艂abizna. Za艂贸偶my, 偶e trenowa艂by jednak ten d贸艂 w U21.To by mu do NT pozosta艂o 50 skok贸w - je艣liby mia艂 by膰 multiskillem. No chyba, 偶e by艣my chcieli zrobi膰 z niego takie mutanta z lepszymi z bokami - wtedy potrzebowa艂by tylko 40 ;-) Ci臋偶ka sprawa.

A teraz mu brakuje ju偶 tylko siedmiu skok贸w, 偶eby mie膰 lepsz膮 pensj臋 ni偶 Wisnia ;-) Jakby艣my go chcieli z NT, to na pewno teraz jest bli偶ej kadry ni偶 gdyby trenowa艂 d贸艂 ;-) A jakby si臋 uprze膰 to za 1,5 sezonu zjada艂by Turbato pod koszem ;-)

Pod NT powinien by膰 gracz trenowany a nie pod 4 skilow膮 U21 bo teraz z jego pensj膮 i z jego wiekiem to mo偶na ju偶 go na straty spisywa膰 pod k膮tem NT .

Od pocz膮tku jak go zobaczy艂em to stwierdzi艂em, 偶e na 99% spisany na straty dla NT. Pechowy uk艂ad skilli mu si臋 trafi艂 na pocz膮tku, suma by艂a poni偶ej 50. A je艣li jako艣 jednak do tej NT dobije, to super. Jaka艣 szansa zawsze jest.

Na starcie okre艣li艂em go, 偶e ma 1% szans na gr臋 w NT. A obecnie on ma 100% z艂oty medal ME U21 i... ci膮gle ma 1% szans na gr臋 w NT. Nie tak 藕le, nic nie stracili艣my ale za to dopisujemy sobie do kolekcji z艂oty.

Dlatego czy nie lepiej bedzie aby pod NT historyk贸w i tym bardziej legendy by艂y trenowane inaczej jak do U21 ??

Chodzi o to, 偶e 90% trenowanych do NT i tak odpadnie. Wi臋c ka偶dy zawodnik, kt贸ry trafi艂 do U21 jest bardziej warto艣ciowy, ni偶 10% nadziei, 偶e kiedy艣 trafi do NT.

Trening na przysz艂o艣膰 jest wa偶ny. Ale nie popadajmy w skrajno艣膰, nie mo偶emy w niesko艅czono艣膰 skupia膰 si臋 tylko na treningu na przysz艂o艣膰 i odpuszcza膰 aktualne szanse, kt贸re mamy teraz.

Trzeba znale藕膰 z艂oty 艣rodek. I trenowanie Cybury do U21 na pewno od tego z艂otego 艣rodka nie odbiega艂. To by艂a dobra decyzja.

This Post:
00
208992.179 in reply to 208992.147
Date: 2/12/2012 5:41:55 PM
Overall Posts Rated:
12061206

No z Cybury to teraz ci臋偶ko b臋dzie zrobi膰 co艣 ciekawego musia艂by co najmniej 10 razy skoczy膰 w OD+PS, a nie b臋dzie mu 艂atwo gra膰 na PG, z tak膮 pensj膮 i skillami

I tak by musia艂, nawet jakby zacz膮艂 wcze艣niej. I nie wiadomo, czy by mu si臋 uda艂o, to jest kwestia przypuszcze艅.
Natomiast co jest pewne, to to, 偶e zdoby艂 w z艂oty medal w U21.

Jestem za treningiem do NT, ale z g艂ow膮. Czyli trening zawodnik贸w, kt贸rzy fajnie wygl膮daj膮 po drafcie i maj膮 du偶膮 sum臋. A nie zawodnik贸w, kt贸rzy maj膮 4 czarne skille na starcie i 5 r贸偶owych.
Tacy to akurat s膮 najlepsi do mutacji do NT.

I ci膮gle zaznaczam - Cybura przecie偶 ci膮gle jakie艣 tam szanse na NT ma. Ja ci膮gle uwa偶am, 偶e kolejno艣膰 treningu nie ma znaczenia na wysoko艣膰 ko艅cowych skilli. Teraz ksi臋gowa w艂a艣ciciela b臋dzie tylko bardziej wkurzona, bo b臋dzie musia艂a wyp艂aca膰 wy偶sz膮 pensj臋. Ale zawodnik ma szanse by膰 tak samo dobry, jakby zacz膮艂 od treningu g贸ry.
Co z tego wyjdzie i czy si臋 uda? Nie wiem. Szczerze m贸wi膮c to nawet w膮tpi臋. Ale pami臋tajmy, 偶e Cybura to by艂 bardzo przeci臋tny zawodnik po drafcie, z sum膮 poni偶ej 50 i w dodatku fatalnie roz艂o偶on膮 (do jego wzrostu, bo np pod k膮tem NT wola艂bym dziur臋 w zbi贸rkach, bo to by szybciej si臋 wyci膮ga艂o ni偶 obron臋 na dystansie). Z my艣l膮 o NT to tak偶e wola艂bym, 偶eby by艂 ni偶szy.
Bo d贸艂 on ju偶 ma na poziomie NT (taki sam jak Rakus). Zaj臋艂o mu to 4 sezony. Jakby by艂 ni偶szy, to by mia艂 taki d贸艂 odrobin臋 p贸藕niej, ale za to g贸ra by si臋 trenowa艂a o wiele szybciej.

Wynika z tego, 偶e d贸艂 do poziomu NT mo偶na wytrenowa膰 w 4 sezony. Pozosta艂y czas trzeba przeznaczy膰 na trening g贸ry. Wi臋c Center do NT wcale nie musi by膰 wysoki, spokojnie jestem sobie w stanie wyobrazi膰 podkoszowego ze wzrostem poni偶ej 200 cm.

This Post:
00
208992.180 in reply to 208992.178
Date: 2/12/2012 5:43:59 PM
Overall Posts Rated:
179179
Trzeba znale藕膰 z艂oty 艣rodek. I trenowanie Cybury do U21 na pewno od tego z艂otego 艣rodka nie odbiega艂. To by艂a dobra decyzja.

Oj tam oj tam, Cybura to tylko symbol.

Na podstawie tego co napisa艂e艣 i tego co napisa艂 ko藕lik decyzja o treningu pod U21 wydaje si臋 prawid艂ow膮. Tylko dlaczego nie mo偶na by艂o tak od razu, a nie zas艂ania膰 si臋 mitycznym do艣wiadczeniem Prezesa czy innymi wywrotowymi argumentami?

Widz臋 tu szerszy problem, brak komunikacji. Tego w艂asnie brakuje, nie wiem z czego to wynika, ale tak niestety jest. To nie pierwszy taki przypadek. Wi臋cej transparentno艣ci nie zaszkodzi, bo szkoda 偶e takie rzeczy wychodz膮 tylko w trakcie takich sp臋d贸w.

This Post:
00
208992.181 in reply to 208992.151
Date: 2/12/2012 5:52:02 PM
Overall Posts Rated:
12061206
To po co Ci wszyscy skauci, projekty itd? Po co selekcjonerzy zach臋caj膮 do no treningu OD dla C i inne takie fanaberie?:) Rozwalic to wszystko, niech selekcjonerzy ciesz膮 si臋 z tego co maj膮, .....tylko 偶eby z艂oto by艂o;)

A po co skauci, projekty, ... i te ca艂e fanaberie? Tylko po to, 偶eby by艂o z艂oto za 10 sezon贸w? ;-)

to moim zdaniem po prostu zepsu艂 tego zawodnika.

Cybura z my艣l膮 o NT by艂 zepsuty od razu na starcie.

I to wszystko dla jednego sezonu gry w kadrze.
Wojdan w sumie chyba te偶 nagra艂 si臋 raptem jeden sezon w NT ;-) Tak to po prostu jest.

Na koniec, mo偶e wreszcie zdecydowaliby艣cie jak w ko艅cu jest. Statystyczny Prezes mo偶e si臋 czu膰 sko艂owany. Historycy i legendy do nt czy wg jak kto chce? Mam wra偶enie, 偶e argumenty s膮 stosowane w zale偶no艣ci od obrotu sprawy.

Przede wszystkim selekcjoner, skaut nie jest w stanie nikogo do niczego zmusi膰. Czasem po prostu musi si臋 pogodzi膰.

Przyk艂ad pierwszy z brzegu - we wtorek, po wyborach, Szefciu poinformuje selekcjonera, 偶e jeden z jego zawodnik贸w przestaje trenowa膰 ;-) I co mo偶na zrobi膰? Przyj膮膰 do wiadomo艣ci.
A ka偶dy z zawodnik贸w Szefcia m贸g艂by jeszcze spokojnie przez dwa sezony trenowa膰. Ale wszyscy na raz nie mog膮.
Starostecki jest PG (a wi臋c potencja艂 blokuj膮 mu skille JS, JR, OD, HN, DV, PS, RB). Stanczak jest PF-em (a wi臋c potencja艂 blokuje mu JS, IS, ID, RB, SB). Je艣li obaj b臋d膮 dalej trenowa膰 to kto艣 si臋 zablokuje jeszcze zanim entuzjazm naszej NT dojdzie do 10 ;-)

No i tyle. Fakt dokonany. Trzeba si臋 pogodzi膰. U mnie tygodnie, gdzie po艂owa topu trenowa艂a, to by艂y tymi lepszymi tygodniami.

Wi臋c s膮 sytuacje takie, 偶e selekcjoner nie ma wp艂ywu na decyzj臋 w艂a艣ciciela.
Opr贸cz tego s膮 sytuacje, 偶e ma wp艂yw. Bo np. w艂a艣ciciel jest got贸w wszystko podporz膮dkowa膰. Wtedy w艂a艣nie trzeba wybiera膰 optymalny trening. Tam gdzie jest mo偶liwo艣膰 decyzji to trzeba podejmowa膰 prawid艂owe decyzje. Bo si臋 ma wp艂yw na ewentualne pope艂nienie b艂臋du lub nie. Natomiast tam gdzie nie ma mo偶liwo艣ci to nie ma co p艂aka膰 nad rozlanym mlekiem. Szkoda zawodnika, ale jest 艣wiadomo艣膰, 偶e nie da艂o si臋 nic zrobi膰.

This Post:
00
208992.182 in reply to 208992.155
Date: 2/12/2012 6:03:17 PM
Overall Posts Rated:
12061206
kiedy艣 te Ludery i Guraki odejd膮 i bedzie czarna dziura po nich

Na razie Ludery i Guraki nie s膮 wytrenowane nawet do poziomu historyka. S膮 wysokimi MVP. Tak wi臋c na razie si臋 skupmy na ich poprawieniu, bo to bardziej pil膮ca sprawa. A r贸wnolegle mo偶emy si臋 zajmowa膰 m艂odszymi, ale to mniej nagl膮ca sprawa.

Zobacz jednak, 偶e taki Luder ca艂膮 karier臋 gra艂 tylko w klubach, kt贸re zapisa艂y si臋 do gry w pierwszym tygodniu po do艂膮czeniu Polski do BB. W takich klubach o wiele 艂atwiej trenowa膰 ni偶 w klubach, kt贸re do艂膮czy艂y p贸藕niej.

This Post:
00
208992.183 in reply to 208992.181
Date: 2/12/2012 6:03:29 PM
Overall Posts Rated:
179179
To po co Ci wszyscy skauci, projekty itd? Po co selekcjonerzy zach臋caj膮 do no treningu OD dla C i inne takie fanaberie?:) Rozwalic to wszystko, niech selekcjonerzy ciesz膮 si臋 z tego co maj膮, .....tylko 偶eby z艂oto by艂o;)

A po co skauci, projekty, ... i te ca艂e fanaberie? Tylko po to, 偶eby by艂o z艂oto za 10 sezon贸w? ;-)

Zatem rzeczesz i偶 w kraju z prawie 4k u偶ytkownik贸w, zasoby s膮 tak mierne i偶 patrzymy tylko na sezon wprz贸d?

Last edited by Czes艂aw at 2/12/2012 6:04:11 PM

This Post:
00
208992.184 in reply to 208992.182
Date: 2/12/2012 6:08:20 PM
Overall Posts Rated:
179179

Zobacz jednak, 偶e taki Luder ca艂膮 karier臋 gra艂 tylko w klubach, kt贸re zapisa艂y si臋 do gry w pierwszym tygodniu po do艂膮czeniu Polski do BB. W takich klubach o wiele 艂atwiej trenowa膰 ni偶 w klubach, kt贸re do艂膮czy艂y p贸藕niej.

Zgoda, jednak tr膮ci to populizmem;)). Bo to jakby艣 t艂umaczy艂 偶e o ile nowe kluby mog膮 trenowa膰 byle jak, to Ci z pierwszych seozn贸w maj膮 wr臋cz taki obowi膮zek. Poza tym do pewnego momentu pensja nie boli. Jednak rozumiem 偶e wi臋cej wyborc贸w jest statystycznie w ni偶szych ligach;))

Advertisement