Bosna i Hercegovina u21 - Njemačka u21 78:66 (51583)Dobro veče ekipa
Stvarno ne znam kako da počnem sa još jednim izvještajem što se tiče ovog Eurobasketa. Reprezentacija Bosne i Hercegovine do 21 godine je u polufinalu Europskog prvenstva. Ljudi moji došli smo do minimalno bronzane medalje na ovom takmičenju. Izjednačili smo do sada najveći uspjeh mlade reprezentacije, a to je bronzana medalja iz sezone 42.
Sa današnjom pobjedom protiv reprezentacije Njemačke mi smo obezbjedili prvo mjesto u grupi i prolaz u polufinale. Pošto nema utakmice za treće mjesto mi smo tako obezbjedili minimalno bronzanu medalju. Ovo je da objasnim za one koji ne znaju koji je forma završnice prvenstva. Eh sada da krenemo sa samom analizom utakmice.
Za ovu utakmicu sam se opet odlučio za igranje unutrašnjeg napada pa je izbor pao na Look inside. Selektor Njemačke se odlučio da odigra patient sa bekom na centru. Odigrao je sa 3 beka i 2 centra, a odbrana je bila 3-2 zona.
Otvaranje je krenulo sa fantastičnom serijom naše reprezentacije, a ona je iznosila 14:0. Nijemci su promašili prvih sedam šuteva na utakmici. Imali smo prednost u skoku od 8:1 što je bila potpuna nadmoć sa naše strane. To je bio znak za selektora Njemačke da zatraži prvi timeout na utakmici.
Stanje kod Nijemaca se smirilo poslije timeouta pa su uspjeli da smanje razliku u poenima, a i u skoku. Na pauzu poslije prve četvrtine odlazimo sa rezultatom 21:10.
Druga četvrtina je krenula sporije sa obje strane. Malo se više šutiralo za tri poena u ovoj četvrtini. Igralo se uglavnom u nekim serijama od 4 poena. Mi postignemo četiri poene pa onda Nijemci i sve tako. Prvu trojku na utakmici pogađaju Nijemci. Njihov bek je pogodio preko našeg Fahre Suljagića. Odmah naredni napad pogađamo takođe i mi svoju prvu i jedinu trojku na utakmici, a pogodio je spomenuti Fahro Suljagić. On je popravio grešku u odbrani. U ovoj četvrtini su Nijemci pozvali i drugi timeout.
Ono što je zanimljivo za ovu četvrtinu jeste da smo opet kao i u prvoj četvrtini primili koš sa zvukom sirene za kraj četvrtine. Na pauzu smo otišli sa 5 poena prednosti, a prednost u skoku je iznosila osam razlike.
Na startu drugog poluvremena stvarno smo loše igrali. Nismo mogli da se sastavimo ni u napadu, a ni u odbrani. Nakon 4 minuta igre u trećoj četvrtini Nijemci su napravili prvi faul nakon posljednjeg kojeg su napravili u prvoj četvrtini. Stvarno dugo vremena su izdržali bez napravljenog faula.
Poslije toga pravimo seriju 5:0, a nakon toga slijedi njihov ofanzivni faul. Vratili smo u se u utakmicu i rezultat je bio 42:42. Nakon toga slijedi naša velika serija od 11:2. Dolazimo do rezultata 53:44. Očekivao sam da će biti treći timeout za reprezentaciju Njemačke, ali to se nije desilo. Na dva minuta do kraja četvrtine pogodili su trojku iz običnog napada sa gotovo samog centra igrališta. Oni su napravili seriju 5:0 pa se na pauzu pred posljednju četvrtinu odlazi sa +4 u našu korist. I u ovoj četvrtini smo održavali prednost u skoku.