w PLK jakiś bazyliszek widać mieszka co zamienia ludzi w kamień :P
w temacie nowych ustawień w BB, przemyślałem sprawę i zmieniłem zdanie :)
- wyobraziłem sobie jak trzeba przebudować zespół by być groźnym z pod kosza i z obwodu
- poszukałem na LT zawodników, policzyłem ile by ta przebudowa kosztowała
- i teraz wyobraziłem sobie że w nowym sezonie staje na przeciwko tak samo przygotowanego przeciwnika
wniosek jest nieciekawy, bo może nie mieć znaczenia kto lepiej dobrał zawodników, kto kupił lepszych, bardziej się liczy kto będzie miał szczęscie i trafi z obroną :/
po co kupowac gwiazdy i wzmacniac skład skoro to szczęście zdecyduje o wyniku?
to oczywiście jeśli te nowe ustawienia będą miały istotny wpływ na wynik
jeśli będą miały niewielki wpływ to i tak wszystko zostanie po staremu
nawet jeśli akceptujemy tą losowość to i tak te nowe ustawienia to zamiatanie sprawy pod dywan, czyli słabości 2-3, to ustawienie czasem działa czasem nie, ale w odróżnieniu do niego 3-2 działa na obwodowy atak zawsze
więc tak naprawdę wystarczyłoby wzmocnić 2-3 i nie trzeba nowych ustawień
w nowym sezonie pewnie każdy będzie się decydował na MtM a następnie nowymi ustawieniami próbował zareagowac na atak rywala, czyli zamiast wyboru taktyki w obronie będziemy wybierać ustawienie w obronie - jak już mówiłem, zamiatanie pod dywan :P
pewnie wielu będzie miało inne zdanie, ale ja bym wolał po staremu, a tylko wzmocnić działanie 2-3 i wtedy żadne nowe ustawienia nie są potrzebne
p.s. dodam jeszcze że nowe zasady to moze być nokautujący cios dla tych którzy przestawiali się na atak z obwodu, o ile wiem Rysie nad tym pracują, czyli miał być zespół broniący pod koszem, a potrafiący zaatakować z obwodu, tylko że nawet jak będzie gotowy i w teorii mógłby skontrowac ludzi grajacych LI to teraz nowe zasady to jak cios w plecy, bo nie dość że można 3-2 ustawić to jeszcze dodać nastawienie na obronę na obwodzie, więc cała przebudowa traci sens
Takiego posta nie można zostawić bez komentarza :-)
Po pierwsze to strefa 2-3 działa bardzo dobrze tylko trzeba mieć grajków z blokami i gwarantuję że spokojnie sobie poradzi ( od SF-a do C , obwodowi też jak mają to dobrze ) . Pisać mi sie już na temat bloków szczerze mówiąc nie chce trochę i rozwijać tego tematu , ale logiki w trenowaniu podkoszowym OD ( poza ID oczywiście ) gdzie wszyscy jadą LI nie ma kompletnie . To jak zaczną grać z obwodu to co wtedy będzie trening BL ? :-)) .To co napisałem to ma właśnie związek z tym że grane jest LI nie dlatego że coś działa źle a jedynie dlatego że jest trenowane nie to co trzeba . Sam tak kiedyś robiłem i teraz wiem ze to była największa głupota , bo cała para szła w gwizdek a nie w silniki :-)
Po drugie to jaki związek mają zmiany robione przez BB-ków z tym że będzie to nokautujący cios dla grających z obwodu ?? Nie widzę takiego związku . Nie będzie to ani nokautujące dla LI ani dla grających z obwodu . Zmieni się jedynie to ze coś trzeba będzie próbować innego grać bo będzie się można w któryms momencie naciąć jeżeli będziemy ciągle tłukli jedno . Nie wiemy w jakim stopniu odgadnięcie co zagra rywal da nam bonusa więc takie teorie o jakimś tam ciosie to następny jakiś tam mit .
Moje zdanie na temat tych zmian jest takie że zwiększy sie jedynie szansa dla drużyn słabszych na wygranie ze skilowo lepszymi jeżeli się wszystko dobrze trafi .