BuzzerBeater Forums

Poland - I.1 > Sezon 25

Sezon 25

Set priority
Show messages by
From: darkonza

To: Pewu
This Post:
44
247819.141 in reply to 247819.140
Date: 11/11/2013 6:57:56 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
w PLK jakiś bazyliszek widać mieszka co zamienia ludzi w kamień

w temacie nowych ustawień w BB, przemyślałem sprawę i zmieniłem zdanie
- wyobraziłem sobie jak trzeba przebudować zespół by być groźnym z pod kosza i z obwodu
- poszukałem na LT zawodników, policzyłem ile by ta przebudowa kosztowała
- i teraz wyobraziłem sobie że w nowym sezonie staje na przeciwko tak samo przygotowanego przeciwnika
wniosek jest nieciekawy, bo może nie mieć znaczenia kto lepiej dobrał zawodników, kto kupił lepszych, bardziej się liczy kto będzie miał szczęscie i trafi z obroną
po co kupowac gwiazdy i wzmacniac skład skoro to szczęście zdecyduje o wyniku?
to oczywiście jeśli te nowe ustawienia będą miały istotny wpływ na wynik
jeśli będą miały niewielki wpływ to i tak wszystko zostanie po staremu

nawet jeśli akceptujemy tą losowość to i tak te nowe ustawienia to zamiatanie sprawy pod dywan, czyli słabości 2-3, to ustawienie czasem działa czasem nie, ale w odróżnieniu do niego 3-2 działa na obwodowy atak zawsze
więc tak naprawdę wystarczyłoby wzmocnić 2-3 i nie trzeba nowych ustawień
w nowym sezonie pewnie każdy będzie się decydował na MtM a następnie nowymi ustawieniami próbował zareagowac na atak rywala, czyli zamiast wyboru taktyki w obronie będziemy wybierać ustawienie w obronie - jak już mówiłem, zamiatanie pod dywan

pewnie wielu będzie miało inne zdanie, ale ja bym wolał po staremu, a tylko wzmocnić działanie 2-3 i wtedy żadne nowe ustawienia nie są potrzebne

p.s. dodam jeszcze że nowe zasady to moze być nokautujący cios dla tych którzy przestawiali się na atak z obwodu, o ile wiem Rysie nad tym pracują, czyli miał być zespół broniący pod koszem, a potrafiący zaatakować z obwodu, tylko że nawet jak będzie gotowy i w teorii mógłby skontrowac ludzi grajacych LI to teraz nowe zasady to jak cios w plecy, bo nie dość że można 3-2 ustawić to jeszcze dodać nastawienie na obronę na obwodzie, więc cała przebudowa traci sens

Last edited by darkonza at 11/11/2013 7:28:35 AM

From: Thurin

This Post:
00
247819.142 in reply to 247819.141
Date: 11/11/2013 7:26:50 AM
Overall Posts Rated:
11131113
To ja chyba będę ustawiał się 2-3 w obornie i przygotowywać się będę na koncentrację rzutów z dystansu. :)

From: darkonza

This Post:
00
247819.143 in reply to 247819.142
Date: 11/11/2013 7:30:34 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
850850
skoro 2-3 nie zawsze funkcjonuje ciekawsze moze być 3-2 i obrona pod koszem,
3-2 ładnie ogranicza ilośc asyst, a jeśli nowe ustawienie w obronie wzmocni równiez podkoszową obronę to taki zestaw 3-2 i nastawienie na obronę pod koszem moze stać się optymalny - i to byłoby śmieszne

From: Thurin

This Post:
11
247819.144 in reply to 247819.143
Date: 11/11/2013 7:33:11 AM
Overall Posts Rated:
11131113
Tak tak, nie napisałem tego, aby nie odkrywać wszystkich kart, ale jak widać licho nie śpi :)

This Post:
00
247819.145 in reply to 247819.141
Date: 11/11/2013 10:25:45 AM
Overall Posts Rated:
296296
dużo racji z tym co opisałeś.

jak dla mnie przygotowanie taktyczno-motywacyjne przed każdym meczem może spokojnie być 25-50%, tak to widzę w rzeczywistości.

i te sytuacje z 3-2 i koncentracja na rzut spod kosza to będzie absurd, albo przygotowujemy konkretnie albo nie. ta zmiana mogłaby tylko dotyczyć tempa (choć nie bardzo rozumiem co miałbym zmienić w swoim zespole, kazać biegać szybciej jak rywal biegnie szyciej??) a nie koncentracji rzutów bo to już jets oddane w naszej obronie.

Bardziej chciałbym rozbudowania taktyk w ataku czy obronie, w stosunku do sytuacji meczowej. zmiana taktyki jak wejdą rezerwowi, zmiana taktyki w 2 połowie meczu, zdjęcie S5 jak przegrywam np. +20 przy 5-8minut do końca meczu itp.

no i naprawa 2-3...

This Post:
00
247819.146 in reply to 247819.141
Date: 11/11/2013 10:31:55 AM
Overall Posts Rated:
296296
wniosek jest nieciekawy, bo może nie mieć znaczenia kto lepiej dobrał zawodników, kto kupił lepszych, bardziej się liczy kto będzie miał szczęscie i trafi z obroną :/

akurat z tym się nie zgodzę. bo przecież im bardziej przewidywalny zespół tym łatwiej się odpowiednio przygotować i pokonać (vide Barcelona przeciw autobusowi i ich męczarnie w wielu meczach).
a jak masz drużynę zdolną do obu ataków to nikt się nie odważy zaryzykować z obroną bo może mieć zamiast +20% to będzie -20% (chociaż osobiście uważam, że bonus powiniene być gdzieś 20% z minus 10-15 bo przecież trener też ma oczy i powiniene zmienić wskazówki).

kontunując poprzedni wpis zmieniłbym częstotliwośc brania czasów. każdy trener w NBA wykorzystuje prawie wszystkie czasy. po każdym czasie i przerwie między kwartami powiniene wzrastać poziom dostosowania naszej obrony do ataku rywala. dla odmiany to co pisałem, można ustawić oddzielne ataki dla obu połówek.

This Post:
33
247819.147 in reply to 247819.146
Date: 11/11/2013 4:23:00 PM
Overall Posts Rated:
202202
a jak masz drużynę zdolną do obu ataków to nikt się nie odważy zaryzykować z obroną bo może mieć zamiast +20% to będzie -20% (chociaż osobiście uważam, że bonus powiniene być gdzieś 20% z minus 10-15 bo przecież trener też ma oczy i powiniene zmienić wskazówki)..

wręcz przeciwnie... mając ekipę o 15% słabszą od młotów w finale ligi z chęcią zaryzykuję +20%/-20%, będzie mi to zdecydowanie bardziej na rękę niż na 100% przegrać

From: Jax

This Post:
11
247819.148 in reply to 247819.141
Date: 11/12/2013 8:40:14 AM
Overall Posts Rated:
773773
w PLK jakiś bazyliszek widać mieszka co zamienia ludzi w kamień :P

w temacie nowych ustawień w BB, przemyślałem sprawę i zmieniłem zdanie :)
- wyobraziłem sobie jak trzeba przebudować zespół by być groźnym z pod kosza i z obwodu
- poszukałem na LT zawodników, policzyłem ile by ta przebudowa kosztowała
- i teraz wyobraziłem sobie że w nowym sezonie staje na przeciwko tak samo przygotowanego przeciwnika
wniosek jest nieciekawy, bo może nie mieć znaczenia kto lepiej dobrał zawodników, kto kupił lepszych, bardziej się liczy kto będzie miał szczęscie i trafi z obroną :/

nawet jeśli akceptujemy tą losowość to i tak te nowe ustawienia to zamiatanie sprawy pod dywan, czyli słabości 2-3, to ustawienie czasem działa czasem nie, ale w odróżnieniu do niego 3-2 działa na obwodowy atak zawsze
więc tak naprawdę wystarczyłoby wzmocnić 2-3 i nie trzeba nowych ustawień
w nowym sezonie pewnie każdy będzie się decydował na MtM a następnie nowymi ustawieniami próbował zareagowac na atak rywala, czyli zamiast wyboru taktyki w obronie będziemy wybierać ustawienie w obronie - jak już mówiłem, zamiatanie pod dywan :P

pewnie wielu będzie miało inne zdanie, ale ja bym wolał po staremu, a tylko wzmocnić działanie 2-3 i wtedy żadne nowe ustawienia nie są potrzebne

p.s. dodam jeszcze że nowe zasady to moze być nokautujący cios dla tych którzy przestawiali się na atak z obwodu, o ile wiem Rysie nad tym pracują, czyli miał być zespół broniący pod koszem, a potrafiący zaatakować z obwodu, tylko że nawet jak będzie gotowy i w teorii mógłby skontrowac ludzi grajacych LI to teraz nowe zasady to jak cios w plecy, bo nie dość że można 3-2 ustawić to jeszcze dodać nastawienie na obronę na obwodzie, więc cała przebudowa traci sens

Takiego posta nie można zostawić bez komentarza :-)

Po pierwsze to strefa 2-3 działa bardzo dobrze tylko trzeba mieć grajków z blokami i gwarantuję że spokojnie sobie poradzi ( od SF-a do C , obwodowi też jak mają to dobrze ) . Pisać mi sie już na temat bloków szczerze mówiąc nie chce trochę i rozwijać tego tematu , ale logiki w trenowaniu podkoszowym OD ( poza ID oczywiście ) gdzie wszyscy jadą LI nie ma kompletnie . To jak zaczną grać z obwodu to co wtedy będzie trening BL ? :-)) .To co napisałem to ma właśnie związek z tym że grane jest LI nie dlatego że coś działa źle a jedynie dlatego że jest trenowane nie to co trzeba . Sam tak kiedyś robiłem i teraz wiem ze to była największa głupota , bo cała para szła w gwizdek a nie w silniki :-)

Po drugie to jaki związek mają zmiany robione przez BB-ków z tym że będzie to nokautujący cios dla grających z obwodu ?? Nie widzę takiego związku . Nie będzie to ani nokautujące dla LI ani dla grających z obwodu . Zmieni się jedynie to ze coś trzeba będzie próbować innego grać bo będzie się można w któryms momencie naciąć jeżeli będziemy ciągle tłukli jedno . Nie wiemy w jakim stopniu odgadnięcie co zagra rywal da nam bonusa więc takie teorie o jakimś tam ciosie to następny jakiś tam mit .

Moje zdanie na temat tych zmian jest takie że zwiększy sie jedynie szansa dla drużyn słabszych na wygranie ze skilowo lepszymi jeżeli się wszystko dobrze trafi .

This Post:
00
247819.149 in reply to 247819.147
Date: 11/12/2013 9:19:49 AM
Overall Posts Rated:
296296
Jasna jasnosc napisales. Co nijak ma sie do mojej wypowiedzi. Pewnie ze zagrasz 2-3 z Mlotami bo tak na zbudowana druzyne.

Mnie chodzilo o sytuacje gdy Twoja druzyna ma 95 pkt mocy a rywal teoretycznie 100. Jak jest zbudowany tylko pod Li to masz 99% szans na wzmocnienie do ponad 100. Jak ma zbudowany na oba ataki to masz 50% szans na ponad 100 a 50% na srogie lanie.

Sytuacji miedzy druzynami 50 pkt mocy a 100 nie ma co rozwazac bo zadna taktyka ani ustawienie tego nie zmniejszy.

This Post:
00
247819.151 in reply to 247819.150
Date: 11/12/2013 10:06:51 AM
Warsaw Mutants
III.10
Overall Posts Rated:
10811081
Ja mam mieszane uczucia. Jeśli odgadnięcie zarówno sposobu ataku jak i jego tempa da powiedzmy bonus porównywalny do + 1 do enta to ok. ale jeśli to będzie dużo większy bonus to będzie to często loteria zamiast menadżera koszykówki :-)

Advertisement