BuzzerBeater Forums

Pomoc - Polski > Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kadrach, ale baliście się zapytać

Set priority
Show messages by
This Post:
00
171065.167 in reply to 171065.166
Date: 5/12/2011 12:56:28 PM
Overall Posts Rated:
12061206
A kto powiedział, że tego nie robię? Ja już się nauczyłem, że czasem nie ma sensu o jakiejś sprawie pisać na forum, tylko spokojnie robić swoje.
Zrobiłem parę rzeczy, o których nie ma słówka na forum, bo nie mam ochoty kolejny raz się wykłócać z osobami, które negują dla samego negowania.
Tylko że taka próbka musi być rozciągnięta w czasie, to raz, a dwa, że tym działaniom poświęcam mniej uwagi, bo aktualnie np. aż tak strasznie istotne dla mnie nie jest, czy dany kadrowicz zaliczył skok skilla o wartości 0,24 czy 0,26 poziomu w kontekście ustalenia składu na następny mecz.

This Post:
00
171065.170 in reply to 171065.165
Date: 5/12/2011 5:31:02 PM
Overall Posts Rated:
188188

Nie chce mi się szukać za ciebie, ale pierwszy z brzegu link, nie ma żadnej wzmianki o tym, że wiek nierównomiernie wpływa na skille:
http://www.buzzerbeater.wgz.cz/coach-height-and-age-affec...

Wziąłeś pod uwagę, że
These values are just wild guesses!
Wyciąganie wniosku o braku nierównomiernego wpływu wieku na trening na podstawie tej tabelki niekoniecznie jest właściwe.

This Post:
00
171065.171 in reply to 171065.170
Date: 5/12/2011 6:07:06 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Tak, to nie jest dowód.
Ale tak samo jak dowodem nie jest dowolna opinia kogokolwiek na forum (nawet BB-ka, bo oni też często nie wiedzą co jak działa - ostatni przykład to pensja zmutowanych centrów w czasie przerwy międzysezonowej, która zmieniała się 3 lub 4 razy).
Jednak mimo wszystko szacunki Josefa Ka są dla mnie bardziej wiarygodne niż intuicja kozlika ;-)
Co prawda co do tej tabelki to już wiadomo, że są w niej błędy, chociażby to, wzrost specjalnie nie opóźnia treningu podań. Jednak mimo wszystko różny wpływ wieku na różne skille byłoby rozwiązaniem bardzo nietypowym i nienaturalnym i trudno coś takiego zakładać. A gdyby faktycznie coś było na rzeczy, to sprawa raczej byłaby już od jakiegoś czasu wzięta pod lupę i dyskutowana.
A nawet jeśli faktycznie jest wpływ wieku na skille, to i tak nie wiemy które skille są przyśpieszone, a które nie. Tak jak mamy tu dwóch userów - kozlika i VJ, twierdzą, że wiek ma znaczenie i wyciągają z tego dwie wzajemnie do siebie przeciwstawne tezy ;-)
Na chwilę zakładając, że wiek ma znaczenie, to któremu z nich wierzyć? Rzucać monetą? A jeśli wybierzemy złą opcję i jeszcze pogorszymy sprawę i wybierzemy gorszą ścieżkę?
To ja już wolę postawić na pewniaka czyli olać wiek i trenować tak, żeby pensje były niższe ;-)
Bo to jest pewniak w garści a nie spekulacja na dachu.
Zresztą żeby nie szukać daleko - Rakus jest raczej z tych wyższych, podchodzi pod 220, gdyby późniejsze trenowanie góry wiązało się z opóźnieniem, to raczej powinien wolniej skakać w poprzednim sezonie.

This Post:
00
171065.172 in reply to 171065.171
Date: 5/13/2011 3:05:53 PM
Overall Posts Rated:
188188
Też prawda ;) Ale pewności nie ma (i pewnie nie będzie), mogą to też być jakieś 'groszowe' sprawy. Wydaje się to nienaturalne, ale, jak zresztą sam stwierdziłeś, czasami nawet BBcy nie do końca wiedzą jak coś działa ;)

Odnośnie Rakusia - na niego wpływ też ma fakt, że tak podania jak i zasięg miał na dość sporo niższym poziomie niż resztę góry i wygląda na to, że bonus z tego płynący jest również dość spory, przynajmniej w przypadku podań. Za niedługo zobaczymy, jak się z zasięgiem ma sprawa.

This Post:
00
171065.174 in reply to 171065.173
Date: 5/13/2011 4:43:26 PM
Overall Posts Rated:
271271

EDIT: w ogóle HN u wysokich według mnie dużo bardziej opłaca się trenować przez trening 1na1 niż przez trening HN

potwierdzam idą dość regularnie a do tego zyskujemy JS i DV :)

This Post:
00
171065.176 in reply to 171065.1
Date: 6/3/2011 10:49:25 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Mam prośbę.
Polegającą na tym, żeby ktoś, kto nie ma jeszcze zarezerwowanego sparingu w tym tygodniu, oraz jest mu wszystko jedno gdzie i z kim gra sparingi, wysłał wyzwanie temu zespołowi: (33243). Najlepiej na wyjeździe i najlepiej, żeby zagrał jak najsłabszy skład i jeszcze lepiej, żeby pomieszać skład tak, żeby grał jak najsłabiej (wskazana bardzo wysoka przegrana, niewskazana dogrywka).
A jak ktoś nie wie dlaczego właśnie tak, to śmiało można pytać ;-)
Jest możliwość, że ta drużyna nie zaakceptuje sparingu, więc trzeba, żeby taka osoba była przygotowana na to, że powiedzmy we wtorek-środę będzie musiała szukać sparingpartnera (chodzi o to, żeby nie zostać na lodzie).

This Post:
00
171065.177 in reply to 171065.176
Date: 6/3/2011 11:06:13 AM
Overall Posts Rated:
455455
A jak ktoś nie wie dlaczego właśnie tak, to śmiało można pytać ;-)

Tak więc pytam :)

Dlaczego tak? :D

Advertisement