Ja sam bio izbornik pa ću ja objasniti.
Krenimo po redu s činjenicama:
1. Pri preuzimanju izborničke uloge bili smo 57. na svjetskoj ljestvici ( 33. u Europi – 6. jakosna skupina), a na kraju mandata smo bili 41. na svjetskoj ( 24. u Europi – 4. jakosna skupina).
Ti si sunovratio reprezentaciju u 3 utakmice na 49. na svjetskoj ljestvici ( 29. u Europi – granica 5. i 6. jakosne skupine).
2. U sezoni 65 ostvarene su pobjede protiv tada bolje rangiranih Rusije i Makedonije, a porazi protiv Litve (3.), Francuske (13.) i Rumunjske (24.) su od tada znatno moćnijih reprezentacija.
U sezonama 66 i 67 je slično, s porazima od jačih pri čemu smo protiv Portugala i Grčke bili na pragu uspjeha. Tu je poraz od Kazahstana u situaciji potrošenog entuzijazma u prethodnim utakmicama i bez važnog utjecaja.
U sezoni 68 je postavljeni koncept za uspjeh bio da se pobjedi Danska i Slovenija što je ostvareno. Točno je da se izgubilo od Islanda, ali je to bio proračunati rizik koji se poslije pokazao dobitnim.
Dakle, nema teških poraza. Porazi su od jačih reprezentacija.
Ti si, za sada, uspio izgubiti već 2 utakmice od slabije rangiranih. Možeš pokušavati skrenuti razmišljanja ljudi s tih poraza, ali ljudi nisu glupi. Vide ovu tvoju katastrofu.
3. Početkom 65.sezone indeks vrijednosti igrača je bio 135.9, početkom 66. sezone je bio 139.6, početkom 67. sezone je bio 143.1, početkom sezone 68. je bio 145.4, a sada početkom 69. sezone bi bio 148.4. Pri preuzimanju reprezentacije nismo imali niti jednog igrača iznad UZS=150. Priključio sam Požuna, tada perspektivnog s UZS=139, kao 13. igrača. U svakoj starosnoj generaciji od 24 do 26 imali smo po samo 2-3 dolazeća kandidata. Sada imamo 6 igrača s barem UZS=150, a u svakoj starosnoj generaciji od 24 do 26 imamo po barem 4-5 dolazećih kandidata. Koristim prigodu da pohvalim one koji ih treniraju i koji su surađivali. Nikoga nisam prisiljavao, a posebno ne vrijeđao. Neka se javno obrati onaj koji to tvrdi. Ako ne, onda si ti samo velika lažovčina koji pokušava prikriti svoje nesposobnosti.
Ti očito imaš znatno veći izbor igrača i znatno bolje igrače na raspolaganju pa je degutantno čitati tvoje izjave o uništavanju razvoja igrača.
4. Ja sam svjestan koncepta reprezentacije što ti očito nisi, ali nam je, barem jednim dijelom, zajednička vizija vanjskih igrača s jakom unutarnjom obranom i unutarnjih igrača s jakom vanjskom obranom. Javno sam u raspravi s Jukicem isticao kako Glavičić, Buneta, Novoselić, Šavar, Filipović… treniraju unutarnje, a s menadžerima unutarnjih sam dogovarao treniranje vanjske ( Sekereš, Ćurić, Delić, Franolić, Deverić, Dunđerski, Skutarić… ). Nikoga nisam vrijeđao, krivo usmjeravao, a svi nisu prihvaćali preporuke. Koncepti igre kako u reprezentaciji tako i u klubovima su raznovrsni i niti na koga se nisam ljutio. Svi se zabavljaju pa što se dogovori, to je odlično.
5. Pogreška je apsolutno neporeciva. Ona stoji u lošem izboru igrača kojeg si ti proveo. Ovi izabrani su previše jednolični i onemogućuju raznovrsnu napadačku igru, a obrambeno nesposobni za protivnički napad kao što je bio reprezentacije Ukrajine ( vidjet ćemo uskoro i nekih drugih ).
Last edited by Prljavi at 8/5/2025 2:51:03 PM