Co do tego, że tak się powszechnie uważało, to nie jest dla mnie wytłumaczeniem. Po to bozia nam dała rozum, żeby nie być jak te lemingi, zaprogramowane tylko do jednego. Jakbym robił wszystko dokładnie tak samo, jak się powszechnie od wieków przyjęło, to właśnie oblewalibyśmy pierwsze zwycięstwo w Pucharze Pocieszenia.
Uważam też, że każdy ma prawo do pomyłki. Tylko że problemem naszych kadr przez wiele sezonów było to, że każdy, kto miał jakiś nowy pomysł, to był w bardzo nieelegancki sposób zaszczuwany przez wąską grupę userów, którzy się kadrą bawili i innych nie chcieli dopuścić. I argument zawsze był ten sam - przecież od zawsze robiliśmy po staremu i było dobrze.
I to nawet widać teraz, gdy pewnym ludziom zabrakło zabawki w postaci kadry, to się zamknęli w MTR i ogłosili, że żadnych raportów nie będą pisać i z nikim nie będą się dzielić. Obrażone święte krowy. Oczywiście na zewnątrz leci tłoczony pijar, że wszystko jest okey. A nieoficjalnie do mnie dochodzą do głosy, że niektórzy skauci olali podopiecznych...
A co do trenowania zróżnicowanych zawodników to mam absolutnie inne zdanie. Wg mnie trzeba trenować wszystkich na jedno kopyto. Trzeba w szerokiej 18-ste siedmiu identycznych PG, czterech identycznych SF-ów oraz siedmiu identycznych PF-ów. A do meczu trzeba wybierać 5xPG, 2xSF, 5xPF - wg formy.
Takie trzy typy klonów. I atak klonów (epizod II, miecze świetlne i różne takie... nieważne). I to będzie maszynka do wygrywania.
Różni zadaniowcy w stylu SG pod LI oraz PF pod RnG się nie sprawdzą. Z doświadczenia wiem, że dojdzie do meczu, gdzie trzeba zagrać z obwodu, to zgodnie z prawem Murphy'ego w formie będą specjaliści od LI. I na odwrót. I wtedy cały plan się sypie. I koniec końców w meczu i tak trzeba wystawić zawodników, którzy są w lepszej formie, a nie tych, którzy lepiej do taksy pasują. A w kadrze jest tylko 18 slotów, więc maksymalnie można mieć 6 nadmiarowych zawodników. Nie ma miejsca na specjalistów od określonych taktyk. Dobry zawodnik pasuje do każdej taktyki.
Zresztą taktyki są mocno przereklamowane ;-)