BuzzerBeater Forums

Makedonija - I.1 > Сезона 24

Сезона 24

Set priority
Show messages by
From: Xsago
This Post:
00
243326.17 in reply to 243326.16
Date: 6/21/2013 9:24:28 AM
Overall Posts Rated:
128128
Формата не функционира онака како што вие пишувате.

Правилата се многу едноставни. Формата оди нагоре или надолу со одреден процент на веројатност. Отприлика со 62-63 минути има некои 60-70% шанса да оди нагоре. Колку се оддалечуваш од оваа бројка толку процентот се намалува. Затоа се вели генерално да се држи меѓу 50 и 75 односно по 10-15 минути нагоре и надолу од ова. Со тоа се одржува шанса од 40-50% формата да оди нагоре. Како што постои веројатност формата да оди нагоре, така во останатото време таа може со одреден процент да остане иста или пак да оди надолу. Можно е со 50-75 минути формата да оди надолу но веројатноста е мала.

Од друга страна надвор од овие рамки веројатноста да се подобри формата драстично се намалува, а од друга страна веројатноста да остане иста и особено да се намали значително се зголемува.

Во целата таа ситуација минатонеделната форма и нема некое големо значење, освен ако била во екстреми (под 4 или 9). Она што минутажата на некој начин ти го определува (со одредена веројатност) е дали таа ќе оди нагоре или надолу или ќе остане иста.

Во превод, тоа што паднале на 6ка е затоа што имаат минутажа, со која е релативно голема веројатноста да им падне формата, а претходната форма им била ниска 7ка. Односно сосема очекуван резултат. Она што е многу поредок случај е таа 9ка на Стојку, која од ниска 7ка на 9ка реално многу ретко се случува и шансите за тоа се некои 2-3%

Се на се дадимо и немал многу среќа што некои од оние со добра минутажа не скокнале на 8ка, макар што претпоставувам дека се на високи 7ки, а Гари имал среќа со Стојку. Ама долгорочно ова ќе се израмни и нема причина за паника.

Ако сакате подетално ова да го проучите мислам дека во coachParrot алатката имаше детални објаснувања со графици како пресметал JosefKa дека функционира формата.

И да не заборавам, поднивоата на формата не ги заборавајте.

Last edited by Xsago at 6/21/2013 9:25:26 AM

From: Dadimo

This Post:
00
243326.18 in reply to 243326.16
Date: 6/21/2013 9:28:13 AM
Overall Posts Rated:
5555
Незнам зошто ама сега не успеав да го најдам делот во прирачникот во кој пишуваше дека играчите не треба да играат повеќе од 90минути неделно за да не им се расипе формата. Ова јас си го знам од кога ја играм играта а дали е тргнато од прирачникот или јас сум го прочитал на друго место веќе не се сеќавам.

From: Onisifor

This Post:
11
243326.19 in reply to 243326.18
Date: 6/22/2013 11:59:25 AM
Overall Posts Rated:
203203
Емпириски мерења на поголема база податоци за односот форма-минутажа (табеларен приказ):

http://img580.imageshack.us/img580/8158/gsmodelmostlikely...
http://img145.imageshack.us/img145/272/gsobservationsandt...
http://img692.imageshack.us/img692/1268/gsmodelpossiblera...

Формула за пресметка на формата во следната недела:

следнаФорма=(8.75-0.36*(9-сегашнаФорма)^1.2-0.00036*(abs(минути-60))^2.145)*фактор_на_случајност_во_опсег_0.9_до_1.1

Message deleted
From: Xsago

This Post:
00
243326.21 in reply to 243326.19
Date: 6/22/2013 1:34:27 PM
Overall Posts Rated:
128128
Емпириски мерења на поголема база податоци за односот форма-минутажа (табеларен приказ):

(http://img580.imageshack.us/img580/8158/gsmodelmostlikely...)
(http://img145.imageshack.us/img145/272/gsobservationsandt...)
(http://img692.imageshack.us/img692/1268/gsmodelpossiblera...)

Формула за пресметка на формата во следната недела:

следнаФорма=(8.75-0.36*(9-сегашнаФорма)^1.2-0.00036*(abs(минути-60))^2.145)*фактор_на_случајност_во_опсег_0.9_до_1.1

Поубаво објаснување АМИН.

П.С. За овие графици зборував.

This Post:
00
243326.23 in reply to 243326.22
Date: 6/23/2013 5:28:53 PM
Overall Posts Rated:
5555
И џабе го купи толку евтино кога не си ја врши работата а сепак му даваш 143К, а како ќе му паѓаат скилови на секоја 2-3 недела тогаш платата ќе му биде поголема отколку што навистина би вредел

Како чудно игра Miroslav Capela ќе испадне и дека прескапо го купив, иако се работи за вистинска легенда на ББ Словачка со одиграни 113 официјални натпревари и 37 пријателски натпревари за својата земја сепак неговите перформанси не се воопшто во со согласнот со неговите скилови. На пример, најака вештина му е внатрешниот напад па иако има и екстремно висока техника и продорност сепак не се покажува добар во нападот туку во скоковите каде има значително послаб скил. Крајно нелогичо, исто како што ми е нелогично и тоа што Ализоти неможе тројка да даде при такви скилови што ги има а често знаеше да го направи тоа кога беше помлад понеискусен и послаб. Испаѓа дека џабе го тренирав, покорисен беше кога беше послаб и помлад. Ептен нема логика играва и се повеќе сум разочаран од нејзе, колку повеќе ја играм толку повеќе ми е нелогична. Мартиноски имаше послаби или исти скилови со Ализоти а сите го памтиме како добар тројкаш и шутер а Ализоти место да биде подобар од него бидеќи има подобри скилови испаѓа обратно.
Ќе завршам како и што почнав, со словакот за кој можам да кажам дека за недела-две максимум иде на ТЛ и повеќе толку стари играчи со големи плати во мојот тим НЕ.

Last edited by Dadimo at 6/23/2013 5:31:35 PM

From: Onisifor

This Post:
11
243326.24 in reply to 243326.23
Date: 6/23/2013 7:19:37 PM
Overall Posts Rated:
203203
Ама лигата многу ни е различна од пред неколку сезони. Не можеш да споредуваш ефект на играч како Мартиноски од денешен аспект. Тоа што се промени драстично во лигата е одбраната. Многу, многу подобра одбрана играат македонските елитни тимови во последните 2-3 сезони. Мартиноски би се изгубил против денешните надворешни одбрани во нашата лига. Тотално не би знаел каде е противничкиот кош.

Ако Ализоти го имаше пред неколку сезони во неговиот сегашен облик тој секако дека би бил и поефикасен отколку што беше Мартиноски. Логиката не е дека твојот играч кој напреднал е послаб, ами дека лигата исто така тренирала и напредувала. Ти би се подобрил само ако играчите би ги подобрил. Тренирањето ги подобрува играчите. Така што, ако не го тренираш нема да се подобриш. As simple as that. Секако, можеш и да го продадеш и доведеш замена која поефикасно ќе ги реализира твоите замисли.

За Капела не знам што да ти кажам. Прво, не загуби заради него. Ти ја одбра тактиката која е со најбавно темпо во ББ - бара комбинација на прилично високи нивоа на додавање и надворешни шутери (да, и двете се потребни истовремено). Гледајќи го твојот тим, а посебно резултатот со 19 изгубени топки и очаен (за прва лига) офанзивен тек, јас би рекол си ја утнал тактиката и тоа дебело. Не е проблемот Капела. Проблемот ти е составот. Не можеш да извлечеш ништо од неговите моментални скилови кога е окружен со тим кој вади очаен 4 офанзивен тек на домашен терен. Посебно не на Принстон тактика. Од друга страна, во брза тактика, која ги потенцира неговите внатрешно напаѓачки скилови, баш ОК си функционира. Додај малку повеќе офанзивен тек и ќе имаш подобар резултат дури и во брзите тактики.

Одговорот пак на прашањето што бара диносаурус трошач на пари како Капела во лига како Елита самиот си го знаеш.

Last edited by Onisifor at 6/23/2013 7:22:26 PM

This Post:
00
243326.25 in reply to 243326.24
Date: 6/23/2013 7:38:59 PM
Overall Posts Rated:
5555
За тактиката дека е дебело утната целосно се согласувам ама имај во предвид дека јас и не очекував ништо друго освен пораз на овој меч па кога веќе немав шанси сакав да одберам тактика која речиси воопшто не сум ја користел на официјални мечеви за да видам како ќе функционира. Последниот натпревар беше обичен експеримент и сега имам појасна слика како функционира ова непрекинато движење. Се согласувам и со тоа дека работите во голема мера се изменети во елитата, конкуренцијата е далеку поголема, противничката одбрана е поквалитетна па веројатно и неможеме да го споредувме ефектот на Ализоти и Мартиноски остварен во сосема различно време и услови но сепак сум на мислење дека играчите не играат во согласност со своите скилови...

This Post:
00
243326.26 in reply to 243326.25
Date: 6/23/2013 7:43:39 PM
Overall Posts Rated:
5555
Само да додадам дека како плеј играше 20-годишно дете од кое и неможе да се очекува подобарв офанзивен тек, а е потврда дека јас однапред се предадов во овој меч. Реално немав никакви шанси па уште и формата беше во голема мера нас страната на пдобриот, само ми е криво што ја пробав оваа тактиката при прилично несоодветна постава.

Advertisement